Skocz do zawartości

JAKE OLEJE SA ZALECANE DO TYCH SAMOCHODÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jakis czas temu kupilismy wlasnie BMW 318 i chcemy wymienic oleje itp

jesli mozecie podajcie jaki jest olej zalecany do skrzyni i silnika itp

Pozdro i z góry dzieki

Opublikowano

Do skrzyni biegów:olej ATF taki jak do automatycznej skrzyni

Do tylnego mostu:olej przekładniowy hipoidalny 80W90 klasa API:GL5

Do śilnika CASTROL GTX MAGNATEC 10W40 lub 15W40

Do układu wspomagania ATF taki jak do skrzyni biegów

Opublikowano
  • Autor

OK dzieki wielkie

pozdro

Opublikowano
najwarzniejsze to na jakim oleju jezdziła wczesniej?e36 318i powinna jezdzic na pełnym syntetyku i taki jest olej jest zalecany przez producenta auta i producentów oleju(np. castrol zaleca 0W40).a mozna wlac 5W30,0W40,5w40,10W40,15W40,10W60 wszystko zalerzy od tego na czym jezdziła wczesniej i w jakim stanie jest silnik.
///M40pwr
Opublikowano
bmw zaleca do swoich silników castrola i tyle.a do tego orginalny olej BMW to nic innego jak castrol w baniaku BMW.a pytanie brzmiało wyraźnie "jaki olej jest zalecany"
///M40pwr
Opublikowano
Nie ma znaczenia na jakim oleju wcześniej jeżdziło auto wystarczy zalać pożądnym olejem.Ja leję do BMW 325i E36 olej CASTROL EDGE 10W60 i nie interesowało mnie na jakim oleju jeżdził wcześniej najważniejsze parametry oleju to lepkość a w tym oleju wynośi 60
Opublikowano

jak to nie ma?jak auto cały czas jezdziło na kiepskim mineralu który był jeszcze zadko wymieniany,do tego silnik nie jest w najlepszej kondycji a zaleje syntetyk to moze sie to zle skonczyc.opisałem to w moim poscie w innym temacie o to fragment:

"Oleje mineralne mają najniższe wskaźnik lepkości, najwyższe temperatury płynięcia oraz najwyższą lepkość w niskich temperaturach.wiec chyba nic wiecej nie trzeba mówic.chodzi o to ze jesli długo jezdził na mineralnym a potem zalał syntetyk to mogła sie stac nastepujaca rzecz.olej mineralny duzo szybciej sie zurzywa,starzeje i wypala niz inne oleje,w wyniku powyższego procesu powstaje osad, który wstępnie oczywiście w małych ilościach w postaci dosłownie malutkich drobinek, pyłku, po prostu osadu krąży po obiegu wraz z olejem, jadnak z czasem osadza się na elementach silnika (zazwyczaj niepracujących, będących w bezruchu) w postaci tzw. nagaru. Jeśli proces taki trwa odpowiednio długo, to zastosowanie oleju znacznie rzadszego i zawierającego dużo więcej środków czyszczących(syntetyka) może doprowadzić do rozpuszczenia tego nagaru z oleju mineralnego i zatkanie kanalików, których celem jest dostarczanie oleju we wszystkie miejsca wewnątrz silnika. I wted wraz z olejem nie będą krążyć drobinki, pyłki osadu, lecz wręcz płaty i bryłki nagaru. wiec zanim olej dotrze np. do popychaczy troche minie gdyz nie jest zachowana naturalna droznosc kanałów olejowych a do tego te bryłki płaty mogą nawet spowodowac zatarcie elementów silnika(np.panewki).dlatego pytam sie na jakim oleju jezdził wczesniej,bo jesli na kiepskim mineralnym to stąd mogło..."

a co do lepkosci, 60 jest to lepkosc oleju rozgrzanego która jest wazna przy autach sportowych(wyczynowych) których rozgrzane silniki pracują ciagle na wysokich obrotach,w ciezkich warunkach i zadko sa urzywane do normalnej jazdy.w autach cywilnych o sportowym charakterze spokojnie wystarczy 40 wiele bardziej jest istotna lepkosc oleju zimnego(im mniejsza liczba przed W tym lepiej)

Edytowane przez reza

///M40pwr
Opublikowano

Większość nie wie na jakim oleju jezdziło wcześniej auto dziśiejsze oleje mineralne są tylko z nazwy mineralnymi maja wiele dodatków polepszające właściwości oleju.

