Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam zamiar wymienić olej w skrzyni i tylnym moście obiło mi się ostatnio o uszy że w niektórych modelach e39 nie wymienia sie oleju w tylnym moście bo podobno jest dożywotni a w skrzyni podobno się wymienia ale nie wiem jaki ? Moze ma ktoś znajomego w serwisie BMW i mógby mi to sprawdzić oni po ostatnich siedmiu cyfrach nadwozia mogą sprawdzić jakie oleje i czy się wymiena nr:BX18299 za pomoc z góry dziękuję Pozdrawiam !!!!
Witam wszystkich mołośników BMW !!
Opublikowano

Olej i w skrzyni wi w moście jest lifetime przynajmniej u mnie ale i tak wymieniłem. Nie szkodzi to na pewno a pomaga dosyć bardzo np jak biegi zaczynają ociężale wchodzić i znacznie wydłużają życie skrzyni i dyfra. Wymień olej twój dyfer i skrzynia będą ci wdzięczne.

Jaki olej to już dojść możesz tylko po nalepkach na skrzyni i na dyfrze.

Swoją drogą z dyfru często lubi się wypocić lekko olej na co niewiele osób zwraca uwagę

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
Ja u siebie do skrzyni wlałem Mobil ATF 220(czerwony taki jak do wspomagania) a do mostu Mobil UBE (lub VBE) 1SHC 75W/90 i jak narazie 3 miesiac smigam bez zadnych problemów
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Moja skrzynie zalalem olejem od dealera bmw http://catalog.worldpac.com/bimmerzone/image.jsp?title=M/T%20Fluid&url=http%3A//img.eautopartscatalog.com/live/3L150275072PEN.JPG

Natomiast do mostu wlalem mobila i nie wiem czy dobrze zrobilem? :oops:

http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Other_Products/Mobil_1_Fully_Synthetic_Gear_Lube_75W-90LS.aspx

Mam 230 tys. na oko stary olej nie byl zly,na korkach tez ani grama obcej materii.Dla tego mysle ,ze nie potrzebnie pchalem lapska.

Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano
każdy olej ciecz smarująca czy cokolwiek by to było traci kiedyś swoje właściwości więc warto wymieniać z doświadczenia coś już o tym wiem tym bardziej że most i skrzynia w bmw nie są takie tanie a często potrafią dostać po dupsku od właścicieli w trakcie jazdy więc lepiej żeby soki były ok.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
obiło mi się ostatnio o uszy że w niektórych modelach e39 nie wymienia sie oleju w tylnym moście bo podobno jest dożywotni a w skrzyni podobno się wymienia ale nie wiem jaki ?

Nie ma czegos takiego jak dozywotni olej! Jesli ktos tak twierdzi, to nie ma bladego pojecia o czym mowi.

Normalnie sie wymienia _kazdy_ olej, co okolo 60 tys. Zalezy jeszcze w duzej mierze od tego, jak sie uzytkuje samochod. Jesli jazda kapelusznikowa, to wymienia sie rzadziej. Jesli jazda sportowa, to czesciej.. Tak jak ma to miejsce w silniku. Wymiana co 10-15-20 tys km. zalezy od tego jak traktujemy samochod i czy jezdzimy czesto na rozgrzanym oleju, czy na zimnym (krotkie odcinki).

Olej jaki polecam, to rzecz jasna Quaker.

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano
Witam mam zamiar wymienić olej w skrzyni i tylnym moście obiło mi się ostatnio o uszy że w niektórych modelach e39 nie wymienia sie oleju w tylnym moście bo podobno jest dożywotni a w skrzyni podobno się wymienia ale nie wiem jaki ? Moze ma ktoś znajomego w serwisie BMW i mógby mi to sprawdzić oni po ostatnich siedmiu cyfrach nadwozia mogą sprawdzić jakie oleje i czy się wymiena nr:BX18299 za pomoc z góry dziękuję Pozdrawiam !!!!
Co do skrzyni to jest na niej naklejka (dość wysoko umiejscowiona przez co od razu jej nie zobaczysz) z opisem oleju. Jeśli jest to manualna to olej albo ATF albo MTF do kupienia w BMW.
Opublikowano

Wiem, ze olej sie powinno wymieniac, ale w niektorych skrzyniach i dyfrach BMW JEST olej Lifetime.

Jak np taki mialem w E36 320iA - mimo wszystko jak mi koles wymienial "czujnik predkosci obrotowej na wejsciu do skrzyni" stwierdzil ze olej to male bagienko (auto mialo 180tys km) i wymienilismy lacznie z filtrem.

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
Dziękuję bardzo :D za podpowiedzi biorę się wtakim razie za wymianę Pozdrawiam !!!!!
Witam wszystkich mołośników BMW !!