Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam problem z szyberdachem w mojej iesce.Otoz jest tak ze dziala w plaszyznie poziomej ale nie chce sie podniesc do gory. Silniczek pracuje ale szyberdach sie nie rusza.Probowalem go reka podniesc i dalo sie. Nie wiem czy moglo cos spasc z mocowania czy jak. Macie jakies rady? PZDR
Opublikowano

Z tego co pamiętam to było coś takiego juz na forum chodziło o to że tam wyciera się jakaś zębatka i podobno to dość typowa usterka.

P.S. tytułuj prawidłowo tematy!!

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Witam.Mam problem z szyberdachem w mojej iesce.Otoz jest tak ze dziala w plaszyznie poziomej ale nie chce sie podniesc do gory. Silniczek pracuje ale szyberdach sie nie rusza.Probowalem go reka podniesc i dalo sie. Nie wiem czy moglo cos spasc z mocowania czy jak. Macie jakies rady? PZDR

Czesc,

Mam pomocnicze pytanie - czy u Ciebie szyber w plaszczyznie poziomej po nacisnieciu przycisku i przytrzymaniu dluzej powinien odsuwac sie do konca? I czy pod koniec jak sie przesuwa, nie zatrzymuje sie tak powiedzmy z 5 cm przed koncem, i dopiero po ponownym wcisnieciu przycisku odsuwania raz jeszcze, wtedy odsuwa sie na max?

U mnie tez to cholerstwo nie podnosi sie do gory i chyba bede musial z tym jechac.

Pozdro,

Raf

Opublikowano
Właśnie jestem po naprawie silniczka a właściwie mechanizmu. Nie koniecznie uszkodzone zostały tryby. Każdy stawia na tryby ("to na 100 % tryby" :duh: )choć silniczek ma mechanizm zabezpieczający przed ich ułamaniem. Może być tak że silniczek chodzi ale nie przenosi całej siły na mechanizm ponieważ ostatnia (główna zębatka) jest zamontowana na takim jakby sprzęgiełku (widać to dopiero po rozebraniu mechanizmu przy silniczku). U mnie wogóle szyber nie chciał chodzić póki nie wyczyściłem tego sprzęgiełka i póki nie przestało się ślizgać). Teraz jest rewelacja a według niektórych powinienem wymienić caaały szyber :mrgreen:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

Czesc,

Mam pomocnicze pytanie - czy u Ciebie szyber w plaszczyznie poziomej po nacisnieciu przycisku i przytrzymaniu dluzej powinien odsuwac sie do konca? I czy pod koniec jak sie przesuwa, nie zatrzymuje sie tak powiedzmy z 5 cm przed koncem, i dopiero po ponownym wcisnieciu przycisku odsuwania raz jeszcze, wtedy odsuwa sie na max?

U mnie tez to cholerstwo nie podnosi sie do gory i chyba bede musial z tym jechac.

Pozdro,

Raf

wiesz co Raf u mnie tak jest i jak osuwam poziomio i pionowo to nigdy na maksa sie nie odsunie dopiero po drugim wcisnieciu jeszcze kawalek zalapie taz ze 2-3 c, ale uznalem za tak ma wlasnie byc - mylilem sie ???

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

Opublikowano
Silniczek ma jakby dwa mechanizmy. Jeden na zębatce, on odpowiada właśnie za ten dźwięk który słyszycie i uruchamia mechanizm rozłączający prąd. Problem w tym, że jeżeli szyberdach jest zamknięty i jest równy z dachem to rozsuwając szyber do momentu kiedy się wyłączy to jest max. Właśnie uszkodzenia mechanizmów i silniczka są powodowane rozsuwaniem szyberdachu poza obszar bezpieczeństwa. Mimo, iż jest to niby sprzęgiełko to radzę nie ryzykować, tym bardziej, że to są chyba tylko 2 cm więcej?? Tak więc jak rozłącza to bardzo dobrze i prawidłowo że nie odsuwa do oporu tak ma po prostu być (tak jest nawet w ręcznym szyberdachu.
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

wiesz co Raf u mnie tak jest i jak osuwam poziomio i pionowo to nigdy na maksa sie nie odsunie dopiero po drugim wcisnieciu jeszcze kawalek zalapie taz ze 2-3 c, ale uznalem za tak ma wlasnie byc - mylilem sie ???

Witaj :D

Sam chciałbym wiedziec czy tak ma byc, ze szyber odsuwa sie poziomo na max, ale na 2 razy. Wydaje mi sie, ze powinien odsunac sie do konca (oczywiscie przy dluzszym przytrzymaniu przycisku), ale za jednym razem. Nie jestem pewien, dobrze byloby sprawdzic jak jest u innych w E36 z oryginalnym, elektrycznym szyber dachem.

No coz, pewnie jak sie spotkamy nastepnym razem :D to moze cos wymyslimy. Ja na razie nigdzie nie bede z dachem jezdzil, bo nawet jesli to jest usterka, to przezyc sie da.

