Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam 118d chcę kupic run flaty na zimę michelin (wymagane czujniki ciśnienia!) i tu szok :jawdrop: nie mam?? tzn komputer nic nie wskazuje... pytanko czy czujniki nie poiwnny byc montowane standardowo do run flatów jesli takowe dostaje sie w salonie na pierwszy montaż przecież jak najade na gwoździa to nawet nie będę o tym wiedzial... SKANDAL?? :mad2: :nienie: no i jeszcze jedno zakładał ktoś zwykle opony :shock: (niestety brak zapasówki stąd obawy) jak z prowadzeniem samochodu?? pzdr
Opublikowano

Mozna zwykłe załozyc-nie ma żadnej róznicy poza tą,że na zwykłych masz większy komfort jazdy no i to,że jak złapiesz kapcia to stoisz na poboczu i kwiczysz (a na RUN FLACIE możesz dokulac się do serwisu lub wulkanizatora).

Z tego co pamiętam RUN ON FLAT jest w standardzie-poszukaj na komputerku pokładowym opcji "INIT"-dopiero aktywowanie tego uruchamia system powiadomienia Ciebie o ewentualnym kapciu (system mierzy prędkość obrotową koła-jesli zacznie byc inna tzn.że maleje obwód koła czyli tym samym ubywa powietrza).

Niech mnie ktos poprawi bo nie ejstem dobry z fizyki.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Tak jak mówi Kolega mikolaj - BMW i podobno Mercedes stosują czujniki do opon run on flat połączone z systemem ABS, który to monitoruje obwód koła - system ten jest odmienny od stosowanego przez Renault, gdzie rzeczywiście w samym kole są czujniki - które chyba jakoś instaluje się w oponie (ale tego to już nie wiem :) )

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
no trochę sie dowiedziałem dzięki za informacje :cool2: jutro będę w serwisie to dam rzetalną informacje, a jak z prowadzeniem auta na zwykłych oponach nie lata od krawężnika do krawężnika?? a wy na jakich jeździcie oponach?? pytam bo run flaty tanie nie są, a przepłacać niepotrzebnie nie ma sensu...
Opublikowano

wirciak,

run flat - ponieważ postój na poboczu może być "bolesny" jak zostaniesz unieruchomiony na amen (kiedyś, jakimś innym samochodem to już przerabiałem jadąc w trasie i nie mogąc zmienić koła). Nie chcę ryzykować :)

Opublikowano
run flat - zarówno na lato jak i zimę.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

Też doradzam RUN FLATy-jeżdżąc na zwykłych i tak komfortu znacząco nie poprawisz-to auto nie ejst komfortowe i kropka.

A naprawde w razie dziury w oponie-jedziesz spokojnie..

p.s.Odszukaj mój post z zimy ubiegłego roku-pisałem tam o przygodzie z oponami w okolicy Wrocławia :cool2:

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

własnie dotarłem i wyszstko sie wyjaśniło :norty: ... posiadam czujniki ciśnienia w oponach(tzn.wfelgach ale ten system tak jak koledzy "innotek" oraz ty "Mike" wspominali oparty na ABS-ie i obwodzie koła... jak się okazało bez problemowo mogłem sprawdzic to na komputerze o czym servis w katowicach nie miał pojęcia(Bawaria Motors :cry2: ) rzeczowy koleś z servisu u Sikory wiedział o co mi chodzi i bez problemu pomógł :modlitwa: . "Mike" dzięki za przestroge zamówiłem właśnie Michelin Primacy Alpin A3 ZP, a wszystko dzięki Wam poradziliście celnie. :clap:

PS. Apropo założenie opon na felgi stalowe 184zł jak narazie najtaniej z wszystkich ASO w regionie

Opublikowano
Wirciak daj znać o wrażeniach z jazdy na tych "Michalinach" bo zakupiłem w zeszłym tyg. właśnie takie same z tym że w rozmiarze 195/55/R16, póki co zauważyłem że są niebywale ciche, zobaczymy jednak jak się sprawdzą w warunkach typowo zimowych??!! nie były najtańsze więc moje oczekiwania wobec nich są dość sporawe,hie,hie
Opublikowano

wirciak u Sikory powiedzieli Ci że masz czujniki w felgach :jawdrop:

nie mogę w to uwierzyć :shock: lub koleś co z Tobą rozmawiał kity Ci wciskał w żywe oczy. Cała reszta o obwodzie koła i ABS się zgadza, ale czujniki w kołach to BMW ma tylko E65 w wersji przed liftem i to nie wszystkie, i wersje USA.

Opublikowano
"sam" tak to tylko określiłem :duh: dla takiego laika jak ja że posiadam czujniki ciśnienia nie zagłębiając się zbytnio w ten system (o obwodzie) nie ma co panikować ja się dowiedziałem o co mi chodzi. Nastepnym razem będę odpowiadał wzorowo techniczną wiedzą... :lol: NIe ma sprawy "Tomsky" :cool2: dam znac jak sie spisują oby mnie nie zawiodły...
Opublikowano

OK to może ja się czepiam.

Tak przy okazji mam do sprzedania zimowe Run Floty Dunlop SP Winter Sport M3 205/55/16 maja przejechane jakieś 2500km.