Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odczytałem 'shadow memory' w INPie i jest tam kilka błędów (7).

shadow memory to inny rodzaj pamięci błędów niż ta normalna (w tej normalnej mam zero błędów).

Pytania moje są takie:- do czego służy shadow memory i co to dokładnie jest

- co to są za błędy i co one oznaczają. W ogóle nie kojarze tych elementów ani tym bardziej niemieckich opisów błędów

Prosze szanownych kolegów o pomoc ;)

Oto zrzuty (po kliknięciu się powiekszą i będa czytelne):

%5B610%3A480%5Dhttp%3A//www.bmw-sport.pl/foto_temp/kyo_shadow_memory/shadow1.jpg

%5B610%3A480%5Dhttp%3A//www.bmw-sport.pl/foto_temp/kyo_shadow_memory/shadow2.jpg

%5B610%3A480%5Dhttp%3A//www.bmw-sport.pl/foto_temp/kyo_shadow_memory/shadow3.jpg

%5B610%3A480%5Dhttp%3A//www.bmw-sport.pl/foto_temp/kyo_shadow_memory/shadow4.jpg

Opublikowano
nie mam pewnosci, ale podejrzewam, ze shadow memory (na obrazkach: error memory) to pamięc błędów ktore wczesniej zostaly wykryte i wykasowane. To by tlumaczylo, dlaczego normalny skan nie wykazuje zadnych bledow (bo teraz zadnych nei ma) a pamięc błędów pokazuje, co zostało wykryte kiedyś wczesniej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego Kyokushin u mnie wykrywa takie same błędy. Mam silnik M52 na MS 42. Może to jakieś standardowe błędy w tym shadow memory ????
Krzysztof
Opublikowano

Niestety nie weim. Podobno te błędy to są jakieś błedy tymczasowe, to jedna z teorii...

Fakt faktem nie wiadomo jak jest, jeszcze na dobrą sprawe nie dowiedziałem się od nikogo 'co to dokładnie jest' :(

Oczywiście jak będe coś wiedział to napiszę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A mam pytanie z innej beczki. Udało się Tobie zdiagnozować coś innego poza silnikiem ?? Klimatronik, centralny, LCM ?? U mnie nie łączy się z niczym oprócz silnika. Ściągam inną Inpe ale to pewnie nie pomoże.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak dla mnie to sa smieci nie bledy. Popatrz ze przy kazdym masz parametr przy jakim wystapil blad. Watpie zebys jezdzili przy -48C tym autem.

Mialem osobiscie blad w shadow memory dotyczacy czujnika ktory nie wystepuje w europejskiej odmianie auta. Po pewnym czasie zniknal. Moj znajomy wciaz go ma przy takim samym sterowniku auta.

Na moje oko shadow zbiera duzo smieci i tu nie ma co patrzec na to.

A mam pytanie z innej beczki. Udało się Tobie zdiagnozować coś innego poza silnikiem ?? Klimatronik, centralny, LCM ?? U mnie nie łączy się z niczym oprócz silnika. Ściągam inną Inpe ale to pewnie nie pomoże.

Jakim inerefejsem sie laczysz i jakie masz komunikaty przy nie udanym polaczeniu. Ktory rok auta?

Opublikowano

Mam interfejs Viaken do inpa/carsoft 6.5

Komunikaty o błędzie - jak się połączę to nie mam, jak sie nie połączy to wywala jakieś błędy o skrypcie. Rok auta 1999.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do kolegi nerwus. Mam fejs od kolegi piwki a komunikat że nie znalazł modułu, dokładnie napiszę wieczorkiem. Auto mam z września 98 łączę się przez OBD na USB mam coś takiego: http://moto.allegro.pl/item459793201_interfejs_bmw_usb_inpa.html

Te auta maja nie wszystkie moduly wciagniete na zlacze OBD. Od 2000r dopiero mozna wsio spokojnie diagnozowac przez OBD.

To co kupiles to zwykly bubel (vag + pare modifykacji).

Rozumiem ze sprzedawca zapewnil jakis support czy poporstu kupiles i sie wypchaj.

Robiac Trace Api mozesz sprawdzic czy dany modul odpowiada (ewentualnie gubi informacje) czy go poprostu go nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety kasa wywalona w błoto to ten shit diagnozuje tylko silnik. Gorszy szajs od carsofta. Mam carsofta i diagnozuje wszystko. Wszyscy zachwalali Inpę więc kupiłem to. Suportu poza kilkoma mailami brak. Jeszcze jedno, jeżeli kupiłbym przejściówke z OBD na okragłe 20 pinowe złaczę jest szansa, że Inpa zobaczy wszystko czy raczej nie ??
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety kasa wywalona w błoto to ten shit diagnozuje tylko silnik. Gorszy szajs od carsofta. Mam carsofta i diagnozuje wszystko. Wszyscy zachwalali Inpę więc kupiłem to. Suportu poza kilkoma mailami brak. Jeszcze jedno, jeżeli kupiłbym przejściówke z OBD na okragłe 20 pinowe złaczę jest szansa, że Inpa zobaczy wszystko czy raczej nie ??

Sprobowac mozesz ale nie zareczam.

Nie ma co zwalac na INPA bo program jest naprawde potezny kwestja tylko sprawdzonego interfejsu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupiłem dokładnie ten interfejs co podałem link od gościa piwki. Mam jeszcze carsofta i na 20 pinowym śmiga wszystko ładnie, muszę tylko przepinać piny. Na OBD carsofta nie sprawdzałem bo nie mam możliwości. Na tym od Inpy carsoftt nie działa :cry:
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niestety trzeba bylo dolozyc pare PLN i kupic ADS mialbys problem z glowy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie mam 2 złącza OBD i 20 pinowe. Na OBD łaczy się tylko z silnikiem a na okrągłym testuje już wszystko.

Pozdrawiam

Krzysztof