Pozdrawiam,

Rafal

Opublikowano
Silniczek ma jakby dwa mechanizmy. Jeden na zębatce, on odpowiada właśnie za ten dźwięk który słyszycie i uruchamia mechanizm rozłączający prąd. Problem w tym, że jeżeli szyberdach jest zamknięty i jest równy z dachem to rozsuwając szyber do momentu kiedy się wyłączy to jest max. Właśnie uszkodzenia mechanizmów i silniczka są powodowane rozsuwaniem szyberdachu poza obszar bezpieczeństwa. Mimo, iż jest to niby sprzęgiełko to radzę nie ryzykować, tym bardziej, że to są chyba tylko 2 cm więcej?? Tak więc jak rozłącza to bardzo dobrze i prawidłowo że nie odsuwa do oporu tak ma po prostu być (tak jest nawet w ręcznym szyberdachu.

Ot i mamy wyjasnienie, w takim razie rozumiem, ze szyber po odsunieciu powinien zostac tak 2-3 cm przed koncem, dla bezpieczenstwa mechanizmow?

Dzieki za podpowiedz. U mnie pozostaje jeszcze problem odsuniecia "bardziej pionowego" czyli plaszczyzna szyber dachu wysuwa sie nad dach auta. Pytanie jaki powinien byc, przy tym polozeniu drugim wlasnie "bardziej pionowym" przeswit.

Pozdrawiam,

Rafal

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
mam podobny problem, w poziomie wszystko pracuje ok, po jednokrotnym wciśnieciu odsuwa sie do konca.... ale w pionie nie działa :/, nie wiem czy mam ściagac całą podsufitke - sporo roboty ;) no i te łamiące sie spinki :/
Opublikowano
a ja tez przy okazji sie spytam, ja mam 316 i u mnie szyber odsuwa sie na tyle ile nacisne nie mam tak ze raz a do konca .chociaz szyby przednie maja taka funkie :roll: czy tak ma byc czy moge cos z tym zrobic
Opublikowano

witam

mam podobny problem z manualnym dachem - w pionie OK - w poziomie odsuwa się ale nie unosi - dodatkowo w czasie jazdy słychać, że coś tam "tłucze" się w środku - może ktoś miał podobną sytuację ? ("znawcy" mówią, że urwał się jakiś podnośnik :)

Opublikowano
sorki - co ja pisze ... "w pionie OK" - oczywiście chodzi o to, że dach otwiera się normalnie - tylko z uchyleniem są problemy - sorki za zamieszanie....
Opublikowano
dokaldnie sprawdzilem .... wszystko chodzi ok, gdy trzymam to sie otwiera w poziomie, 1 cm przed koncem zatrzymuje sie i trzeba jeszcze raz wcisnąć .... jedynie w ogóle nie działa otwieranie pionowe (uchylanie) :/
Opublikowano
a ja tez przy okazji sie spytam, ja mam 316 i u mnie szyber odsuwa sie na tyle ile nacisne nie mam tak ze raz a do konca .chociaz szyby przednie maja taka funkie :roll: czy tak ma byc czy moge cos z tym zrobic

Nie wiem czy wszystkie elektrzycznie odsuwane szyberdachy maja taka opcje, ze raz nacisniecie i przytrzymanie 1 sek. powoduje odsuniecie dachu (poziome) do granicy bezpieczenstwa.

Ja na Twoim miejscu sprawdzilbym u kogos w takim samym modelu.

U mnie np. tak na marginesie, mozna odsunac szyber nawet bez kluczyka w stacyjce, ale tylko jak sa otworzone dzrzwi. Jak zamkne drzwi, musze przekrecic kluczyk w stacyjce, zeby szyber sie odsunal.

Pozdro

Raf

Opublikowano
sorki - co ja pisze ... "w pionie OK" - oczywiście chodzi o to, że dach otwiera się normalnie - tylko z uchyleniem są problemy - sorki za zamieszanie....

Korytarze pionowe i poziome :lol:

Widze ze kilku z nas ma ten problem z uchylaniem dachu (szyber wychodzi poza linie dachu). Ja dalem temu spokoj na razie. Moze kiedys przy okazji sie tym zajme. Jak ktos rozwiaze ta zagadke, to chetnie poczytam na forum.

• 2 lata później...
Opublikowano

Dołączam się do tematu.

Mi też nie uchyla się do góry.

A poza tym jakoś dziwnie stuka na nierównościach.

Jak ktoś wie co i jak to dołączam się do prośby o pomoc.

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie wogóle szyber nie chciał chodzić póki nie wyczyściłem tego sprzęgiełka i póki nie przestało się ślizgać). Teraz jest rewelacja a według niektórych powinienem wymienić caaały szyber :mrgreen:

witam , chciałem zapytać kolegę o szyber , u mnie jest tak że jak wciskam przycisk to szyber lekko się ruszy ( nawet nie uchyli ) i słychać jakby trybiki przeskakiwały - czy to może być ten brudny mechanizm jak u kolegi ???

z góry dzięki :modlitwa: