Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zaniża chyba a nie zawyża. I zgadzam się z tym, jak ktos pisze ze mniej to chyba pomyłka, chociaz wiem, że zaraz ktos napisze do mnie : kolego przyjedź i sie przekonaj :lol: smiech mnie wtedy ogarnia. Instrukcja podaje dane zanizone z wiadomych przyczyn... Podaje te dane również dla aut jak sie domyslam nowych czyli dla takich ktore są w idealnym stanie technicznym a nie maja juz po 10 lat na przykład. Więc poniżej tego co w instrukcji praktycznie nie da się zejśc, chyba, że jakims magicznym sposobem o pół litra może, ale to nie jazda przecież. Więc średnio należy dodać około litra w góre do tego co pisze w intrukcji i tyle Nie rozumiem tego typu postów ciagle ktos się wyrwie ile pali itp. wystarczy siegnac do katalogu sprawdzic i dodac około litra , albo i wiecej w zaleznosci od stylu jazdy. Proste i nader logiczne i dać sobie spokój pozatym z czytaniem bajek typu 10 litrow w miescie automat itp :lol: bo smiać mi się chce tylko...wiem wiem zaraz ktos sie znowu wychyli i powie ze mowi prawde i ze jak nie chce to nie musze wierzyc owszem nie wierze w bajki. Jak producent przewidział tyle w nowym aucie zanizajac oczywiscie troszke spalanie to jak moze byc mniej. Pytanie czy w butelce półlitrowej zmieścicie 2 litry wody?? Chyba nie :mrgreen: wiecm do autora postu wywnioskuj sam ile pali 528iA zerknij w katalog i wez pod uwage ze to dane nowych aut
Opublikowano
A ja myślę,że autor postu dobrze zna dane katalogowe 528,a od forumowiczów oczekuje cudu w rodzaju :" mój to pali 12 w mieście,a 7 w trasie i nie wierzcie co te Niemcy wypisują"Oczywiście cudów nie ma i auto pali dużo,bo musi i kwita....Kiedyś do łez mnie rozśmieszył pewien właściciel 540iA mówiąc,że w mieście mu pali 14 litrów/ śmiech na sali../Moja 528 w manulau pali w mieście 15-16,a na trasie 8-9 i to bez jaj te dane....,oczywiście BC żyje swoim życiem i zaniża wartości co należy brać pod uwagę przy tego typu dyskusjach....
Opublikowano

Tak reasumując myślę, że nie warto się sugerować tym kto coś tam mówi lub pisze, bo wiadomo że większosć zaniża spalanie swojego autka z różnych przyczyn.

Najlepsze źródło informacji jeśli chodzi o auta, wraz z ich spalaniem, z jakim kiedykolwiek się spotkałem jest stronka http://www.autoweek.nl/carbasemerkindex.php?merkID=8&add=&merkID1=&cache=no Pokzuje tam fabryczne i rzeczywiste spalanie w mieście (bez korków) przy normalnej jeździe na standardowych felgach i bez klimy, dotychczas zawsze mi się zgadzało.

Jeśli ktoś więc Wam próbuje wmówić, że jego autko pali mu mniej niż jest tam napisane to można uznać, że mija się z prawdą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Coobah: Faktem jest, ze nie ma nic gorszego niz zimny 4.4... :)

Zaniża chyba a nie zawyża. I zgadzam się z tym, jak ktos pisze ze mniej to chyba pomyłka, chociaz wiem, że zaraz ktos napisze do mnie : kolego przyjedź i sie przekonaj :lol: smiech mnie wtedy ogarnia. Instrukcja podaje dane zanizone z wiadomych przyczyn... Podaje te dane również dla aut jak sie domyslam nowych czyli dla takich ktore są w idealnym stanie technicznym a nie maja juz po 10 lat na przykład. Więc poniżej tego co w instrukcji praktycznie nie da się zejśc, chyba, że jakims magicznym sposobem o pół litra może, ale to nie jazda przecież. Więc średnio należy dodać około litra w góre do tego co pisze w intrukcji i tyle Nie rozumiem tego typu postów ciagle ktos się wyrwie ile pali itp. wystarczy siegnac do katalogu sprawdzic i dodac około litra , albo i wiecej w zaleznosci od stylu jazdy. Proste i nader logiczne i dać sobie spokój pozatym z czytaniem bajek typu 10 litrow w miescie automat itp :lol: bo smiać mi się chce tylko...wiem wiem zaraz ktos sie znowu wychyli i powie ze mowi prawde i ze jak nie chce to nie musze wierzyc owszem nie wierze w bajki. Jak producent przewidział tyle w nowym aucie zanizajac oczywiscie troszke spalanie to jak moze byc mniej. Pytanie czy w butelce półlitrowej zmieścicie 2 litry wody?? Chyba nie :mrgreen: wiecm do autora postu wywnioskuj sam ile pali 528iA zerknij w katalog i wez pod uwage ze to dane nowych aut

