Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witajcie mam problem z moim BMW, jest to silnik 530 D model e 39 rocznik 1999. chodzi o to ze cierpi moja bemka na brak mocy,czysciłem elektrozaworki tu mam pytanie czy ktos wie jak je sprawdzic, pozatym jak wymieniałem filtr odpowietrznik skrzyni korbowej zauwazyłem koło wtrysków ropę dzisiaj wymieniłem przelewy nie wiem czy to pomzoe ale trza od czegos zacząc , auto ma 180000km przejechane,czysciłem EGR tu tez mam pytanie jak sprawdzic czy działa egr poprawnie , pozatym nie wiem co się dzieje ale jak zapale silnik i jestem w srodku to słusze takie charakterystyczne pukanie głuche jak gdyby spod fotela kierowcy, ale to tylko czasamii dokałdnie niewiem skąd to się wydobywa,pozatym teraz jak jest troche spadła temp, na zewnątrz jak gasze samochód przez pare sekund słychac jagdyby jakas suszarka chodziła cos z ogrzewania niewiem co to po paru sekundach sie wyłąncza moze ktos mi pomoze , pozatym moze ktos zna w wawie jakiegos solidnego mechanika podkreslam mechanika a nie naciągacza
Opublikowano
czysciłem EGR tu tez mam pytanie jak sprawdzic czy działa egr poprawnie , pozatym nie wiem co się dzieje ale jak zapale silnik i jestem w srodku to słusze takie charakterystyczne pukanie głuche jak gdyby spod fotela kierowcy, ale to tylko czasamii dokałdnie niewiem skąd to się wydobywa,pozatym teraz jak jest troche spadła temp, na zewnątrz jak gasze samochód przez pare sekund słychac jagdyby jakas suszarka chodziła cos z ogrzewania niewiem co to po paru sekundach sie wyłąncza moze ktos mi pomoze , pozatym moze ktos zna w wawie jakiegos solidnego mechanika podkreslam mechanika a nie naciągacza

1) EGR - podłączyć się pod kompa - a zaleta jest taka, że EGR ma sterowanie liniowe. No i ruszać sobie EGR na wolnych obrotach, przy ok 20% otwarcia silnik powinien już się krztusić. Najlepiej robić to przy rozebranym ciut silniku - wtedy widać jak zaworki pracują.

2) Webasto - to charakterystyczne pukanie to pompowanie paliwa do komory agregaciku. Ten szum - to wentylator w Webasto. Standardowe

Opublikowano

Podepnij pod kompa i zobacz co w elektronice silnika piszczy czy masz błędy itp

Polecam dokładniej przyjrzeć się przepływomierzowi było kilka wątków na forum odnośnie awarii i złych wskazań przepływomierza, a z tego co widzę w twoim poście nie pisałeś czy sprawdzałeś go

tu jest słynny wątek http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=29414&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= poczytaj szczególnie jego rozwinięcie

Opublikowano

odlacz przepływke, jak coś to Zmieni to masz ustalony klopot. U mnie byly

zapchane katalizatory dlatego nie miałem mocy

Opublikowano

2) Webasto - to charakterystyczne pukanie to pompowanie paliwa do komory agregaciku. Ten szum - to wentylator w Webasto. Standardowe

Czy to pukanie jest standardem ?

U mnie coś czasami puka gdzieś jakby z lewej strony , pod zagarem albo przy lewych drzwiach - nie mogę tego zlokalizować .

Dźwięk jakby jakiś przekaźnik a może to właśnie ta pompka od webasta , bo na zimnym silniku tylko.

Jeśli to ta pompka od webasta , to czy to jest okay czy trzeba ją zmienić ?

Opublikowano

Czy to pukanie jest standardem ?

U mnie coś czasami puka gdzieś jakby z lewej strony , pod zagarem albo przy lewych drzwiach - nie mogę tego zlokalizować .

Dźwięk jakby jakiś przekaźnik a może to właśnie ta pompka od webasta , bo na zimnym silniku tylko.

Jeśli to ta pompka od webasta , to czy to jest okay czy trzeba ją zmienić ?

Webasto znajduje się na wysokości lewego przedniego koła - więc pukanie jeżeli słyszysz z tego miejsca - to jest to pompeczka paliwa która wykonuje taki cichy "pyk pyk pyk" w przerwach około 1,5 sekundowych. I sprawna pompka paliwka tak puka. Czy Twoje Webasto jest OK czy nie - wyjdzie przy podłączeniu się do PC.

Opublikowano

Moje webasto jest okay , grzeje .

Jak nastawię na daną godzinę , to włącza się i w aucie jest ciepło .

Chodziło mi tylko o ten dziwny dzwięk , takie jakby właśnie pyknięcie .

Występuje ono ,gdy jest zimno ( na oko poniżej 10 stopni Celcjusza na zewnątrz ) i do czasu , gdy wskaźnik temperatury nie dojdzie do pionu .

Wnioskuję,że wtedy właśnie webasto dogrzewa auto.

Wcześniej pewnie tego nie zaobserwowałem ,bo było dużo cieplej .

Dziwi mnie tylko,że to słychać tą pompkę w środku , myślałem bardziej ,że to przekaźnik od niej .

Opublikowano
Oprócz pykania pompki powinieneś jeszcze słyszeć szum wentylatora pompującego powietrze do komory piecyka :-) Skoro wszystko wporządku to :cool2: