Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak w tytule postu.Żona jechała autem do pracy i dzwoni że komunikat komp wywalił..Usterka w elektronicznym sterowaniu skrzyni biegów,pytam-szarpie autem?przerzuca normalnie w góre i redukuje,odpowiada że wszystko normalnie.Poradziłem żeby zjechała na bok zgasiła auto zapaliła raz jeszcze i jechała sobie dalej,komunikatu już nie było.Ja wsiadłem przed chwilą i nie narzekam na prace skrzyni,wszystko wydaje sie być w porządku.Co mam myśleć o tym dziwnym zachowaniu komputera? Czy też może coś zaczyna sie dziać? mam przebieg 192tyś/km pozdrawiam prosze o sugestiie
Opublikowano
Jeśli się nie mylę to wczoraj pojawił się temat z tym samym wątkiem odnośnie błędu skrzyni gdzie komp jednorazowo wyświetlił komunikat więc polecam poszukać na forum!!! pzdr
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
olej zmieniany 25tys/km temu...bonzo uznaje że sie mylisz,przeglądam to forum nadzwyczaj regularnie..pomagasz??dajesz link. nie pomagasz nie pisz z całym szacunkiem..
  • Członkowie klubu
Opublikowano
olej zmieniany 25tys/km temu

ETL 7045e jak się domyślam? Może dmucham na zimne, ale podjechałbym na Twoim miejscu na diagnozę komputerową skrzyni (tylko nie do S....rza :norty: ) W sumie lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć co to był za błąd, prawda?

Mam nadzieje, że to jakiś elektroniczny chochlik :8)

Pozdrawiam!

Opublikowano
olej zmieniany 25tys/km temu...bonzo uznaje że sie mylisz,przeglądam to forum nadzwyczaj regularnie..pomagasz??dajesz link. nie pomagasz nie pisz z całym szacunkiem..

A więc prosze o to link

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=97790&start=0

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Hej,

Nie wiem, jak to jest dokładnie w skrzyniach GM, ale u mnie (5HP18) wyrzuciło parę razy Getriebeprogram (po wyłączeniu i włączeniu auta błąd znikał) jakiś czas po wymianie oleju w skrzyni.

Okazało się, że chłopaki wymieniali mi olej jak skrzynia była w pozycji N.

Podjechałem jeszcze raz, i tym razem jak Bozia przewidziała przełączałem wszystkie tryby w górę i w dół z 3sekundową pauzą na każdym trybie, na koniec zapiąłem "D" i wszedł jeszcze 1L oleju.

Od tamtej pory ani razu nie widziałem już Getriebeprogram.

Jak jesteś zainteresowany, to tu jest link do tematu o dolewaniu a w nim kolejne linki :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=86638&highlight=

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
Hej,

Nie wiem, jak to jest dokładnie w skrzyniach GM, ale u mnie (5HP18) wyrzuciło parę razy Getriebeprogram (po wyłączeniu i włączeniu auta błąd znikał) jakiś czas po wymianie oleju w skrzyni.

Okazało się, że chłopaki wymieniali mi olej jak skrzynia była w pozycji N.

Podjechałem jeszcze raz, i tym razem jak Bozia przewidziała przełączałem wszystkie tryby w górę i w dół z 3sekundową pauzą na każdym trybie, na koniec zapiąłem "D" i wszedł jeszcze 1L oleju.

Od tamtej pory ani razu nie widziałem już Getriebeprogram.

Jak jesteś zainteresowany, to tu jest link do tematu o dolewaniu a w nim kolejne linki :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=86638&highlight=

/Andrzej

Dziekuje za sugestiie ale co do wymiany oleju nie moge sie przyczepić bo naprawde została przeprowadzona profesjonalnie i przez 25tyśkm nie miałem najmniejszego problemu z autem do czasu pojawienia sie tego komunikatu.Dziwi mnie to że skrzynia pracuje idealnie,komunikat pojawił sie raz i od trzech dni jest cisza.Dopiero w piątek jade na kompa,napisze co i jak..mam nadzieje że to ....cytuje kolege "elektroniczny chochlik" pozdrawiam

Opublikowano

Kiedys mialem podobna sytuacje - w E36 320iA wywalalo od czasu do czasu tryb awaryjny skrzyni.

Pozniej wydedukowalem ze problem pojawia sie po "daniu ognia" czyli dosc agresywnej jezdzie.

Co najdziwniejsze lampka nie gasla po zgaszeniu/odpaleniu.

Gasla ona po odczekaniu kilku godzin, odpaleniu, przejechaniu z 500 metrow i kolejnym zgaszeniu/odpaleniu.

