Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem polega na tym że biegi wchodzą z oporem choć nie ma żadnych zgrzytów przy wrzucaniu jakiegokolwiek biegu. Na początku myślałem że pomoże wymiana oleju (ATF D3) ale nie przyniosło to pożądanych efektów. Zaobserwowałem że przy uruchamianiu silnika na wciśniętym sprzęgle i zapiętej jedynce auto delikatnie szarpnie do przodu (tak jakby sprzęgło nie było do końca „rozpięte”). Zdarza się też gdy stoję na skrzyżowaniu i wrzucam powoli pierwszy bieg że auto zaczyna ruszać (tylko w fazie przesuwania lewarka na jedynkę) – jak już zapnę bieg jest ok. W czym może leżeć przyczyna takich objawów? Czyżby sprzęgło się kończyło? Będę wdzięczny za wskazówki.
Opublikowano
Wyglada na konczace sie sprzeglo.A jak z wrzucaniem wstecznego?

Oby to jednak nie było sprzęgło :? Wsteczny również wchodzi z oporem ale bez zgrzytów. Czytałem że być może to wina zapowietrzonego układu wysprzęgnika - co Wy na to?

Opublikowano
ja bym stawiał na wysprzeglik możę być zapowietrzony moim zdaniem jak sie kończy sprzegło to samochód nie jedzie bo tarcza sie wycieła i sieślizga albo docisk słaby i nie trzyma dobrze a jak nie wysprzegla do końca to coś z wysprzeglikiem to tylko moja sugestja
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano

Jak uda Ci sie ustalić w czym tkwił problem to niezapomnij się z nami podzieli.

U mnie problem ciężko wchodzącego biegu dotyczy tylko jedynki.

Nie ma też szarpnięcia przy uruchamianiu silniki i zapiętej jedynce.

Ja podejrzewałem że to może poduszki pod skrzynią są zużyte i skrzynka trochę krzywo w stosunku do silnika jest. Ale może rzeczywiście to ten wysprzęglik lub już zużyte sprzegło.

Daj znać.

Opublikowano
Odpowietrzenie wysprzęglika pomogło na tyle że ustały szarpnięcia przy uruchamianiu auta oraz nieco lżej wrzuca się biegi (zwłaszcza jedynke i dwójkę bo to przy nich było trzeba użyć największej siły). Jak narazie jest :cool2: - i żeby tak zostało :dance: