Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No to mogę się pochwalić że znalazłem piny które są w centralce dla wersji coupe np w moim 323i w kostce białej. Co więcej nie są takie same jak dla 4 drzwiowych. Nie pamiętam które to są ponieważ wpinałem wszystkie puste piny i kolejno sprawdzałem impulsem przez żarówke. Co bym dodał jeszcze : Radziliście abym podpinał żarówkę i 2 kable szukając impulsu mostkując jeden z kabli żarówki z masą ...otóż błąd. U mnie sterowanie jest plusem. Jeden koniec kabla żarówki do stałego plusa dałem a drugim szukałem właściwego pinu, i znalazłem. Jednakże alarm po otwarciu drzwi po ok 30 sek sam się zamyka ponownie.Nie mam jeszcze podłączonego odcięcia zapłonu.Czy to z tego powodu tak się dzieje??? Czy coś pominąłem???
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
  • Odpowiedzi 194
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie ma innych. Jak miałem nie podpięty alarm pod piny z centralki to też się tak działo że mi po 30 sec zamykał zamki.Więc jestem pewien że piny są ok podłączone
Opublikowano
Nie podpiąłeś albo niewłaściwie podpiąłeś przewód od krańcówek w drzwiach, ma to działać na zasadzie "przypadkowo nacisnąłeś przycisk od otwierania drzwi ale nie otworzyłeś ich pociągając za klamkę, zostaną zamknięte za 30 sekund", po zadziałaniu krańcówki już się nie zamkną.
Opublikowano
Ok no to sprawdzę jutro .Może coś nie styka jak należy.Ale pewny jestem na 100 proc co do pinów w które się wpiołem. Tak jak pisałem wcześniej .Kiedy nie byłem podłączony do centralki zamka w module bmw to wtedy również występowało to zjawisko. Ale jutro sobie zobaczę
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o pomoc... kupiłem ten sterownik stiga (schemat jak u Marian2), mam bmw e36 compact z 97 roku. Znalazłem fabryczny moduł sterowania zamkiem, są tam 3 wtyczki: zielona, fioletowa i większa czarna. Nie ma żadnej białej, ani żółtej. Zdjęcie modułu:

http://images6.theimagehosting.com/P291209_00.200002.th.jpg

W czarnej kostce znalazłem przewody na których odpowiednio po zamknięciu i otworzeniu zamka pojawia się napiecie +12V (przewody przecięte i skręcone - widać na zdjęciu). Zadzwoniłem do firmy stig i powiedzieli mi, że to do tych przewodów muszę się podpiąć odpowiednio przewodami od sterownika na pilot (ewentualnie mogę dać na nie +12V i sprawdzić, czy zamknie i otworzy zamek), Zrobiłem przewód z bezpiecznikiem i po przyłożeniu +12V na jeden z przewodów przepaliło bezpiecznik w przewodnie... rozciąłem kabel "od zamykania" i dałem na niego impuls 12V ( nie na wtyczkę, tylko na kabel) zamknęło zamek, rozciąłem kabel "od otwierania" coś pocpykało i już nie działało.. Skręciłem kable i dałem impuls +12V na kabel "od zamykania" - zamknęło", dałem impuls na kabel "od otwierania" coś pocpykało i teraz w ogóle nie działa centralny... działa tylko zamykanie gdy wciskam guzik na drzwiach od pasażera, gdy wciskam guzik na drzwiach od kierowcy centralny zamyka drzwi od kierowcy i tylną klape (drzwi od pasażera nie), gdy przekręcam kluczyk w drzwiach od kierowcy lub w klapie centralny też nie działa...

Z tego co czytam podpiąłem się nie do tej kostki... Bardzo proszę o pomoc.. do których pinów muszę sie podpiąć? Czy w ogóle to będzie jeszcze działało?

Opublikowano
Kolego podpinasz sie po modul komfortu a nie zamka modul zamka masz na prawej sciance kabiny za modulem abs wsadzony

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Witam mam pytanko...

Chodzi mi o to ze przed kupnem auta gdy ja ogladalem mailo problem z alarmem tzn... gry przekrecales kluczyk wtedy sie wlaczal... Koles niby wezwal jakiegos fachowca i odlaczyli czy cos nie wiem o co z tym chodzi moze mi ktos wyjasi i powie jak mozna zrobic zeby alarm naprawic?

Dzieki

Opublikowano
Pewnie odlaczyli centralke ale malo z opisu wychodzi wiec malo ci pmoc mozna pewnie wymiana centralki alarmu wystarczy pozatym to orgi czy dokladany alarm???