Moj spec od automatow (wielki szacun dla jego sprytu i wiedzy) wykryl ze to "czujnik predkosci obrotowej na wejsciu do skrzyni" dostaje jobla po osiagnieciu troche wyzszej temperatury. Calosc naprawy ze zmiana oleju, filtra, uszczelki wyniosla mnie 500zl (dodam ze 3 dni wczesniej wiekszosc serwisow mowila mi - zapraszamy, ale wstepna diagnoza sugeruje dla pana przygotowanie okolo 3yysiecy na remont skrzyni)

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
(dodam ze 3 dni wczesniej wiekszosc serwisow mowila mi - zapraszamy, ale wstepna diagnoza sugeruje dla pana przygotowanie okolo 3yysiecy na remont skrzyni)

No to ich zwykła śpiewka (właśnie to przerabiam i jak na razie udało mi się zejść z 6k do 1.8k między innymi dzięki temu forum), a skoro klient się nie zna to wcisną mu remont bo i kasa się zgadza i klient nigdy się nie dowie co tak naprawdę było nie tak. Skąd jest ten Twój spec jeśli można wiedzieć ?

PS. Mechanicy bardzo nie lubią jak się przyjeżdża z jakąś tam wiedzą - to tak na marginesie.

Opublikowano
Dzisiaj robiłem małą traske autkiem i na drodze A4 zwanej również autostradą "testowałem" prace skrzyni,nie ma sie do czego przyczepić..pracuje ładnie. Pod Tesco w Bytomiu stanąłem,zgasiłem.Wracam po 10minutach przekręcam zapłon a tam komunikat: PROG. Tylko tyle PROG..przeszukałem forum ale wywala mi tylko posty o zabezpieczeniu antykorozyjnym progów. :D Wyłaczyłem zapłon poczekałem chwilke przekrecam znowu,zero komunikatów wszystko ładnie,jak i sama droga powrotna do domu. Spotkał sie ktoś z takim komunikatem? W znajomych mi spisach komunikatów komputera tego nie znalazłem..
Opublikowano
Dzisiaj robiłem małą traske autkiem i na drodze A4 zwanej również autostradą "testowałem" prace skrzyni,nie ma sie do czego przyczepić..pracuje ładnie. Pod Tesco w Bytomiu stanąłem,zgasiłem.Wracam po 10minutach przekręcam zapłon a tam komunikat: PROG. Tylko tyle PROG..przeszukałem forum ale wywala mi tylko posty o zabezpieczeniu antykorozyjnym progów. :D Wyłaczyłem zapłon poczekałem chwilke przekrecam znowu,zero komunikatów wszystko ładnie,jak i sama droga powrotna do domu. Spotkał sie ktoś z takim komunikatem? W znajomych mi spisach komunikatów komputera tego nie znalazłem..

W pozycji kluczyka 1 lub 2 po przytrzymaniu przycisku BC na przełaczniku kierunków pojawia się PROG ale do czego to to niestety nie wiem.

Na innym forum BMW znalazłem coś takiego :

Witam, mam e39 z 2001r. 525d i mam taki problem, na wyświetlaczu mid nie wyświetla mi żadnych informacji od komputera pokładowego nawet nie mam godziny, ani webasto, radio dział cd też, na tablicy mam dyży komp. i wszystko pokazuje a na mid nic. Proszę o pomoc

Dodam jeszcze że jak naciskam bc to znika dolny pass na wyświetlaczu, tam gdzie jest wybór prog. do radia

Może to faktycznie coś do radia?

Opublikowano

Moj spec jest z okolic Ilawy (iuawy - nie mam polskich znaczkow)

Ma jakby "prywatny garazyk" - dostalem sie do niego z polecenia dwoch kumpli ktorzy po jego uslugach byli baaaardzo zadowoleni.

Podobno kiedys robil w jakims serwisie/fabryce automatow w niemczech.

Jesli chodzi o "prog" to czy przypadkiem nie jest to kwestia "ustawienia co komp bedzie wyswietlal na wyswietlaczu przy zegarach po kolejnych wcisnieciach guzika "BC" na "wajsze" od kierunkow?"

Kiedys nawet o to pytalem bo mi przestal wyswietlac wiekszosc funkcji.

Jest to gdzies tutaj na forum.

EDIT:

Warminsko-Mazurskiej Ilawy ;-)

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
... a tam komunikat: PROG.

prog zalacza sie po przytrzymaniu przycisku BC tak jak wyzej pisali

sluzy on do programowania wyswiatlacza tzn jak swieci sie prog naciskasz na mid - zie to co chcesz aby sie wyswietlalo na zegarach

w instrukcji jest opisane w wyrazisty sposob.

pozdrawiam

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano

akumulaor masz dobrze naladowany i sprawny ? ten komunikat pojawia sie czasem przy zelj kondycji akumulatora....

moze to byc jakis przypadkowy blad - ale z doswiadczenia wiem ze nie czesto sie to zdaza...

u mnie kiedys tez tak bylo - pojezdzilem po miescie i sie pojawil komunikat - potem cisza - wszystko idealnie ... ale do czasu - skrzynia zaczela slizgac i sie skonczyla.