Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem właścicielem BMW 320Diesel (136 km) E 46 z 1999 roku. Silnik ma problemy z utrzymywaniem obrotów biegu jałowego tzn. falują obroty, raz sa niższe a raz normalne i tak na przemian. Jednocześnie z tłumika wydobywa się niebieski dym. Od czasu do czasu musze dodać płynu chłodniczego do zbiorniczka wyrównawczego. Nie wiem czy niewielkie ubywanie płynu ma jakiś wpływ na te zjawisko. Może ktoś wie o co chodzi z tym wszystkim?
Opublikowano

MOIM SKROMNYM ZDANIEM:

NIEBIESKI DYM OZNACZA KIEPSKIE WTRYSKIWACZE PALIWA

A UBYWAJĄCY PŁYN: ALBO NIESZCZELNOŚĆ

ALBO SILNIK SIĘ GRZEJE I ODPAROWUJE ODPOWIETRZANIEM W ZBIORNIKU

Opublikowano
A może przyczyną ubywania płynu jest uszczelka pod głowicą :?: w ten sposób płyn chłodniczy dostaje sie do silnika.Powąchaj dymek-czy jest słodki?Poogladaj na zapalonym silniku wszystkie węze z układu chłodzenia,moze płyn gdzies ucieka?Pozdrawiam
Opublikowano
Kolego ja mam to samo . nie wiem jak długo masz auto ,ale ja od 2 miesięcy i już 5tygodni z tym walczę . Czy dym jest szczypiący i śmierdzi olejem ? Nie wiem czy coś już robiłeś , ale : 1sze- wymiana filtra odmy , 2.-czyszczenie coolera przewodów do EGR-a wraz z nim i na koniec kolektor. u mnie to pomogło na jakieś 2 tyg. (myślę o dymieniu) . a co do temp. to chyba mamy walnięte termostaty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jesli faluja Ci tylko na zimnym to moze byc to spowodowane tylko tym ze masz właczony nawiew. wyłacz go i sprawdz czy faluja dalej

Pozdrawiam

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

U mnie też nie faluje jak odpiąłem podgrzewacz.

Wcześniej falował tylko przy włączonym ogrzewaniu - weić to napewno nie elektrozawaory tylko ten elektryczny przeplywowy podgrzewacz...