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Pewnie odlaczyli centralke ale malo z opisu wychodzi wiec malo ci pmoc mozna pewnie wymiana centralki alarmu wystarczy pozatym to orgi czy dokladany alarm???

Ciezko mi to na teraz ocenic ale chyba orginalny

Opublikowano
Kolego podpinasz sie po modul komfortu a nie zamka modul zamka masz na prawej sciance kabiny za modulem abs wsadzony

nigdzie nie moge znaleźć modułu zamka... nie ma go na prawej ściance, tak jak i komputerka od ABS'u... spaliłem już coś :mad2: teraz nie podłącze się do puki nie będe pewny... gdzie jeszcze może być ten moduł zamka? na prawej ściance nie ma nic...

kiedy otwieram, albo zamykam drzwi słychać jak pracuje ten moduł który mam na zdjeciu... proszę o pomoc..

Opublikowano
Nie możesz go znaleźć bo go po prostu nie masz, też go nie mam, były one w starszych rocznikach, później właśnie coś takiego ładowali jak Ty masz czy ja. Ja mam żółtą i zieloną, ty fioletową i zieloną, nie wiem jak jest z wyprowadzeniami tej fioletowej... A poza tym zrobiłeś błąd, nie można się podpinać do tej czarnej wtyczki, widzisz po grubości przewodów że jest tam jakiś większy prąd który już dajmy na to leci prosto na siłowniki a tu musisz podać impuls na wtyczkę jak się domyślam fioletową, na zielonej z tego co pamiętam są między innymi krańcówki drzwi itp a impuls od centralnego na drugą wtyczkę.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, przepraszam za odgrzebanie tematu, ale nie znalazłem odpowiedzi... Gdzie jest sterownik centralnego zamka w compakcie? Czy po prawej stronie nad nogami pasażera? Bo w innych nadwoziach jest nad nogami kierowcy tak? Ale w compakcie dużo rzeczy jest inaczej...

dzięki

Opublikowano

Tak tak, wiem, widziałem zdjęcie. Chciałem się tylko upewnić że to jest za schowkiem, zanim zacznę rozbierać samochód ze złej strony :)

dzięki!

Opublikowano

Ok, byłem dzisiaj u elektryka, bo nie działa mi pilot od zamka. Nie daje się zaprogramować. Człowiek wyjął moduł komfortu/zamka, rozebrał i powiedział że on tam nie widzi w ogóle odbiornika radiowego :shock: Wychodziło by więc na to że poprzedni właściciel mojego compacta dorobił sobie po prostu klucz w takiej obudowie z pilotem, ale mój samochód nie będzie z tym pilotem działał. Czy to możliwe? Czy w compactach montowali najpierw moduł komfortu bez obsługi pilota, a potem już pod pilota? Mój wygląda tak jak ten ze zdjęcia kolegi kilka postów wyżej (compact '97), te same kolory wtyczek. No i tam kolega pisze że jego jest bez pilota...

Może te różnice w kolorach wtyczek, o których czytam wyżej, to właśnie różnica z pilotem/bez pilota? Czyli pozostaje mi dokupić sterownik na pilota a może... przełożyć oryginalny komfort z odbiornikiem radiowym? To będzie działać?

Opublikowano

Kolory wtyczek zółta czy fioletowa, są nieistotne. Powiem Ci w tajemnicy, że obie mają dokładnie te same sygnały w tych miejscach.

Moduł komfortu, centralnego zamka, ZKE, GMIV czy Basic Module (co kraj to obyczaj w nazewnictwie) nie ma nic wspólnego z pilotem. Do tego potrzebny jest osobny moduł. Także gdyby był oryginalnie z fabryki z pilotem, byłby na dodatkowym module podpiętym pod moduł komfortu.

Koledzy słusznie sugerują, że należy podpiąć się z tym modułem zdalnego sterowania pod piny 4 i 17 we wtyczce o numerze X13253 (żółta lub fioletowa) i sprawa załatwiona. Jak dobrze pokombinujesz (dioda) to uda Ci się nawet zrobić double-lock, a jak będziesz bardziej dociekliwy, to nawet komfortowe zamykanie okien po zamknięciu auta pilotem ustawisz :-)

Opublikowano
A jak wygląda taki fabryczny moduł pilota? Albo jak się nazywa? No bo skoro mam oryginalny kluczyk BMW z pilotem to może lepiej włożyć oryginalny moduł pilota i zaprogramować kluczyk niż dokładać jakieś niefabryczne ustrojstwa i dorabiać nieoryginalne kluczyki, które nie wiadomo jakiej są jakości...
Opublikowano

Nie nie, to na pewno pełnoprawny pilot :) wiem jak wyglądają te ze światełkiem.

http://www.otofotki.pl/img14/obrazki/pn4471_DSC04533%202_th.JPG

A swoją drogą - co robi ten przycisk ze słoneczkiem? W sedanach i coupe tam jest chyba przycisk do otwierania bagażnika, a w compactach jest coś takiego? Czy w compactach też powinien być przycisk do bagażnika? Jak szukałem samochodu to jeden z tych, które oglądałem, miał taki kluczyk i właściciel powiedział że to jest do zapalania świateł z pilota, żeby znaleźć auto na parkingu...

