Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Muszę wymienić świece i kable zapłonowe i teraz problem nigdy tego nie wymieniałem i nie wiem jak to wszystko dopasować i lepiej kupić tańsze czy droższe? wiadomo że droższe musi być lepsze tylko czy jest sens wydawać na to dużo kasy? jedyny plus to że nie potrzebuję 6 świec a tylko 4 silnik 1.8 M43.
BMW - power
Opublikowano

Heja :wink:

Jeśli chodzi o kable to kup BREMI lub BERU a świece BERU lub NGK. To najlepsze co może być dla silnika BMW.

Pozdrawiam Vikingb :)

Opublikowano
A może wytłumaczyć jaka między nimi różnica chodzi o te znaczenia BKR6EK i inne? kiedy wymieniamy świece czy trzeba ich dokręcać kluczem do pewnej ilości kilogramów czy po prostu ile się da?
BMW - power
Opublikowano

Heja :wink:

Oczywiście, że świece należy przykręcić z odpowiednią siłą tj. nie za słabo ani nie za mocno. Siła ta zależy również od wielkości gwintu świecy. Na ogół moment dokręcenia świec wynosi 20-30 Nm.

Co do oznaczeń to sprawdź na stronie producenta świecy.

P.S. Najlepiej sprawdzają się najzwyklejsze świece takie jakie przewidział producent (chodzi mi o ilość elektrod a nie markę).

Pozdrawiam Vikingb.

Opublikowano
heja

Koledzy a jakie świece bedą najlepsze do 523i z 96r. w gazie??? Wiem tez ze NGK ale jakie??

A może wytłumaczyć jaka między nimi różnica chodzi o te znaczenia BKR6EK i inne? kiedy wymieniamy świece czy trzeba ich dokręcać kluczem do pewnej ilości kilogramów czy po prostu ile się da?

Panowie zerknijcie sobie na tą stronkę.

Jest na niej mnóstwo informacji i przede wszystkim możecie sobie sprawdzić jakie świece pasują do jakiego auta.

http://www.ngkntk.pl/Jak_rozgryzc_kod_NGK.1316.0.html

Opublikowano
Ja do swojego M43 w czerwcu włożyłem przewody Sentech'a, chciałem je sprawdzić i godziłem się z tym że będę musiał niedługo je wymieniać, ale o dziwo silnik chodzi pięknie, ma moc, nie strzela(bo mam lpg), równiutko pracuje, także po przejechaniu ok 3500 km nie mam zastrzeżeń, gwarancja 24 miesiące a i cena całkiem znośna, w BMW FOTA z rabatem ok 120 zł kosztowały.
Opublikowano
Katalog NGK mi wydaje że do silnika M43 pasują przewody RC-BW213 chociaż na aukcji napisano że do M43 pasują RC-BW235. Nie wiem komu wierzyć i jakie przewody dobrać. na allegro nie znalazłem przewodów takich co mi pasują czyli NGK RC-BW213
BMW - power
Opublikowano

Allegro to nie encyklopedia motoryzacyjna...

:D Według katalogu Inter Cars również wychodzi RC-BW213 0556

"Zestaw przewódów zapłonowych

NGK

0556

Zestaw przewódów zapłonowych

Informacje Inter Cars o towarze

indeks: RC-BW213 0556

nazwa: Zestaw przewodów zapłonowych

opis : NGK kpl.przewodów zapł. BMW 518 M43 (E34) 92-

producent: NGK

W MAGAZYNIE: 0 - Sprawdź zamienniki!

Ograniczenia

Kolor: czarny

Liczba przewódów: 5

Kod silnika: M 43 B 18

Numery zwyczajowe

RC-BW213"

Opublikowano
Katalog NGK mi wydaje że do silnika M43 pasują przewody RC-BW213 chociaż na aukcji napisano że do M43 pasują RC-BW235.

Ma racje ten handlarz wejdź sobie do katalogu tylko na BMW serii 3. Tam do silnika M43 twierdza że RC-BW235 ma być. Wychodzi na to że w "trójce" są inne kable niż "piątce" mimo tego samego silnika. Wg katalogu NGK w E34 M40 i M43 maja te same kable RC-BW213. Natomiast w trójce rozróżniają je. Wg ETK w E34 M40 i M43 kable fajki są te same tylko w M40 na kablach są jeszcze pierścienie do rozpoznawania cylindrów.

Opublikowano
To co mi poradzicie? Jakie kable dobrać? jeżeli muszę kupić te 213 to gdzie ich kupić skoro na allegro nie ma. :(
BMW - power
Opublikowano
Katalog NGK mi wydaje że do silnika M43 pasują przewody RC-BW213 chociaż na aukcji napisano że do M43 pasują RC-BW235.

Ma racje ten handlarz wejdź sobie do katalogu tylko na BMW serii 3. Tam do silnika M43 twierdza że RC-BW235 ma być. Wychodzi na to że w "trójce" są inne kable niż "piątce" mimo tego samego silnika. Wg katalogu NGK w E34 M40 i M43 maja te same kable RC-BW213. Natomiast w trójce rozróżniają je. Wg ETK w E34 M40 i M43 kable fajki są te same tylko w M40 na kablach są jeszcze pierścienie do rozpoznawania cylindrów.

Bo w trójce są inne kable niż w piątce mimo że też M43, już to przerabiałem jak szukałem kabli do siebie, chodzi o długość kabli. Od trójki nie pasują, są za krótkie.

Opublikowano
ja dobrałem w sklepie FOTA, przewody muszą być do silnika M43 1.8 i jednocześnie do BMW E34, inne nie pasują. NGK mieli do M43 ale do E36 które są za krótkie, w katalogu NGK podane było że niby do E34 i E36 są takie same, ale to nieprawda. W końcu kupiłem Sentech'a, jak chcesz to mogę poszukać pudełka i wieczorem napiszę ci jaki to model tych kabli.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Już nie mogę patrzeć na te kable. czwarty zestaw biorę i mi nie pasują. jeden zestaw kager nie pasowały do świec, drugi zestaw kagery krótkie, trzeci zestaw santech też krótkie. jakbyś mógł mi podać oznaczenia tych sentechów co dopasowałeś do swego M43 byłbym bardzo wdzięczny.
BMW - power
Opublikowano
Na focie nie ma takiego. tam tylko są sentech i kagery albo bosh. ale problem polega na tym że nie mogę dobrać tych kabli. według katalogu kable pasują do mojego auta a w rzeczywistości albo krótkie albo nie pasują do świec. na pudlach napisano BMW 518 M40 ale ja mam M43. na focie mówią że nie ma różnicy czy M40 czy M43 według katalogów to jedno i to samo. gdzie mogę jeszcze spróbować znaleźć kable? dobrze że nie kupuję na allegro tak bym czekał aż dojdzie potem zwrot i znowu wysyłka innych które mi znowu nie będą pasować. Już próbowałem od silnika 2.5 ale też są za krótkie to nawet widać na oko. co mogę jeszcze zrobić to nie wiem :(
BMW - power
Opublikowano
miałem dokładnie ten sam problem co ty, jedynym wyjsciem byl zakup Sentech'ów, poszukam opakowania i napiszę ci jaki to model.
Opublikowano
Jeszcze zapomniałem zapytać od czego ten piąty kabel? w zestawie kager są 4 przewody a w sentech 5. nie rozumiem do czego ten piąty kabel z podobnymi końcówkami?
BMW - power