Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

przymierzam sie do zakupu kół ziomowych,

myślę o czymś takim ----> http://moto.allegro.pl/item434421463_nowe_felgi_15_5x120_bmw_5_7_m6_limited.html

zaznaczam, ze w ogóle sie na tym nie znam :| i proszę was o pomoc.

mam pytanie jaki rozmiar felg kupic? te w linku to sa 15" czy 16" na zime jeszcze bedą dobre? bo spotykałem sie juz z takimi opiniami ze 17" juz sie nie naddaja (chodzi o zachowanie rozmiarów koła rzeczywistego, im wieksza felga tym mniejsze et a za tym idzie mniejsza amortyzacja opony)

I jakie opony mi doradzicie na zime ?

pozdrawiam

Opublikowano
witam!

Witam :)

przymierzam sie do zakupu kół ziomowych,

myślę o czymś takim ----> http://moto.allegro.pl/item434421463_nowe_felgi_15_5x120_bmw_5_7_m6_limited.html

IMVHO całkiem ładne :8)

zaznaczam, ze w ogóle sie na tym nie znam :| i proszę was o pomoc.

mam pytanie jaki rozmiar felg kupic?

Myśle że 15" na zime będą najodpowiedniejsze, no i zawsze oponki w mniejszym rozmiarze są też troche tańsze, a to napewno też dodatkowy plus.

te w linku to sa 15" czy 16" na zime jeszcze bedą dobre? bo spotykałem sie juz z takimi opiniami ze 17" juz sie nie naddaja

Ja bym wybrał 15" a 17" na zime to już się napewno nie nadaje.

(chodzi o zachowanie rozmiarów koła rzeczywistego, im wieksza felga tym mniejsze et a za tym idzie mniejsza amortyzacja opony)

Co ET ma do wysokości felgi :duh:

Raczej czym większa felga tym opona powinna mieć mniejszy profil(mniejszy profil opony = droższa opona przy bardzo niskich profilach DUŻO droższa).

I jakie opony mi doradzicie na zime ?

Bardzo wiele dobrego słyszałem o oponach GOODYEAR ULTRA GRIP 7

pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano
(chodzi o zachowanie rozmiarów koła rzeczywistego, im wieksza felga tym mniejsze et a za tym idzie mniejsza amortyzacja opony)

Żeby zachować całkowity rozmiar koła taki jak w oryginale dobiera się odpowiedni profil opony, takim sposobem 15" z oponą 205/60 są prawie identyczne jak 16" z oponą 205/55 i 18" z oponą 205/40 :wink: Owszem im większa felga tym mniejszy profil i opona mniej amortyzuje...

Na zimę wybiera się mniejsze koła żeby zakładać na nie tańsze zimowe opony o wysokim profilu. Zapewnia to wyższy komfort, ponadto zakłada się węższe opony niż na lato aby miały lepszą przyczepność na śniegu i błocie pośniegowym.

Jeśli zaś chodzi o ET - jest to parametr odsadzenia środka felgi względem piasty. Mówiąc po polsku im większe ET tym felga będzie bardziej schowana w głąb błotnika, im mniejsze tym bardziej wysunięta na zewnątrz.

Te felgi z aukcji którą podałeś mają stanowczo za małe ET do E46, są to felgi do serii 5 i 7.

edit: widze ze kolega wyzej byl szybszy o 4 minuty ;)

Opublikowano

Ja mam 195/65/15 to jest chyba najpopularniejszy rozmiar.

Poza tym jeśli masz instrukcje obsługi swojej bmw to tam jest odpowiedni dział mówiący o oponach jakie są homologowane do tego samochodu, i jeszcze gdzieś (chyba na słupku przy drzwiach) powinna być naklejka z takimi informacjami.

Wracając jeszcze do ET dla tych którzy nie wiedzą co to jest

%5B548%3A480%5Dhttp%3A//img114.imageshack.us/img114/581/280305878etoffsetla0.jpg

A tutaj jeszcze jest kalkurator ET gdy zmieniamy na inne felgi:

http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp

A jakie jest odpowiednie przy jakiej szerokości dla E46 to niestety nie wiem.

Opublikowano

jestem nowy więc hey wszystkim szukałem szukałem i nie znalazłem a tu nie wiem czy nie doczytałem czy nie było powiedziane ale jaki w końcu et powinien być w E46 compact żeby nic nie obcierało ani nie trzeba było dawać żadnych dystansów i itp ;) :roll:

czy et 20 będzie dobry i gdzie to jest opisane na feldze jaki jest et bo na starych felach nie mogę tego znaleźć ;P

dzięki za odp :)

Opublikowano
jestem nowy więc hey wszystkim szukałem szukałem i nie znalazłem a tu nie wiem czy nie doczytałem czy nie było powiedziane ale jaki w końcu et powinien być w E46 compact żeby nic nie obcierało ani nie trzeba było dawać żadnych dystansów i itp ;) :roll:

czy et 20 będzie dobry i gdzie to jest opisane na feldze jaki jest et bo na starych felach nie mogę tego znaleźć ;P

dzięki za odp :)

powyżej 30 najlepiej +/- 40 , oryginał 16'' ma Et powyżej 4o , a te felgi włoskie co kolega na górze daje link są OK ale na niemieckie autostrady , u nas zwłaszcza w zimie pierwsza lepsza dziurka lodowa i po feldze , miekkie jak plastelina

