Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiem ze to juz było wiele razy ale mam pare pytan na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. kuzyn kupił 316 miesiąc temu troche za moją namową wiec czuję sie troche odpowiedzialny za to co sie stało- a mianowicie chodziła slicznie cichutko po wymianie oleju zaczeła rano klekotać nasilało sie to do tego stopnia ze dzis byłem u niego i klekocze cały czas i to głośno. gościu wymienił olej na castrol 10W40 syntetyk. nie mam pojęcia co jest grane zdejmowałiśmy pokrywe zaworów wałek nie ruszony wszystko wygląda dobrze ale po odpaleniu bez pokrywy odniosłem wrażenie ze to na 1 cylindrze jeden zawór tak gra. auto sie wkręca na obroty prawie do 6500 w oleju nie ma opiłkowchodzi równo i płynnie zbiera na obrotach. doradzcie co robić
Opublikowano

pewnie przy sprzedaży gość nalał parę "motodoktorów" i dlatego po wymianie na "normalny" olej zaczeło klekotać.

Jesli jest to motor M40 to zalecany jest olej syntetyczny ,jeśli nie ma wycieków.

U mnie czym olej był rzadszy czyli jak zmieniłem z 5W40 na 0W50 to przestało klekotać.

P.S 10W.... to oleje półsyntetyczne a nie jak piszesz "syntetyk"

Opublikowano
Jesli jest to motor M40 to zalecany jest olej syntetyczny ,jeśli nie ma wycieków.

Zalecany przez kogo???

Instrukcja obsługi modelu 316i/318i M40 podaje różne zalecenia - wśród nich znajduje się także olej mineralny 15W-40.

Ja lałem Castrola 15W-40 przez 4 lata i silnik mojego auta nie cykał.

Cykanie prędzej jest wynikiem złej pracy hydlaulicznych kompensatorów luzu zaworowego lub wyrobionego wałka/dźwigienek.

Zastosowanie syntetyka/półsyntetyka/minerala ma tutaj znaczenie drugorzędne.

Pzdr

Opublikowano

Zalecany przez kogo???

Instrukcja obsługi modelu 316i/318i M40 podaje różne zalecenia - wśród nich znajduje się także olej mineralny 15W-40.

Ja lałem Castrola 15W-40 przez 4 lata i silnik mojego auta nie cykał.

Cykanie prędzej jest wynikiem złej pracy hydlaulicznych kompensatorów luzu zaworowego lub wyrobionego wałka/dźwigienek.

Zastosowanie syntetyka/półsyntetyka/minerala ma tutaj znaczenie drugorzędne.Pzdr

Jako znawca powinieneś wiedzieć że M40 mają cienkie kanaliki rozprowadzające olej.

jak nalejesz gestej smoły to szybciej ci się zapchają niż np.nalał byś wody -(porównanie).

Czym gęstszy olej tym trudniej rozprowadzić go po silniku a na dodatek jak ma jeszcze cieniutkie kanaliki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jako znawca powinieneś wiedzieć że M40 mają cienkie kanaliki rozprowadzające olej.

jak nalejesz gestej smoły to szybciej ci się zapchają niż np.nalał byś wody -(porównanie).

Czym gęstszy olej tym trudniej rozprowadzić go po silniku a na dodatek jak ma jeszcze cieniutkie kanaliki.

Pozdrawiam.

Kolego - przeczytałes uważnie to co było napisane???

Zalecane przez kogo??????

Poza tym olej mineralny w temperaturach dodatnich ma IDENTYCZNĄ gęstość jak olej syntetyczny!!!

Powtarzasz opinie którą gdzieś wyczytałeś - a która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością :mad2:

Oleje syntetyczne są lepsze dlatego - iż są na bazie syntetycznej, która zimną ułatwia rozruch pojazdu oraz utrzumuje parametry oleju - podczas gdy mineralny robi się gęstszy. Są lepsze dlatego iz nie wytwarzają tzw. NAGARU.

Tak więc nie o "cienkość" kanalików tutaj chodzi.

Gdyby rzeczywiście kanały były az tak cienkie to PRODUCENT auta nie dopuściłby do stosowania oleju MINERALNEGO w M40.

stsosowałem 15W-40 do M40 przez okres jego posiadania - czyli jakies 60tys km. Żadnych skutków ubocznych nie zauwazyłem - pomimo iz auto miało nawalone 240k km. Żadnych bocianów, klepania, stukania itd....

Przestańcie wkońcu tworzyć nowe teorie o silnikach M40

Pzdr,