Skocz do zawartości

problem z biegami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam bmw e32 735 automat wymienilem olej i filtr poniewaz jest nastepujacy problem po odpaleniu wszytko chodzi okey podczas jazdy biegi do 3 wchodza dobrze i natym koniec nie wchodzi 4 bieg co moze byc przyczyna?? slyszalem ze moze to byc sterownik skrzyni czy to mozliwe??

Edytowane przez michal23

Opublikowano
Jak wygląda twój przepływomierz? Często przyczyną problemów między trzecim a czwartym biegiem jest właśnie on. Napisz coś więcej, jak wygląda problem i zmień tytuł postu, bo nic nie mówi. Pozstów pt 'skrzynia automatyczna' były już dziesiątki.Jeszcze na szybkiego spróbuj przełączyć skrzynię w tryb 'M' i lewarkiem zmieniać biegi w czasie jazdy. Zobaczymy, czy wtedy wejdzie czwórka.
Opublikowano
przeplywomierz mam taki

http://moto.allegro.pl/item450122121_przeplywomierz_bmw_e32_730_e34_bosch_0280203027.html

poprostu jade sobie jest tak jeden dwa trzy a potem 3 idzie np do konca obotow i juz odcina nie wskakuje na 4

:D Źle mnie zrozumiałeś, mam taki sam w samochodzie więc wiem jak wygląda. Chodzi mi bardziej o jego stan. Czy masz gaz II generacji? Czy były jakieś wystrzały, czy jest szczelny, czysty wewnątrz itp. Masz możliwość podmienić na inny?

Opublikowano
  • Autor

:) nie ma w niej gazu i nigdy nie bylo nie mam mozliwosci podmiany a golnie jest czysciutki

chyba ze jakis kabelek sie przetarl od niego

Opublikowano
Jeszcze na szybkiego spróbuj przełączyć skrzynię w tryb 'M' i lewarkiem zmieniać biegi w czasie jazdy. Zobaczymy, czy wtedy wejdzie czwórka.

Mógłbyś rozwinąć myśl? Może w końcu zrozumiem tryb M...

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
Jeszcze na szybkiego spróbuj przełączyć skrzynię w tryb 'M' i lewarkiem zmieniać biegi w czasie jazdy. Zobaczymy, czy wtedy wejdzie czwórka.

Mógłbyś rozwinąć myśl? Może w końcu zrozumiem tryb M...

Występuje w 4hp22 i w 4hp24 ale chyba tylko do 92 roku. Tryb manualny. Sam zmeniasz biegi. Oczywiście wszystko w skrzyni odbywa się na tej samej zasadzie, jednak to ty decydujesz kiedy wrzucić kolejny bieg lub go zredukować.

nie ma w niej gazu i nigdy nie bylo nie mam mozliwosci podmiany a golnie jest czysciutki

chyba ze jakis kabelek sie przetarl od niego.

To źle. Nic zatem nie poradzimy. Trzeba zacząc od podmiany przepływomierza i sprawdzenia czujnika położenia przepustnicy (choć mała szansa, że to jego wina) Tyle możesz zrobić sam. Jeśli to nie pomoże, to znajdź mechanika od automatów.

Opublikowano
  • Autor
dowiedzialem sie ze moze to tez byc spowodowane roznica w cisnieniu opon faktycznie???
Opublikowano
dowiedzialem sie ze moze to tez byc spowodowane roznica w cisnieniu opon faktycznie???

Moim zdaniem nie, ale zawsze możesz dodmuchać i sprawdzić.

Opublikowano
Nie slyszałem wiekszej bzdury.Postaraj sie zrobic tak jak Banol napisał czyli przełaczac biegi manualnie i wtedy zobaczysz czy po przerzuceniu z 3 na D wejdzie ta 4ka.Pozdrawiam.
Opublikowano
Sprawdź dolne zawory w skrzyni, któryś mógł się przytkać.....
Opublikowano
Ludzie tryb "M" w skrzyniach 4hp22 i 4hp22 to NIE JEST TRYB MANUALNY ! to jest tak zwany tryb zimowy, a pozycje 1,2,3 maja na celu zablokowanie skrzyni aby nie przerzucala biegow wyzej co pomaga wyjechac z czegos grzaskiego lub do zajazdow z wzniesien. Przelaczanie ciagle tych biegow prowadzi do nieuchronnego uszkodzenia skrzyni !
Opublikowano
Witam moim zdaniem przy wymianie oleju mógł być wlany za mały stan oleju.
Opublikowano
Ludzie tryb "M" w skrzyniach 4hp22 i 4hp22 to NIE JEST TRYB MANUALNY ! to jest tak zwany tryb zimowy, a pozycje 1,2,3 maja na celu zablokowanie skrzyni aby nie przerzucala biegow wyzej co pomaga wyjechac z czegos grzaskiego lub do zajazdow z wzniesien. Przelaczanie ciagle tych biegow prowadzi do nieuchronnego uszkodzenia skrzyni !