Tak wygląda silnik który jeżdził tylko na oleju MINERALNYM zero NAGARU

http://images31.fotosik.pl/371/6881f998182bede8.jpg' alt='6881f998182bede8.jpg'>

Opublikowano
z tym sie zgodze ale minerał trzeba wymieniac o wiele czesciej juz po 7-8 tys. km,bo minerał zawsze jest robiony z olejów bazowych otrzymanych na drodze rafinacji ropy naftowej plus jakies tam dodatki uszlachetniajace,czyszczace itd. wiec o wiele szybciej sie wypala(bo ma niższą temp. spalania) i o wiele wiecej zostaje po nim nagaru i osadu.jedno zdjecie czystego silnika po mineralu niczego nie dowodzi.widziałem mnóstwo silników jezdzacych na mineralu i zaden nie wygladał tak jak silnik jezdzony na syntetyku.trafiaja sie jednak rodzynki tak jak ten na zdjeciu.dlatego warto czasami zaglądnąc po zakupie pod pokrywe zaworów(lub nawet pod korek wlewu),ilosc nagarów i osadów pomoze nam stwierdzic na jakim oleju auto jezdzilo wczesniej i jak czesto byl wymieniany.pare razy byłem swiadkiem przechodzenia z minerału na syntetyk(tez tak zrobiłem u siebie) lub półsyntetyk i konczyło sie to dobrze ale ryzyko jest dosc spore

Edytowane przez reza

///M40pwr
Opublikowano
  • Autor

TEKSAKO półsyntetyk 15W40 taki byl lany...

nie wiem co to za olej pierwsze slysze o takim ale chcemy zmienic jak najszybciej i dlatego poprosilem o wasze zdanie:)

Opublikowano
CASTROL GTX MAGNATEC 10W40 bedzie najlepszy i to jest olej pół syntetyczny
Opublikowano
chodzi o texaco?to sa bardzo dobre oleje,tylko jesli to był TEXACO HAVOLINE Premium 15W40 to był to minerał,HAVOLINE Extra 15W50,HAVOLINE Extra 10W40 i HAVOLINE Energy 5W30 to tak zwane półsyntetyki.ja bym pozostał przy tym co masz,chodz z dostepnoscia texaco jest u nas srednio

Edytowane przez reza

///M40pwr
Opublikowano
  • Autor

nie wiem gosciu sam dokladnie baran nie wiedzial co leje ;/ dajcie spokuj...

dlatego pisze tu bo wiem ze doradzicie dobrze :)

Opublikowano
zobacz czy olej jest czarny,sredni lub jasny i czy nie ma nagaru(odkrec korek i popatrz po bokach).jak jest ok to zalej magnateca 10W40 lub cos o podobnym parametrze
///M40pwr
Opublikowano
jak rozmawiałem z mechanikami z ASO BMW, to o dziwo, nie polecali Castrola, a Mobil 1. W moim przypadku-e36 318is zalecili 10W40.
Opublikowano
  • Autor

olej jest wlasnie ze czarny... a nagar teraz Ci nie powiem, nie pamietam :)

jutro zobacze i napisze, nie jestem pewny ale chyba jest czysty korek :)

Opublikowano
nie patrz na korek tylko do srodka na boki i ta plastikowa osłonke(o ile jeszcze ja masz).roznie to bywa,tez czesto słysze zeby lac mobila.i co tu teraz zrobic?u nas w serwisie ASO zalecaja jednak castrola.kazdy ma jakies swoje kryteria i tak juz bedzie zawsze.jedni zalecaja castrola,inni mobila jeszcze inni shella itd az głowa od tego peka.10W40 to taki złoty srodek.
///M40pwr
Opublikowano
  • Autor
heheh to moze kazdego po trochu hehe (zart) no wlasnie kazy ma jakas racje a w sumie to i tak jest prawie wszystko to samo chyba sa minimalne róznice miedzy tymi trzema firmami schell nie jest zly, castrol to samo i mobil1 tez wiec to chyba sa 3 oleje najlepsze z wszystkich
Opublikowano
no i jeszcze król olejów MOTUL:)no i te Texaco sa dosc dobre,praktycznie wszystkie oleje które spełniaja normy producedntów aut sa dobre.
///M40pwr
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Do normalnej jazdy to nie trzeba MOTUL'a, wystarczy Valvoline MaxLife do silników z przebiegiem powyżej 100.000
Opublikowano
Miałem MOBILA miałem TEXACO mam VOLVOLINE 10w40 i rewelacja POLECAM!!

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano

Texaco jest rowny Valvoline... W skandynawi spotkalem sie z Texaco.

Mialem wczesniej zalany mobil 10W40 przy przebiegu 230 tys. Wszystko fajnie bylo i wogule,teraz mam castrola,wydaje mi sie ze na nim glosniej slychac zawory... Przebieg 254 .

B M W
Opublikowano
Texaco jest rowny Valvoline... W skandynawi spotkalem sie z Texaco

Kolego na TEXACO (10w40) zrobiłem 6tys.! olej był czarny i rzadki dodatkowo zaczął napierniczać łańcuch rozrządu plus bociany przy starcie. Po zalaniu na Volvoline (10w40) silnik cichutki jak nowy, (obecny przebieg 200tys.)

Wiec kolego jest spora różnica w tych olejach

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
pamietaj ze zalezy gdzie sie kupuje i gdzie rozlewaja... Widzialem ten olej u kumpla w audicy, po 12 tys... Zuzyty bo ciemniejszy i wogule ale nic mu sie nie dzialo. Olej kupiony w Norwegii. Wiec pewne ze nie podroba pomieszana. Jego przebieg 264tys...
B M W