Opublikowano

ok Mike a co na lato?mogą byc takie jak podałem? tylko ze 17" albo 18" :twisted2: czy nasze drogi tez szybko sie z nimi rozprawią :(

ewentualnie wypoleruje swoje obecne przez zime :norty:

ps. wzór fel masz taki sam jak ja. zobacz na sygnaturke :mrgreen: tylko ze u mnnie służą jako letnie.... 17"

Opublikowano

I weź pod uwagę jeszcze jedno - felgi które są pokazane na zdjęciach w tych aukcjach NA PEWNO nie mają średnicy 15 cali tylko CO NAJMNIEJ 17 - 18. A co za tym idzie - żebyś się nie rozczarował, jak na samochodzie będą wyglądały mniej odjazdowo. Żeby nie powiedzieć - nijako.

Pomijam tu kwestie ich jakości i wytrzymałości na polskich drogach - dziurawych jak dobry ser i posolonych jak dobra kwaśnica...

Dobrze byłoby więc spytać sprzedawcę o producenta tych felg i coś się o nim dowiedzieć.

Ale obawiam się, że niewiele się dowiesz :?

Opublikowano
ok Mike a co na lato?mogą byc takie jak podałem? tylko ze 17" albo 18" :twisted2: czy nasze drogi tez szybko sie z nimi rozprawią :(

ewentualnie wypoleruje swoje obecne przez zime :norty:

ps. wzór fel masz taki sam jak ja. zobacz na sygnaturke :mrgreen: tylko ze u mnnie służą jako letnie.... 17"

heh , ja mam na lato własnie włoskie a'la M6 :twisted2: i nie jest żle 225x45x17'' no ale 1800zł to nie ma co wymagać po prostu wiedziałem co kupuję - te na zimę to 205x55x16

Opublikowano
tez myśle o zmianie letnich na styl M6 18" :mrgreen:

Czyli tak jak Yatzek mówi dobre zapoznanie sie z tematem i cos solidnego uda sie kupic. No ale w sumie w okolicach 2000 pln kitu chyba nie dostane.

Ale i nic markowego. Popatrz po sklepach internetowych ile kosztują felgi 18" uznanych producentów. Raczej nie znajdziesz za 500zł/sztuka...

Opublikowano

tzn ja sie przymierzam do tych (raczej 17" gdyz opony mam nowe).

http://www.moto.allegro.pl/item442280665_17_bmw_m6_5x120_1_3_mega_wypas_germany.html

jak tylko założe zimowe koła (jak tylko je kupie :mrgreen: ) to obecne felgi letnie sprzedaje :mrgreen: a kupuje w stylu M6 , niesamowicie zachorowałem na nie.

Opublikowano
Nie kupuj czasami 18'' bo jak masz seryjne zawieszenie to zrobisz z auta wóz drabiniasty , jak 18'' to tylko gleba :mrgreen: 17'' to kompromis między wyglądem ceną a komfortem chociaż i tak stery nalezy trzymać mocniaj jak na 16'' , acha w tych a'la M6 ET będziesz miał zapewne 30 ale nie wystają poza obrys błotnika , wygląda dobrze bo wizualnie poszerza auto o 1cm na strone sama felga + 2cm opona szersza 225x45x17 i ET 30
Opublikowano (edytowane)
225x45x17 i ET 30

takie właśnie mam opony letnie teraz , ale z szerokoscia napewno zejde do 205, bo na koleinach rzuca mnie jakbym jeździl po 0.5 litra na twarz :mrgreen: podobno przy szerokosci 205 to zjawisko znika

dokladnie to mam takie opony ---> http://www.opony.pl/opony.asp?oid=99642&rodzaj=1

czyli bedą pasowac te opony pod fele jakie podałem?

jakie wy macie zdanie ogólnie o Fuldach?

Edytowane przez majkeld69
Opublikowano

Brigdestone R40 czy jakiekolwiek inne , Dunlop / zam takie mam / Toyo no ale to raczej wyczynowe , Yokohama , Pirelli no ale Fulda nigdy mnie nie interesowała chyba kiedyś jak miałem Megane :mrgreen:

W tym roku przeszedłem na 225x45x17 ale w garażu leżą jeszcze dobre Brigestone ale 205x55x16 , fakt , całkiem inna jazda

Opublikowano

myślałem o tym zeby takie opony sobie kupic ---> http://www.opony.pl/opony.asp?oid=111421&rodzaj=0 . w sumie dobra marka i dosyc przystepna cena :mrgreen:

dzis jak dokladnie oglądnąłem swoje Fuldy malo co zawału nie dostałem :cry2: czytam parametry opony a obok malymi literkami MADE IN CHINA :shock: :jawdrop: :mad2:

Opublikowano
nie przepadam za tą marką w linku , co do made in china to nie znaczy że chinskie , duzo koncernów ma tam swoje filie , kwestia tylko oryginalności , goodyear f1 też z chin ale cena niższa bo siła robocza tania więc nie ma co na to patrzeć , kwestia oryginalności jedynie