Skocz do zawartości

Pytania przed kupnem Z4

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Przecież ja ci nie zakazuje ich oglądać. Tylko zwróć uwagę na to o czym pisze. Widać jak na dłoni.

To nie ma tak, że jest jakaś cena i od niej są godne zainteresowania sztuki, a poniżej już nie.

Nie zwracaj uwagi na cenę, oczywiście za 30k zł będą w większości kapelusze.

Już za 45-55k są z wraki z USA, nie ma zasady. Tych aut jest na tyle mało, że trzeba weryfikować.

Opublikowano
Moim zdaniem nie kupi się fajnej ładnej niezajechanej Z4 za mniej niż 50-60k

Oczywiście mówię o R6

Chyba ze USA :)

Oczywiście ze się da. Sam kopiłem samochodzik i to sporo taniej niż to co napisałeś.

I to w sumie tak zupełnie z ogłoszenia - pojechałem i wyglądał okej.

Nie czarujmy się. To samochody w okolicach 18 letnich - jak mój - to już raz inna technologia niż te co są teraz, i maja swoje historie.

Jak zapolujesz na zadbany i dopatrzony to się będzie cenił, albo trafisz "z głupia franc" jak mi się trafiło. Ogłoszenie na otomoto wystawione, 2 dni powisiało, pojechałem, zobaczyłem i wróciłem nim do domu. Cena była całkiem fajna :} Facet co przede mną oglądał myślał 2 godziny czy kupić, jak się zdecydował to już nie było :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
SMG odpuść, puki działa to jest słabo, jak przestanie to koszmar, zwłaszcza cenowy. Tylko w M3 chodziło w miarę
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
SMG odpuść, puki działa to jest słabo, jak przestanie to koszmar, zwłaszcza cenowy. Tylko w M3 chodziło w miarę

dziekuje za podpowiedz ;) pzdr

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ostatnio oglądałem dobry egzemplarz 3.0 w Radomiu ale odpuściłem z uwagi na za dużą dla mnie cene. Mogę się podzielić zdjęciami i wrażeniami z oględzin. Info na priv
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Panowie czy ktoś z Was widział albo kojarzy to auto?

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-z4-ID6F43pK.html

Na co w szczególności zwrócić uwagę w Z4? Oprócz wiadomych rzeczy typu praca silnika, zawiasu skrzyni i ogólnego stanu. Znalazłem sporo informacji o problemie z układem wspomagania kierownicy. Można to jakoś zweryfikować? Na co zwrócić uwagę podczas składania/rozkładania dachu? Szybkość i płynność całego procesu, głośność pracy pompy? Szukam pierwszego roadstera stąd moje pytania. Pozdrawiam.

Nr VIN: WBABT11010LN56785

• Główni Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Podałeś zły VIN. wbabt51070lr82715 masz prawidłowy.

Brak oznaczenia modelu na błotniku i klapie bagażnika. Na drugim błotniku widnieje 3.0i.

Antena zamiennik.

Felgi zamiennik.

Auto miało robiony przód.

Szkody w historii.

21.04.2021 - sprowadzony do polski

06.11.2022 - sprzedaje go. Ciekawe jak się mu to kalkuluje. Dobre 3.0i przed liftem i to z Niemiec to jest 12k EUR wzwyż. Dodaj akcyzę i masz cenę 60k zł.

Co do mechanizmu dachu to interesuje Cię tylko czy woda nie stoi w wanience na dach. Jak jeździł zimą i auto stało pod chmurką to lipa, bo siądzie Ci pompa - zwyczajnie ją zaleje. Te auta MUSZĄ być garażowane.

Usiądź na miejscu kierowcy i odchyl szyje w lewo przy zamkniętym dachu. Zobaczysz czy wanienka jest sucha.

M54 przy tym przebiegu już może pić olej jak gąbka.

Nie jesteś w stanie zdiagnozować sam „sticky steering". To się raz pojawia raz nie i nie wiesz kiedy, dotyczy przedliftów. Nie wiem, może będziesz miał szczęście i podczas manewrowania na placu zaświeci się kontrola kierownicy. To jest zmora auta które jest narażone na przegrzanie, czyli jakaś Hiszpania lub stan California dajmy na to.