Mi sie jednak wydaje, ze ksiazka zdecydowanie zawyza. Sugeruje sie danymi z BC, ktorego litrazowalem wiele razy i wynik byl niezwykle precyzyjny, bodajze do 0,2 czy 0,3 litra/100km. Mysle, ze mozemy dojsc do konsensusu uznajac, ze zalezy to od stylu jazdy i od wielkosci korkow w miescie (miasto a miasto prawda? :| )

Co do udawadniania to na pewno bedzie okazja na ktoryms ze zlotow, przy trunku bezalkoholowym ;) :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Yup - przypominam sobie jak mialem to 320iA

Zajezdzam na myjnie - stoje w kolejce.

Podjezdza koles tez 320iA E36 ale coupe - turasek.

Gadka szmatka - zaczyna opowiadac jaki to nie zadbany samochod i jaki staaaary to nie byl jego jedyny, inwalida swoja droga, wlasciciel itd. itp.

I mowi - mnie to pali gora 12 w miescie...

- odpowiadam ze chyba sie pomylil bo ja ponizej 14stu zejsc nie moge.

- a ile masz przebiegu?

- 186 tys.

- widzisz - zameczony motor juz masz moj pali GORA 12 bo zadbany jest...

Jak sie okazalo auto bylo na sprzedaz

Od tamtej pory bzdur nie slucham.

Beja spali wszystko co jej wlejesz, i jak ja kupujesz to mozesz sie spodziewac wszystkiego - kopa, trakcji, wygody, "duszy"... ale bez przesady - wszystkiego wymagac nie mozna.

Strongmani swoje zezrec tez musza bo energia nie bierze sie z niczego

Przykladem owego "dziwnego" podejscia sa przypadki...:

Wchodzi koles do salonu Yamahy. Widzi R1 (to taki mega wiertarowicz 1000ccm - 186 koni) i pyta - "Prosze pana, a ile to pali?" ROTFL

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
Szczerze :) nie spotkałem się jezcze z przypadkiem, żeby dane podawane katalogowo przez producenta były zawyżone, są albo zgodne z rzeczywistością albo zaniżone co jest zamierzonym chwytem marketingowym. Ale ok. mniejsza z tym, pewnie, że zależy od stylu jazdy, może dlatego to tak wychodzi zwlaszcza ze mieszkam z dizym miesce, mozliwe że ktoś mieszkający i poruszający sie po mieścicnie gdzie są 4-5 skrzyżowań ma inne dane. Ja tam obstaje przy swojej teorii, która pokrywa się z praktyką, dane katalogowe plus około 1 litr wzwyż i tyle. Ile aut nie sprawdzałem zawsze tak było, zaznaczam dane katalogowe podają parametry dla aut nowych a model E-39 który kolega zamierza nabyć ma już swoje lata więc mniej palic nie bedzie od auta nowego chyba uzasadnione i normalne
Opublikowano
Cholera a mnie nie chce spalic więcej niż 13,5 litra gazu, chyba popsuty... :? bzdury opowiadacie że aż się czytać nie chce. Wszystko zależy od wielkości miasta, natężenia ruchu i ciężaru nogi. Mnie się nie spieszy (co nie znaczy ze po trasie nie jeżdżę >160km/h) miasto 40 tys ludzi i parę skrzyżowań, ale potrafię hamowac silnikiem, na swiatłach nie musze być pierwszy i staram się jeździć płynnie i auto (w świetnej kondycji) odpłaca się rozsądnym spalaniem. Ale oczywiście post powinien być zamknięty po odpowiedzi - miasto od 12 l trasa od 8 l. A górna granica zależy od fantazji kierowcy i warunków na drodze.
Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Faktycznie tutaj z korkami nie jest jeszcze tak zle. Przyjade do Poznania to dokonam pomiarow, boje sie, ze wyniki moga byc zblizone do instrukcji zatem :| ...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

temat już trochę ma ale nei pisałem. 528 sekwencja, manual.

Od 10 (lajtowa jazda w trasie), 12,5 trasa ale but, 14,5-15 cały czas miejska jazda z kilkoma niezłymi depnięciami. Najczęstszy wynik jaki uzyskuję to 12,5l/100km. Uważam to za przyzwoity wynik biorąc pod uwagę moc auta, jego masę i gabaryty. Moja poprzednia 318i tez na sekwencji paliła 10,5 (średnie). 2l (ok 4,50pln/100km) nie jest powalającą różnicą. Jeżdżąc ekonomicznie można uzyskać średnią 11l.