Skocz do zawartości

520 M20B20 Przycina sie kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, poniewaz szukanie nic nie dalo osmielilem sie napisac posta :mrgreen: . Od pewnego czasu neka mnie problem z przycinajaca sie kierownica podczas gwaltownego skrecania, w ostatnim czasie problem zaczal sie nasilac. Wyglada to nastepujaca, kiedy chce gwaltownie skrecic kierownica, (2 oborty szybko w jedna ze stron) po przekreceniu ok 1 obr. kierownica staje i nie daje sie dalej przekrecic, trzeba uzyc sily, dzieje sie to na postoju jak rowniez podczas jazdy. Towarzysza temu piskliwe dzwieki, jakby z paska klinowego od pompy wspomagania. Tak jakby pompa sie przycinala, co Wy na to? Pompa do wyrzucenia, czy moze wystarczy zmienic olej do wspomagania, pomoze?

Pozdrawiam

Opublikowano

A pasek nie slizga sie?

Popsikaj jakim sprayem do paskow po nim, sprawdz naciag. U mnie zaczal mimo zmiany na nowy niedawno popiskiwac, naciag jest ok, a przez pierwsze 1,5km na oko lubi popiskiwac przy ruszaniu/zmianie biegow.

Poziom plynu wsp. ok?

Napewno cos ze wspomaganiem, odpukac, ale mozliwe ze pompa, chociaz lepiej byloby zeby okazalo sie ze to pasek nie wyrabia...

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
wlasnie kurcze pasek nowy, naciag jest w porzadku, poziom plynu takze, z tym ze nie wiem kiedy byl on wymieniany, moze jeszcze sproboje z tym sprayem do paskow
Opublikowano
A normalnie jak skręcisz to kierownica wraca?
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
zobacz czy przypadkiem nie masz spienionego oleju w baniaku, rusz troche kierownica w obie strony i zaglądnij, jak jasny to ciagnie gdzieś na dolocie powietrze /baniak - pompa/ moze to tylko opaska albo przetarty wąż. koszt niewielki a zabić kogoś juz troche trudniej.
Opublikowano
  • Autor

z tym wracaniem, to nie wiem do konca, jutro potestuje

dzieki za rady panowie!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podepnę się pod temat, ostatnio miałem wymieniany przewód od nivo i miałem spuszczony płyn od wspomagania. Po tej wymianie zaczęła mi sie przycinac kierownica podczas skręcania, i teraz moje pytanie czy pompę wspomagania w e-34 sie odpowietrza czy jest samoodpowietrzalna a może jej żywot się kończy :?:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W kwestii przycinania kiery to ja bym stawiał na przekładnię.

Może już jest mocno wydarta i ząb włazi na ząb.

Wejdź pod auto i złap ręką za gumową osłonę przekładni < harmonijkę > Z lewe strony. Trzymaj tak by czuć w palcach listwę przekładni a jednocześnie by dotykać obudowy przekładni.

Poproś kogoś by wykonywał kierownicą szybkie ruchy na przemian prawo lewo < ale tylko trochę a nie całe obroty >

Sprawdź czy w tym czasie listwa wykonuje tylko osiowe ruchy czy może i promieniowe?

Jeśli nie masz pewności to zdejmij osłonę to będzie łatwiej wyczuć te ruchy.

Listwa nie ma prawa ruszać się promieniowo!

Ostatnio walczyłem z wyciekiem z przekładni u siebie. < e39 >

Nie wiem czy masz identyczną przekładnię ale zasada działania raczej taka sama.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
jak kiera nie wraca, to obstawiam lozyska gorne mcperson.
Opublikowano
W kwestii przycinania kiery to ja bym stawiał na przekładnię.

Może już jest mocno wydarta i ząb włazi na ząb.

Wejdź pod auto i złap ręką za gumową osłonę przekładni < harmonijkę > Z lewe strony. Trzymaj tak by czuć w palcach listwę przekładni a jednocześnie by dotykać obudowy przekładni.

Poproś kogoś by wykonywał kierownicą szybkie ruchy na przemian prawo lewo < ale tylko trochę a nie całe obroty >

Sprawdź czy w tym czasie listwa wykonuje tylko osiowe ruchy czy może i promieniowe?

Jeśli nie masz pewności to zdejmij osłonę to będzie łatwiej wyczuć te ruchy.

Listwa nie ma prawa ruszać się promieniowo!

Ostatnio walczyłem z wyciekiem z przekładni u siebie. < e39 >

Nie wiem czy masz identyczną przekładnię ale zasada działania raczej taka sama.

Tylko kolego w e 34 niestety jest przekladnia slimakowa wiec inaczej sie sprawdza

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34

Opublikowano
  • Autor

widze, ze watek sie rozwinal

u mnie tymczasem problem jakby przycichl, narazie nie przycina sie wcale, nie wiem dlaczego tak jest, kierownica wraca normalnie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No jeśli ślimakowa to faktycznie inaczej się sprawdza.

Ale nie znaczy to , że to nie wina przekładni.

Za nieścisłość przepraszam.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!