Edytowane przez Ponta
  • 2 tygodnie później...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Na sprzedaż śliczna Z4 która opuściła swoją stajnie w Monachium

Każda Z4 produkowana była w Stanach.

To Hiszpanka. Tył robiony.

Wyślij tam jakieś autotesto czy innych testerów za 350 zł. Szkoda Twojego całego dnia, paliwa i nerwów na oglądanie i rozczarowanie.

Opublikowano
Dzięki za info. Niestety nie ma w pomorskim żadnej Z4 żeby się przymierzyć ;) ale jestem cierpliwy, coś pewnie wpadnie z czasem.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak nie oglądałeś na żywo nigdy to możesz moją podjechać zobaczyć jak wygląda i jak się czujesz w takim pojeździe.
Opublikowano
Dzięki za propozycję. Siedziałem w Z4 E89 żeby sprawdzić czy się wogole zmieszczę. Mam 192 cm wzrostu i jest całkiem sporo miejsca :)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Siedziałeś w E85? Ja mam 185 i uważam to za maksymalny wzrost do tego auta. SLK R172 ma dużo więcej miejsca.
Opublikowano

W E85 nie miałem okazji nawet widzieć na żywo :)

Mercedes SLK również chodzi mi po głowie. Ale nie R172 tylko R171

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

E89 to zupełnie inna przestrzeń w środku, jest tam więcej miejsca, nie wiem jak w E85 bo nie siedziałem, ale mam E86 i 190 cm wzrostu-dachu nie dotykam głową,fotele mogłyby mieć o 5 cm większy zakres regulacji do tyłu, mam fotele standardowe, w poprzedniej były sportowe czy M i było lepiej :)

nie zmienia to faktu że w E86 wrażenia z jazdy są lepsze niż w E89, która jest bardziej komfortowa.

Opublikowano
E89 to zupełnie inna przestrzeń w środku, jest tam więcej miejsca, nie wiem jak w E85 bo nie siedziałem, ale mam E86 i 190 cm wzrostu-dachu nie dotykam głową,fotele mogłyby mieć o 5 cm większy zakres regulacji do tyłu, mam fotele standardowe, w poprzedniej były sportowe czy M i było lepiej :)

nie zmienia to faktu że w E86 wrażenia z jazdy są lepsze niż w E89, która jest bardziej komfortowa.

Dzięki za cenne informacje.

Pojawiła się kolejna z4-ka, Panowie jakieś uwagi na podstawie zdjęć? https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-z4-automat-smg-lopatki-w-kierownicy-tapicerka-skorzana-alufelgi-ID6F8BBv.html

nr VIN: WBABT51040LR85362

Ona ma automatyczną skrzynię, tak wynika z opisu, a ta gałka zmiany biegów jest jak od manuala? Co to za typ skrzyni?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

To SMG, pół automat. Odpuść.

Prawy przód robiony, auto nie jest bezwypadkowe. To włoszka to pewnie z każdej strony robiona.

Wydech masz aftermarketowy, brak podkładki pod tab. rej.

Nagłośnienie Surround

Bzdura.

Szkoda czasu nawet bym nie jechał oglądać.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

hej,

od pewnego czasu przymierzam się na kupno z4. Ciężko mi po niedziałających linkach porównać co jest w ogłoszeniach i o co było już pytane. Mam wrażenie, że nikt tutaj nie pyta o egzemplarze z mniejszym silnikiem niż 3.0 a ja właśnie o takim myślałem.

1. Czy z Waszego doświadczenia na wiosnę będzie wysyp nowych ofert sprzedaży, czy może nie ma co czekać i zazwyczaj już teraz są dostępne te z4, które i tak ludzie na wiosnę chcą sprzedać?

2. Na chwilę obecną z uwagi na lokalizację mi najbliższą z dostępnych ofert myślałem o VIN WBABZ11070LH75834 https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-z4-hardtopskorapodgrzewane-foteleclimatronic2-kpl-opon-ID6F9Lik.html ale to sprzedaje komis i wygląda jakby przednie lampy były zaparowane, jeżeli to o czymkolwiek świadczy. Jakieś myśli?

3. Może ktoś z Was już planuje rozstać się ze swoim sprawdzonym? :)

dzięki