Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W mojej e39 jest możliwość wprowadzenia blokady rozruchu na kod (code). Dlaczego to nie działa? Wpisuję kod, zatwierdzam, a jak później chcę uruchomić silnik to uruchamia się bez żądania wprowadzenia kodu.

Andrzej
Opublikowano
Wpisuję kod, zatwierdzam, a jak później chcę uruchomić silnik to uruchamia się bez żądania wprowadzenia kodu.

w jaki sposob zatwierdzasz? nic takiego sie nie robi :) ustawiasz kod i po prostu wyjmujesz kluczyk ze stacyjki (dokładniej: przekrec kluczyk do pozycji 0). Przy nastepnej probie uruchomienia powinien zapytac o kod. Robiles to w ten sposob czy inaczej jakos? Pytam bo mnie zastanowilo ze cos tam zatwierdzales, podczas gdy ja tej opcji na codzien uzywam i nigdy niczego nie zatwierdzalem, po prostu wyciagam kluczyk i dziala :)

Opublikowano

Sprawdziłem jeszcze raz. Coś działa, ale czy tak powinno być?

Ustawiam kod, zatwierdzam przez przycisk set i wyłączam kluczyk. OK

Wkładam kluczyk i próbuję uruchomić. Pojawia się żądanie podania kodu. Czyli jednak działa. Wprowadzam kod i już mogę uruchamiać silnik.

Ale jak to jest? Kod ten działa tylko jednorazowo? Ponieważ gdy ponownie chcę uruchomić silnik to już nie ma prośby o podanie kodu. Czyli jeśli chcę korzystać z tej opcji to za każdym razem gdy wyłączam silnik muszę wprowadzić kod?

Andrzej
Opublikowano
Sprawdziłem jeszcze raz. Coś działa, ale czy tak powinno być?

Ustawiam kod, zatwierdzam przez przycisk set i wyłączam kluczyk. OK

Wkładam kluczyk i próbuję uruchomić. Pojawia się żądanie podania kodu. Czyli jednak działa. Wprowadzam kod i już mogę uruchamiać silnik.

Ale jak to jest? Kod ten działa tylko jednorazowo? Ponieważ gdy ponownie chcę uruchomić silnik to już nie ma prośby o podanie kodu. Czyli jeśli chcę korzystać z tej opcji to za każdym razem gdy wyłączam silnik muszę wprowadzić kod?

Jest dokladnie tak jak piszesz, dziala jednorazowo.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedzi.

Ciekawe czy jest to jakieś zabezpieczenie przed złodziejem? Pomijając możliwość resetowania kodu przez odłączenie akumulatora, czy jest dla nich inne obejście tej blokady? Nie mam alarmu.

Andrzej
Opublikowano

jest to zabezpieczenie przed slabym zlodziejem (bo przed dobrym, ktory cokolwiek wie, to juz nie bardzo). Albo przed zlodziejem ktory nie ma czasu :) bo obejscie nie jest jakies strasznie trudne, ale wymaga troszke czasu

ja wychodze z zalozenia, ze skoro ten kod ustawia sie w parę sekund, a moze sie w jakiejs tam sytuacji przydac, to lepiej go ustawic niz pozniej zalowac

Opublikowano
jest to zabezpieczenie przed slabym zlodziejem (bo przed dobrym, ktory cokolwiek wie, to juz nie bardzo). Albo przed zlodziejem ktory nie ma czasu :) bo obejscie nie jest jakies strasznie trudne, ale wymaga troszke czasu

ja wychodze z zalozenia, ze skoro ten kod ustawia sie w parę sekund, a moze sie w jakiejs tam sytuacji przydac, to lepiej go ustawic niz pozniej zalowac

Tylko ze pewnie jak jest ustawiany w komputerze to przez komputer mozna go pewnie tez szybko obejsc lub wylaczyc :( jak znam zycie pewnie marne zabezpiecznie, bo jest seryjne wiec i rozpracowane.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Tylko ze pewnie jak jest ustawiany w komputerze to przez komputer mozna go pewnie tez szybko obejsc lub wylaczyc :( jak znam zycie pewnie marne zabezpiecznie, bo jest seryjne wiec i rozpracowane.

dlatego mowie ze to zadziala na slabego zlodzieja, ktory takich rzeczy nie wie bo to tej pory kradł maluchy łomem :)

Opublikowano

a jesteś pewien, że w obc a nie w zegarach na przykład???

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

a jesteś pewien, że w obc a nie w zegarach na przykład???

Nie jestem pewny gdzie, ale jestem pewny ze jak zlodziej przyjdzie z kompem, uwali powiedzmy lusterko, albo wybijje lampe, sie wepnie to raczej ktos o tym pomyslal przy robieniu softu dla zlodzieja... wkoncu to nie jest wersja na zamowienie tylko standardowa opcja... WSZYSTKIE standardowe opcje sa do rozpracowania, dlatego tak duzy nacisk kladzie sie na indywidualne zabezpiecznia.

Opublikowano
WSZYSTKIE standardowe opcje sa do rozpracowania, dlatego tak duzy nacisk kladzie sie na indywidualne zabezpiecznia.

ktore zreszta też wszystkie są do rozpracowania, przy odpowiednich zasobach czasu i pieniędzy ;)

Opublikowano

po pierwsze kolego nie we wszystkich wersjach masz opcję CODE

po drugie ten kod zapisywany jest w zegarach, żeby uruchomić samochód musisz je odpiąć (była metoda żeby to obejść, ale trzeba na to dużo czasu - było o tym gdzieś na forum)

i po trzecie nie doceniasz BMW :nienie:

Pozdrawiam i życzę bezpiecznej jazdy

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
  • 2 lata później...
Opublikowano

Po rozładowaniu akumulatora pojawia sie na wyświetlaczu CODE ----

Co teraz? Jak uruchomić auto? Wczesniej ŻADNEGO kodu nie wprowadzałem...