Tak czy inaczej - dziwne wydaje mi się to, że ktoś akurat taki kluczyk sobie dorobił do mojego samochodu, mimo że on nie miał fabrycznie pilota. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Baterie w pilocie OK, ale nie daje się zaprogramować.

Opublikowano

Na początek możesz spróbować zrobić standardową procedurę ... czyli odłączyć akumulator na jakąś chwile. Jeżeli to nie pomoże to spróbuj zaprogramować od nowa klucz.

A tak przy okazji masz tylko jeden kluczyk z pilotem ?? jak wymieniałeś baterie trwało to dłużej niż 60 sekund??

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano

Odłączałem aku, nie pomaga. Kluczyk próbowałem programować ze 30 razy, nic. Baterii w kluczu nie wymieniałem, ale podczas programowania zachowuje się prawidłowo (dioda miga kilka razy).

Tak wygląda elektronika u mnie:

http://www.otofotki.pl/img15/miniaturki/pi6940_IMG_0385_1024.JPG http://www.otofotki.pl/img15/miniaturki/bp5529_IMG_0386_1024.JPG

czyli identyczne moduły, jak u kolegi kilka postów wyżej, który nie ma obsługi z pilota. Choć wydaje mi się że u niego nie ma tej pomarańczowej wtyczki przypiętej klipsem do rurki. Ktoś wie co to?:

http://www.otofotki.pl/img15/miniaturki/rq8241_IMG_0387_1024.JPG

A to już sam moduł komfortu i jego wnętrze:

http://www.otofotki.pl/img15/miniaturki/yq4909_IMG_0383_1024.JPG http://www.otofotki.pl/img15/miniaturki/fr1396_IMG_0384_1024.JPG

rzeczywiście nie wygląda na to, żeby w środku był jakiś odbiornik radiowy.

Czy ktoś mógłby wkleić fotkę modułu komfortu, który ma obsługę z pilota? Wewnątrz, na zewnątrz, albo chociaż symbol. A może odbiornik radiowy to jakiś osobny element niezależny od tego modułu? Mówię cały czas o fabrycznym sterowaniu z pilota, nie dokładanych urządzeniach innej firmy. Bo może wystarczy mi wymienić ten moduł na nowszy i już uda się zaprogramować pilot...? Takie moduły chodzą na allegro za 30-100 zł.

z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

te pomarańczowe złącze to na 99% wtyczka Airbagu ;)

w sumie to widze 2 opcje

1. wymień baterie

2. była uszkodzona któraś wkładka i ktoś wymienił zamki z auta które miało zamykanie z pilota

jest jeszcze opcja że miałeś fabryczny alarm i został on odłączony ale to chyba nie ten kluczyk ale mogę się mylić

Opublikowano
Nie podejrzewam, żeby ktoś wymienił wszystkie zamki... Zwłaszcza, że nawet do schowka kluczyk pasuje. Prędzej właśnie dorobił kluczyk z pilotem (może nawet mając nadzieję że będzie mu ten pilot otwierał samochód) albo - nie wiem, teraz tak myślę - może wymienił moduł komfortu bo w tamtym się coś zepsuło? To co mnie teraz interesuje, to jaki symbol ma komfort obsługujący pilota (jeżeli to właśnie komfort odpowiada za obsługę pilota). Co ciekawe, tego numeru, który jest wypisany na obudowie mojego modułu, nie ma w ogóle na realoem.com - i to nie tylko jako element mojego samochodu, nie ma go w ogóle w katalogu części BMW... :?
Opublikowano

po pierwsze wymień baterie !!! może się jej już w końcu należy po 13 latach :)

postaraj się to zrobić w czasie nie dłuższym niż 60 sek. to może nie będziesz musiał kodować jeszcze raz kluczyka

po drugie moduł nadawczo-odbiorczy się "znalazł" część numer 3 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CH11&mospid=47450&btnr=61_0933&hg=61&fg=25

Niestety nie pomogę ci go zlokalizować w samochodzie - a wygląda mniej więcej tak http://www.motoallegro.pl/item1181278939_sterownik_modul_centralnego_zamka_bmw_e38_e39_e36.html