Skocz do zawartości

530D Nierówna praca po odpaleniu / wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przeszukałem posty i gdyby o byla benzyna wiedzialbym gdzie szukac... ale pomozcie co to moze byc w 530d (1999r) ze po odpaleniu silnik chodzi tak jakby np na jakis gar nie pracowal, trzesie buda i odczuwalne to nawet do 2tys obrotów.. problem ustaje po przejechaniu kilkuset metrow i gdy sie zatrzymam to na jalowym jest juz idealnie.. na obrotomierzu nie zauwazylem falowania...problem zarówno na zimnym silniku jak i po trasie gdy np zgasze i wroce po 15 minutach...zawsze ustaje gdy troche przejade..dzis rano te wibracje nie byly tak znaczace....check engine mi sie nei zapalal..autko nie kopci nic ma moc i generalnie wszystk ok.. nie znam sie az tak na dieslach ale wg mnie to cos co steruje wtryskami no chyba ze grzanie swiec ma cos do tego no ale nawet gdyby jedna padla to ten problem znikalby samoczynnie po kilku sekundach...
Opublikowano
no wlasnie ja bym chyba bardziej swiece obstawil poniewaz autko nie kopci ma swoja moc i po przejechaniu kawalka drogi wszystko wraca do normy...rzecz dzieje sie w zasadzie po odpaleniu po postoju...a da rade samemu te swiece sprawdzic?
Opublikowano
dzisiaj bawiłem sie w wymiane wężyków podcisnieniowych przy elektrozaworze do agr, żeby się tam dostać trzeba było ściągnąć kolektor dolotowy wiec troche zabawy było. Przy okazji sprawdziłem świece żarowe, i tu ciekawostka - sprawne dwie z sześciu, dokładnie druga i trzecia licząc od chłodnicy. Silnik w aucie chodzi równiótko zaraz po odpaleniu, zawsze. Dodam, że ostatniej zimy, gdy było minus 13,5C auto odpaliło bez problemu a stało całą noc na polu. Może więcej niż dwie świece były wtedy sprawne, tego nie wiem, napewno nie wszystkie. Tyle z moich doświadczeń,
życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano

ja mam podobne objawy (na zimnym lekko telepie) i wyczytalem z postow, ze to wlasnie wtrysk jest winny :(.

dodatkowo co zauwazylem - na 1 i 2 biegu dosc mocno dymi na czarno (na 1 biegu zostawia nawet czarna kreche na asfalcie, niestety nie od opon :) ). czy to tez bedzie wina wtrysku(ow) czy szukac przyczyny gdzie indziej?

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
a u mnie raczej wtrysk sie zawieszal.. dolalem srodka do czyszczenia po zatankowaniu i po wyjezdzeniu zbiornika pomoglo ale na krotko...powtorzylem te czynnosc przed dluzsza trasa (2x1tys km) i do dzis spokoj mam
Opublikowano

A jakie paliwo lałeś i na jakichs mniej wiecej stacjach?

Bo (z tego, co mi wiadomo) zasiarczone paliwo ma ogromny wpływ na droznosc wtrysków działających przy wysokim cisnieniu...