Skocz do zawartości

pozmozcie, slabo odpala, nierowno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje autko czasem slabo odpala (najczesciej jak cieple) i czasem nierowno chodzi - nie ma na to chyba regoly kiedy tak sie dzieje. Nikt juz nie ma pomyslu czemu tak jest.

-swiece nowe

-cisnienie paliwa 3,5 czyli ksiazkowe i nie spada po zgaszeniu auta

-filt powietrza nowy oryginalny

-cewki ok

-sondy ok

-przeplywomierz ok

-akumulatotr nowy i bardzo ladnie kreci

-membrana nowa

-lewego powietrza nie stiwerdzono

HELP !!!

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

wystepowal znany problem z silnikami m60, podobno nie wszystkimi, cos bylo nie tak ze stopem z jakiego zrobiony jest blok

powodowalo to utrate kompresji, i coraz wieksze problemy z zapalaniem, nierownymi obrotami

wklejalem zdaje sie link do tego z sieci, bmw wymienialo takie silniki ponoc do 100 tys km

nie wiem czy o to biega, ale problemy ze stabilnoscia obrotow na m60 to chyba standart

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Zapomnialem dodac ze kompresja na wszystkich cylindrach 12-15 czyli bdb. Moj blok jest alusil czyli ten pozbawiony tej wady produkowany po 01/1995.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Zanim założyłeś gaz też tak było ?

Jeśli jeździsz tylko na benzynie problem również występuje ?

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Witam

Moje autko czasem slabo odpala (najczesciej jak cieple) i czasem nierowno chodzi - nie ma na to chyba regoly kiedy tak sie dzieje. Nikt juz nie ma pomyslu czemu tak jest.

-swiece nowe

-cewki ok

-sondy ok

-przeplywomierz ok

-membrana nowa

HELP !!!

A przewody wysokiego napiecia do swiec??? Moze na cieplym silniku maja przebicie??? Najlepiej w nocy podniesc maske. W skrajnych przypadkach beda latac po nich niebieskie iskierki. Ale to juz na prawde skrajnosc. Powinienes je sprawdzic. W warsztatach maja specjalna aprature. Moze akurat...

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano
Witam

-swiece nowe

-cewki ok

-sondy ok

-przeplywomierz ok

-membrana nowa

HELP !!!

A przewody wysokiego napiecia do swiec??? Moze na cieplym silniku maja przebicie??? Najlepiej w nocy podniesc maske. W skrajnych przypadkach beda latac po nich niebieskie iskierki. Ale to juz na prawde skrajnosc. Powinienes je sprawdzic. W warsztatach maja specjalna aprature. Moze akurat...

A gdzie tam masz przewody WN :?: jak na każdy cylinder jest osobna cewka :wink:

Może jest problem z czujnikiem temperatury silnika :?:

Opublikowano
Zanim założyłeś gaz też tak było ?

Jeśli jeździsz tylko na benzynie problem również występuje ?

Tak jest od niedawna a gaz zalozylem prawie rok temu.

A czujnik temperatury pokazuje ok ale faktycznie byl taki czas ze pokazywal jak chcial ale po 2 dniach mu przeszlo. Ale wtedy grzebali i moglo sie cos zapowietrzyc.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Napisałem o czujniku temp. bo u mnie np. są dwa ...jeden dla wskaźnika a drugi dla komputera silnika i pomimo że na wskaźniku nie bedzie widać nieprawidłowości to ten drugi może szwankuje.........

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi na myśl a mianowicie czujnik położenia wału ......ktoś tu kiedyś opisywał taki podobny problem i okazało się że właśnie ten czujnik po nagrzaniu sprawiał problemy.....

Ostatnio któryś z forumowiczów odwalił kawał niezłej roboty i zeskanował instrukcję serwisową Bentley-a do e32 i ją udostępnił.....są tam schematy elektryczne, sciągnij sobie ją i sprawdź ile u Ciebie jest czujników pozatym warto ją mieć bo pewnie dużo rzeczy pokrywa się z e34 ( np. właśnie silniki )

• Członkowie klubu
Opublikowano

Musisz podjechać na kompa.

Sprawdzić faktycznie czujnik temp. Sprawdź też przeplywomierz oraz jakość spalin. Dobrze też sprawdzić katy, u mnie oberwały się i działy się cuda - na niskich mieszała obrotami a na b.wysokich pojawila się zmuła.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

A gdzie tam masz przewody WN :?: jak na każdy cylinder jest osobna cewka :wink:

Zapedzilem sie :oops:

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano
Czujnik polozenia walu i temp jest ok. Katy sa tez ok. Dzis wszystko sprawdzilem. Jutro jade na regulacje gazu bo ponoc to moze miec jakies znaczenie.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
ten wynik kompresji nie za bardzo mi sie podoba - za duza roznica - 3 atm .... u mnie w R6 roznica na poziomie 2 (na 1 cylindrze spadlo) powodowala wlasnie taka nierowna prace na cieplym silniku.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
ten wynik kompresji nie za bardzo mi sie podoba - za duza roznica - 3 atm

Słuszna uwaga :!:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Na pierwszych 5 cylindrach bylo 15 a na ostatnich trzech 12 atm. Mi to tez wydaje sie dziwne.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Acha tylko takie wyniki byly jak jeszcze z jednej strony uszczelka pod pokrywa zaworow byla cieknaca. Moze to byla przyczyna.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Musisz sprawdzic jeszcze jedną rzecz,zacisnij węża odprowadzającego paliwo do baku zaraz przy listwie wtrysków bo może padł regulator cisnienia paliwa pompa będzie pokazywała ze ma 3,5 bara a ten regulator nie bedzie trzymał takiego cisnienia i sa takie obiawy.Robiłem cos takiego ostatnio koledze w M60 jezdził po serwisach i nikt nie wpadł zeby to sprawdzić.
www.klinika-bmw.pl
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Piszesz, że slabo odpala na ciepłym - czyli slabo pali na gazie. Czy byleś u gazownika?

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Dzis bylem u gazownikow i wyregulowali wszystko - poki co odpala rewelacyjnie.

ps. cisnienie paliwa bylo sprawdzane w 2 miejscach

ps. mojego auta nie da sie odpalic na gazie, zawsze na benzynie

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Hmmm

Jakas prawidłowość.

Nie po raz pierwszy widze problemy z nierówną pracą silnika na gazie sekwencyjnym przy automacie, przy wiekszym silniku > 3.0.

No gas, no problem.

Opublikowano
Wczoraj bylo ok, dzis nie jet ok. Juz mnie to zaczyna powoli wkurzac... :mad2:

pozdrawiam

mavic