Skocz do zawartości

520 24v popychacze raz jeszcze - ciekawostka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
za rzadkiego oleju? Jaki ma przebieg, u mnie tez lubiały cykac z rana, (przy przebiegu 325 tys) pomogł nowy olej i uszlachetniacz metalu - MOTOR LIFE osobiscie polecam, chwilowo zapomniałem o problemie
www.alltech24.pl - oświetlenie led, xenon, ringi ccfl, markery led, pokrowce samochodowe, przetwornice napięcia, lampy robocze led

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=160bfe16170114a1][img]http://images41.fotosik.pl/1246/160bfe16170114a1m.jpg[/img][/url]
Opublikowano
Nie polecam ceramizera.. cos a'la moto doktor, pomoże do pierwszej zmiany oleju po której silnik nie złapie ciśnienia oleju.
www.alltech24.pl - oświetlenie led, xenon, ringi ccfl, markery led, pokrowce samochodowe, przetwornice napięcia, lampy robocze led

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=160bfe16170114a1][img]http://images41.fotosik.pl/1246/160bfe16170114a1m.jpg[/img][/url]
Opublikowano
ceramizer to jeszcze tak nie do konca, ale wszystkie specyfiki typu motodoktor, motorlife, czy jakies byle jakie uszlechatniacze to unikaajcie jak tylko mozecie. Kiedys kupilem E30 zalana wlasnie motodoktorem. Wymienilem olej, wszystkie plyny, odpalam przejechalem hmmm z 10 km i to co sie stalo z silnikiem to bylo nie do opisania. Silnik zaczal nierowno pracowac, stracil moc, palil kosmiczne ilosci... w ogole cos strasznego. Zalalem pozniej spowrotem motodoktora i fakt dziala skutecznie, ale na krotka mete. Ceramizery to podobno inna bajka i one wcale nie sa takie zle, ale pamietajcie ze po zalaniu tego 200-300 km jezdziemy oszczednie i delikatnie, a na efekty czekamy po 1,5k km gdzie zmieniamy olej. Jak to dziala? nie sprawdzalem, ale podobno to bardziej zamraza silnik nizeli go "reanimuje" ;)
Opublikowano
Nie polecam ceramizera.. cos a'la moto doktor, pomoże do pierwszej zmiany oleju po której silnik nie złapie ciśnienia oleju.

A czemu niby nie polecasz?

Ja nie znalazlem ani jednego minusu tego wynalazku i napewno jest milion razy lepszy od wszelkich dodatkow do oleju, bo to zupelnie co innego.

Pozdrawiam
  • 6 lat później...
Opublikowano

Odgrzebię temat. Motor Life stosuję w 3 samochodach - VW Golf 1.4 16V, Toyocie Corolli 1.4, 86KM, oraz mojej sławetnej Klekotynie. Kiedyś stosowałem go także w VW Golfie 2 (1.8). Moje auta zawsze miały silniki w stanie bdb już PRZED wlaniem tego uszlachetniacza - stosuję go jako środek zapobiegający suchym startom, zapobiegawczo. Nigdy po zalaniu Motor Life'm nie zauważyłem jakiejkolwiek szkody. Aplikuję go do silnika, skrzyni manualnej (choć do automatu też jest przeznaczony, ale się trochę boję), oraz jako dodatek do paliwa (zarówno Pb, jak ON) i do ukł. wspomagania. Ponadto wydaję mi się,że silnik Toyoty pracuje nieco kulturalniej na biegu jałowym (obroty podniosły się o ok.50 po wlaniu ML). BMW, ani Toyota nie brały nigdy oleju, natomiast Golf4, mimo najmłodszego wieku i przebiegu (120tys.km) - owszem. Jest to pod tym względem nieudana konstrukcja. Jestem w fazie testowania, czy środek ten zmniejszy spalanie oleju w Golfie. O wynikach poinformuję. Ponadto nadal oczywiście sprawdzam zachowanie BMW po wlaniu ML, jednak jak na razie nie zauważyłem żadnych zmian na lepsze ani na gorsze. Myślę jednak,że gdybym stosował olej mineralny, lub półsyntetyczny-dałoby się odczuć lżejszy start silnika (pamiętam z Golfa 2). Przy pełnym syntetyku nie potrafię wysłyszeć różnicy w odpalaniu auta po zastosowaniu preparatu.

Dodam, że nie jestem w żaden sposób związany z dystrybutorem ML. Myślę, że inne tego typu środki (uszlachetniacze metalu- nie mylić z innymi preparatami) zadziałałyby podobnie. W Peugeocie 106 zastosowałem np. Bilstein R-2000. Jest też oryginalny amerykański Militec oraz najdroższy chyba cud techniki naszych "braci" ze wschodu Modyfikator Plus (ok.170zł-zalecany co 50000km). Motor Life jest po prostu najłatwiej dostępny i kosztuje stosunkowo niewiele (ok.40zł, zalecany co 20000km). Nigdy natomiast nie stosowałem Ceramizera, a podobno także działa pozytywnie. O środkach zmieniających olej w smalec (Motodoktor) nie będę się wypowiadał.

Nic nie stuka nic nie puka...
Opublikowano

Motodoktor wlej jak idzie na sprzedaż i jesteś bezlistosnym sprzedawcą bo ten kisiel pomaga stłumić wiele efektów których nie chcemy słyszeć. Jeśli dla siebie to wlej gęstszy olej, 5w40 - 5w50 + dobry filtr(dobry czyt. knecht czy bosch żadne filtrony srony) i zobacz wtedy. Jeśli po wymianie oleju szklanki dalej słychać cały czas to szczerze mówiąc ceramizer da już całkiem niewiele nawet jak wlejesz te 3 tubki bo tyle się powinno przy dużym przebiegu i zużyciu.

Co do MOTOR LIFE to jak nie zmienisz oleju tylko wlejesz ten dodatek do 15W co tam chcesz to i tak jest to bez sensu.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!