Skocz do zawartości

problem z doborem oleju 520i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich pomocnych ludzi:)Problem dotyczy wymiany oleju w mojej becie e39 520i, przebieg 300.000 km.a mianowicie:

- auto cały czas jeździło na mobil 5w50

jakiś miesiąc temu była robiona cała regeneracja głowicy, oraz zostały wymienione pierścienie. W chwili obecnej auto zalane 10w40 (przejechane ok. 2000 km od naprawy i mechanik zaleca wymianę na świeży olej). Zastanawiam się jaki teraz wlać olej?

Opublikowano
Jak zalałeś już 10W/40 to wlej tak samo 10W/40 ale np. Castrol Magnatec. Nie zalewa się silnika olejem np.0W/40 lub 5W/40 skoro był wcześniej zalany 10W.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
Akorat w tym przypadko mozesz lac pelen syntetyk. Masz silniczek na nowka sztuka a to ze przejechales 2000 na 10w/40 to pikus. Ogolnie to albo pelny albo pol syntetyk tylko cos z gornej polki nie oszczedzaj.
Opublikowano
Przewarznie jak rozmawiałem z jakimś mechanikiem to mówili że jeżeli silnik był zalany półsyntetykiem to nie zalewa się już olejem rzadszym.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
Przewarznie jak rozmawiałem z jakimś mechanikiem to mówili że jeżeli silnik był zalany półsyntetykiem to nie zalewa się już olejem rzadszym.

Masz rację... Ale nie w przypadku, jak silnik jest po kompleksowej robocie i nie po takim przebiegu jak napisał autor...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Olej jest najrzadszy jak jest rozgrzany. 10w-40 i 0w-40 na rozgrzanym silniku (temp. około 100 st. C) są tak samo "rzadkie". A na zimnym oba są dużo gęstsze, z tym że 0w-40 będzie gęstniał proporcjonalnie mniej wraz ze spadkiem temperatury, ale mimo wszystko będzie gęstniał.