Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dziwne wibracje jezeli hamuje z duzych predkosci tz powyzej 120km/h.ponizej wibracji nie ma myslalem ze to tarcze wymienilem ale one dalej sa i mnie juz trafia.Ale w autodacie znalalem taki biuletyn na ten temat.Niestety kiepsko u mnie z angielskim i nie bardzo wiem o co chodzi moze by ktos to przetlumaczyl to by bylo przydatne dla innych:

Affected vehicles

-allmodels without dynamic stability control (DSC)

Problem

-Jerk through steering wheel when breakes applied rapidly.

-Steering pulls left or right when breakes applied

Cause

-Front axle oversensitive and vibration transmits to steering wheel

-Worn lower suspension arm ball joints

Remedy

Ball joints-07/99-> Part number:31.126.757.623

-ensure front wheel and rear wheel aligment carried out.

-bleed brakes

-if fault still present:

fit modified ball joints lower suspension arms

Moze ktos zna problem i wie co trzeba zmienic mi sie wydaje ze chodzi o sworzen wachacza ale nie jestem pewien

Opublikowano
Mam dziwne wibracje jezeli hamuje z duzych predkosci tz powyzej 120km/h.ponizej wibracji nie ma myslalem ze to tarcze wymienilem ale one dalej sa i mnie juz trafia.Ale w autodacie znalalem taki biuletyn na ten temat.Niestety kiepsko u mnie z angielskim i nie bardzo wiem o co chodzi moze by ktos to przetlumaczyl to by bylo przydatne dla innych:

Affected vehicles

-allmodels without dynamic stability control (DSC)

Problem

-Jerk through steering wheel when breakes applied rapidly.

-Steering pulls left or right when breakes applied

Cause

-Front axle oversensitive and vibration transmits to steering wheel

-Worn lower suspension arm ball joints

Remedy

Ball joints-07/99-> Part number:31.126.757.623

-ensure front wheel and rear wheel aligment carried out.

-bleed brakes

-if fault still present:

fit modified ball joints lower suspension arms

Moze ktos zna problem i wie co trzeba zmienic mi sie wydaje ze chodzi o sworzen wachacza ale nie jestem pewien

A koła masz wyważone dobrze? Ja miałem podobne ojawy i okazało się, że pogubiłem ciężarki wyważające koła i stąd wibracje...

Opublikowano
Ja mialem takie objawy podczas wymian opon z letnich na zimowki- okazalo sie ze moj komplet opon zimowych byl uszkodzony( pojawily sie jakies wybrzuszenia) po zmianie opon nie musialem juz walczyc z kierownica, i nie bylo zadnych wibracji wlasnie przy hamowaniu z predkosci okolo 110km/h
Opublikowano
pisze o sworzniach a do wymianyhttp://bmwfans.info/original/E46/tou/320d-M47N/ECE/L/N/2003/03/search_number-31.126.757.623%20/ po part number element nr 6 cos jest nie tak
Opublikowano

Faktycznie... ale jest wyraznie napisane ze wymienic sworznie (ball joints).

Potem zrobić zbierzność...

A 6 to tuleje, nie wiem czy maja na to wpływ, raczej na "pływanie" w koleinach.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
No wlasnie nie wiadomo czy sie part nr pomylili czy w tekscie.Ja mysle ze plywanie w koleina moze byc od tuleji ja kiedys mialem e36 i mialem te tuleje wybite stargane wymienilem na byle jakie zamieniki auto nie szlo prowadzic w koleinach.Dopiero kupilem orginal i wszystko wrocilo do normy.Tyle ze mi nie plywa w koleinach tylko jak hamuje z predkosci powyzej 120km/h to wtedy
Opublikowano
Witam Ja mam to samo przy wyższych prędkościach podczas chowania kierownica drży Zrobiłem zawieszenie i nic nie dało. Auto dobrze się prowadzi ale nadal trzęsie sie kierownica jeszcze ma do sprawdzenia koła i opony może to będzie przyczyną zobaczymy
Opublikowano
Byłem u wyważenia okazało sie że nie są wyważone koła po dokonaniu tej czynności drżenie kierownicy minęło :D :D :D Przy okazji dowiedziałem sie że mam dwie felgi do prostowania
Opublikowano
Byłem u wyważenia okazało sie że nie są wyważone koła po dokonaniu tej czynności drżenie kierownicy minęło :D :D :D Przy okazji dowiedziałem sie że mam dwie felgi do prostowania
Opublikowano
Chcialbym miec to samo co ty.Pojechalbym do wywzenia kol ale jak mi tu ostatnio w Holandii wywazyli to ujechac nie moglem tak kierownica bila wiec zaczekam az pojade do polski dzieki za odp
Opublikowano

mi też drgała kierownica i jakby cały przód, dosyć mocno, przy prędkościach ok 70-90km/h z dnia na dzień zdarzało się to coraz częściej. oglądnął znajomy mechanik. po wymianie sworzni wahaczy (wszystkich z przodu) i tulejek (przy okazji na pełne-niepływające :)) skończył się ten problem. być może nawet nie trzeba było wymieniać wszystkiego, ale jak już coś wymieniam to staram się wszystko w danej kwestii.wydaje mi się również ważne wyważenie, może być też uszkodzona felga.

teraz mam też nowe amorki bilstein b4 i jest wspaniale. jakość prowadzenia i kontroli nad autem oczywiście bardzo wzrosła.

pozdrawiam