Aha :shock:

Przelaczanie ciagle tych biegow prowadzi do nieuchronnego uszkodzenia skrzyni !

Nie spłycaj tematu. Możesz niepotrzebnie wprowadzić innych użytkowników w błąd. Wytłumacz kiedy EWENTUALNIE może się to zdarzyć.

Czym tryb zimowy różni się od trybu manualnego, oprócz nazwy?

tak zwany tryb zimowy

Występuje dopiero w 5hp.

Opublikowano
Nie wiem moze to wynika z niedoedukowania twojego ale wiele razy byl poruszany temat co i jak z tymi skrzyniami a tak w ogóle zapraszam do lektury ksiazki serwisowej e32.
Opublikowano
Nie wiem moze to wynika z niedoedukowania twojego ale wiele razy byl poruszany temat co i jak z tymi skrzyniami a tak w ogóle zapraszam do lektury ksiazki serwisowej e32.

Aha, już wszystko rozumiem :cool2: Doedukuję się!

Chłopie, widać, że skrzynie znasz tylko z forum i książek serwisowych do e32. W dodatku chyba nie bardzo umiesz czytać:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.imagic.pl/files/5627/Instrukcja%20obslugi%20BMW%20E34%20-%2042.jpg

Opublikowano
Ja nie umiem czytac ? prosze Cie jakbys chociaz chwile poswiecil na rozwoj tego forum a nie bezsensowne klotnie to bys zobaczyl ze mam racje, a tak w ogole dzieki tez mam ksiazke do e34 i jak jak dobrze pokazales na sreenie konkernta strona mowi o skrzyni 5-biegowej a o ile wiem to 4hp22/24 byly 4-biegowe :) :doh:
Opublikowano

Nie dość, że masz problemy z czytaniem, to z pisaniem też nie najlepiej.

Postaraj się jednak, i dokładnie jeszcze raz przejrzyj swoją książkę do e34 zanim puścisz następnego bąka na forum. :lol:

Opublikowano
widze, ze lekko sie pogubiles, no ale cóz bywa rozmawiamy o e32, a nie o e34, ja Cie nie obrazilem do tej pory ale skoro juz zaczales to twoja niska inteligencja nie pozwala Ci sie domyslec ze moge nie miec polski znakow ? Poziom tego watku jest zenujaco niski, zegnam.
Opublikowano

Nie ma znaczenia czy e32, czy e34. Skrzynie używane w e34 to:

4hp22, 5hp18, 5hp30

Skrzynie używane w e32 to:

4hp22/24, 5hp18,5hp30

Są jakieś różnice? Zeskanować Ci poprzednią stronę książki do e34? żebyś zobaczył, że to, o czym piszę dotyczy 4hp22, które na selektorze trybów ma M a nie gwiazdkę, która jest opisana poniżej? Poziom wątku jest zaiste niski, bo znacznie go zniżyłeś, wypowiadając się w kwestii, w której nie masz pojęcia. Nie potrafisz przedstawić rzeczowego argumentu, wypisując jakieś głupoty. Masz rację w jednym - trzeba się pożegnać.

Opublikowano
Nie wiem jakim mozna byc chamem i prostakiem aby tak zmienic sens i glówna idee forum, jak ty to zrobiles. Racje mam ja, a jesli ty nie umiesz czytac nawet wlasnych fragmentów instrukcji to cóz, z checia ci przepisze fragment z twojego screena: "M-program reczny. Stosowany w warunkach wymagajacych jazdy na jednym wybranym biegu. Oznacza to, ze na tym biegu mozna równiez ruszac, a przyspieszanie nie powoduje przelaczenia na bieg nizszy. Jest to przydatne podczas jazdy pod góre, albo z przyczepa, gdy dzwignia sterownicza jest w pozycji 1 lub 2 oraz zima na sliskich nawierzchniach, gdy dzwignia jest w pozycji 3, co umozliwia lagodne ruszenie i zapobiega niepozadaniej zmianie biegow". To tyle na ten temat.. :duh:
Opublikowano
dobrze ok ale nie sluzy on do zmiany biegów w ten sposób ze start 1 potem 2, 3 i potem co redukujesz jak w manualU ? tak nie mozna :D
Opublikowano
Proste że można, czemu niby nie? Wydobądź to z siebie w końcu, jeśli masz jakiś pomysł na to człowieku. Choć wiem, że go nie masz.
Opublikowano
Nie wiem...moze sie myle ale jak na moja inteligencje :twisted2: to Banol ma racje.Pozdrawiam.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.