Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jak w temacie, nie minal miesiac od wymiany przedniej szyby a juz pojawily mi sie dwie rysy na szybie :cry2: (na myjni chyba ktos szmata z piaskiem musial przejechac). Jedna rysa jest idealnie przed oczami kierowcy i jak sie domyslacie przeszkadza i wkurza strasznie.

NIe jest ona gleboka, prawie niewyczuwalna pod paznokciem ale jest.

Teraz moje pytanie czy ktos moze zna jakies sposoby usuniecia rysy?

Poradzil mi koles w warsztacie gdzie zakladaja szyby zeby pasta TEMPO sprobowac.

Zdaje sobie sprawe, iz jako ze to przednia szyba jakies grubsze polerowanie nie wchodzi w gre bo mozna sobie wiecej problemow narobic, refleksy, zalamania swiatla i te sprawy.

Bede wdzieczny za jakies pomysly, pewnie nie tylko mnie takie cos spotkalo :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Paste tempo to sobie daruj. Jezdzij chlopie a nie problemow szukasz :)

Ja tez mam pare rys ale trudno to nie zona a samochod :roll:

Opublikowano

Dzieki Nerwus za odpowiedz ale mozesz cos wiecej... :?

Dlaczego daruj? Tak dla zasady czy cos o tym wiesz?

Wiem ze nie zona ale mowie ze na widoku w nocy zaslania mi pole widzenia takze nie jest to przyjemne. A ze rysa nie jest gleboka to mam nadzieje ze sa jakies sposoby

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tempo napewno zrobi wiecej szkody niz pozytku popatrz na forum o uzyciu jej na lakier.
Opublikowano
Trzeba wziac poprawke ze przy szlifowaniu szyby zmieniamy nieco jej optyke...

No właśnie - nikt (orpócz Sendry) nie pomyślał iż szlifowanie może zmniejszyć bezpieczeństwo :mad2:

Pzdr,

Opublikowano

Zależy od wielkości rysy - na allegro można znaleźć proszek do polerowania - da się tym usunąć prawie każdą rysę, ale trzeba się trochę namęczyć. Na malutkie rysy mogą pomóc gotowe pasty - ale to naprawdę na mikroryski.

Szlifowanie oczywiście jakoś tam zmienia optykę szyby, ale jak ktoś jeździ dużo w nocy, to wie, że rysy są dużo bardziej niebezpieczne.

Opublikowano

To nikt nie zamierza szlifowac, dlatego napisalem ze rysa jest ledwo wyczuwalna pod paznokciem, jest wprawdzie dluga (ok 30 cm x2 bo sa dwie :D ) ale nie gleboka.

Dlatego pytalem o malo inwazyjne srodki chemiczne a nie o szlifowanie.

Nikt na forum nie probowal usuwac rys? NIe wierze... :)

Opublikowano
To nikt nie zamierza szlifowac, dlatego napisalem ze rysa jest ledwo wyczuwalna pod paznokciem, jest wprawdzie dluga (ok 30 cm x2 bo sa dwie :D ) ale nie gleboka.

Dlatego pytalem o malo inwazyjne srodki chemiczne a nie o szlifowanie.

Nikt na forum nie probowal usuwac rys? NIe wierze... :)

http://www.autokosmetyki.pl/hartim_hartpolish_fg_50_250g_preparat_do_polerowania_szkla_skutecznie_usuwa_rysy_i_inne_uszkodzenia,p472.html

http://www.turtlewax.com.pl/sklep/clearvuereg-clearvue-glass-polish-8211-plyn-do-polerowania-szyb-p-40.html

Używałem obydwu - pierwszy pozwala usunąć prawie każdą rysę - z tym, że ja akurat nie usuwałem na szybach w samochodzie, tylko na halogenie - generalnie działa, ale polerowanie dość długo trwa.

Drugi środek ma właściwości minimalnie ścierne - po jego użyciu szyba robi się bardzo gładka (coś jak po dobrym wosku do lakieru) - ale to jest w zasadzie na niewyczuwalne ryski.

Nie łap za słówka :) szlifowanie, polerowanie - i tak pewnie mamy na myśli to samo...