Skocz do zawartości

wał-nie wał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,ostatnio wymieniał mechanik mi simering w skrzyni i musiał wyjąc wał,,

po włożeniu go z powrotem powyzej 80km/h samochód dostawał drgań i wydawał odgłos wycia,,tak wiec wróciłem do mechanika powiedziałem o sprawie i on wał wyciągnął ustawił na jakies znaki(ponoć był zle złożony)i w droge,,,

3 dni nic ,,cichutko równiutko i ok,,

ale dzis zauważyłem ze powyzej 100km/h samochód znowu wpada w drgania ale juz mniejsze,,,

w miedzy czasie zmieniłem felgi na 17stki ale po zmianie felg było ok,,,

co to moze być?

a jak moge sam sprawdzic czy wał jest odpowiedni złożony i włozony?...

help!!

typing.....
Opublikowano
  • Autor
ktoś może wie? :(
typing.....
Opublikowano
Imo w te 3 dni pokrzywiłeś felgi albo spadl (odkleił się) cięzarek z felgi

Xdrive

Koder

Opublikowano
Druciarz nie mechanik! Przed wymiana simmeringu powinien zaznaczyc na wale jego polozenie by po naprawie zlozyc go tak samo. Nie zrobil tego wiec teraz wal ma niewywazenie i bije. Są dwie rady: rozkladac go i skladac metoda prob i błedów a najrozsadniej - wyważyc wał na koszt mechanika uprzednio robiąc mu awanture. Pozdrawiam
Opublikowano
tak na marginesie,skoro wcześniej wał dostawał drgań mogło uszkodzić podporę.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
  • Autor
ale czy podpora by sie uszkodziła przez 10km?bo tyle jechałem na b.drgającym wale....
typing.....
Opublikowano

u mnie podpora padła z dnia na dzień,w jeden dzień wszystko ok a nastepnego wibracje w okolicach 60km/h.Padła sama guma bo łozysko nadal było dobre.Najlepsze było to że nawet w ASO stwierdzili że podpora jest dobra i pewnie dlatego kosztowało mnie to duzo pieniążków.Wymieniłem sporo rzeczy niepotrzebnie,nawet skrzynie wyciągnąłem.Na końcu wymieniłem podporę i wszystko wróciło do normy.Wał też miałem zamiar wyważać ale koszt 270zł netto za wyważenie trochę mnie przeraził.

Jeżeli masz wał wyciągnięty to warto i tak ją wymienić,ja kupiłem osobno podporę i łożysko razem 50zł

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

superczaro napisał:

witam,ostatnio wymieniał mechanik mi simering w skrzyni i musiał wyjąc wał,,

po włożeniu go z powrotem powyzej 80km/h samochód dostawał drgań i wydawał odgłos wycia,,tak wiec wróciłem do mechanika powiedziałem o sprawie i on wał wyciągnął ustawił na jakies znaki(ponoć był zle złożony)i w droge,,,

3 dni nic ,,cichutko równiutko i ok,,

ale dzis zauważyłem ze powyzej 100km/h samochód znowu wpada w drgania ale juz mniejsze,,,

w miedzy czasie zmieniłem felgi na 17stki ale po zmianie felg było ok,,,

co to moze być?

a jak moge sam sprawdzic czy wał jest odpowiedni złożony i włozony?...

help!!

Witam-a czy przez ten cały problem z wałem masz także jakieś problemy z biegami? Wchodza ciężej od tamtego momentu, czy raczej nie ma różnicy?

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano
Jakie mogą być skutki jazdy z padniętą podporą ? Bo miałem wymieniany wał i nie wiem czy podporę też (przejechałem już 6 tys. km). Jak wciskam sprzęgło to czuć na nodze lekką wibracje na wyższych obrotach, nie wiem może tak ma być w dieslach. U was też czuć lekką wibrację bo jak kupiłem samochód to tak było od początku i po 3 tys. km się zepsuł.
Opublikowano
  • Autor

jesli chodzi o biegi to wszystko jest ok,,

wchodza tak jak przed naprawą,,

typing.....
Opublikowano
  • Autor
a na wale nie ma jakis znaków które pokazują jak ma być ustawiony??
typing.....