Skocz do zawartości

Radio Business - czy bedzie odtwarzalo mp3?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosze o pomoc szanownych kolegow, moj grubas (01.2006) ma fabrycznie w/w radio. Pytanie jest prozaiczne - czy po zmianie softu bedzie gralo mp3, czy nie? Szukalem w roznych forach, ale opinie sa niejednoznaczne.W serwisie najpierw mi powiedziano ze tak, ale pozniej zmieniono odpowiedz na "majster mowi, ze nie"...

Troche nieprofesjonalnie, ale nie naciskalem, bo zaraz po kupnie auta rozsypalo mi sie turbo, i tak do konca nie wiedzialem, jak to bedzie z przejeciem kosztow (wolalem sie wiec nie czepiac).

Suma sumarum nie jestem do konca uswiadomiony, a placic za uaktualnienie nie bede, jesli nic mi nie da.

Dziekuje z gory za rade.

MarekJ.

Opublikowano

Witaj.

No więc tak. Z technicznego punktu widzenia wygląda to tak że radio Business nie odtwarza MP3 (niezależnie od softu). MP3 odtwarza tylko radio Professional, ale z softem od 2005 roku w górę. Skoro piszesz, że Twoje autko jest z 2006 roku to jeżeli by miało odtwarzać MP3 to już by fabrycznie odtwarzało. A masz navi ? Jeżeli masz navi to masz fabrycznie radio Professional.

Są natomiast znane przypadki, że ktoś ma radio Professional, soft z 2006 czy 2008 roku i niestety MP3 nie czyta. Natomiast nie słyszałem o przypadku podstawowego radia Business i czytania tego formatu plików.

Opublikowano

nie moge sie z tym zgodzic mam 530 z 2004 roku radio business odtwarza normalnie mp3... w lipcu byłem zmuszony zmienic soft ze wzgledu na dołożenie spryskiwacza reflektorów i denerwował mnie brak obrysu reflektorów (jak wiadomo soft z przed konca 2004 wyrzuca pomaranczowy obrys)

przy zmianie softu pytam mojego magika co z mp3 stwierdził że nic sie nie stanie i miał racje wszystko smiga

KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano

Witam.

Moim zdaniem kolego Maćku_bmw masz radio Professional. Nie masz przypadkiem nawigacji ? Co rozumiesz przez słowo "obrys reflektorów" ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem jak w Business ale w Professional też nie dadzą Ci gwarancji, że mp3 będzie działało. U mnie np nie działa w zmieniarce (a przed aktualizacją mówili, że powinno działać). To chyba zależy od wersji którejś z części komputera. Na przykład u mnie nie ma możliwości wysyłania kontaktu z N95 do samochodu. Ta sama N95 na innym BMW E60 z navi pro działa bez zarzutu.

Zawsze możesz dokupić podłączenie USB/iPoda i problem rozwiązany :)

http://img125.imageshack.us/img125/2302/bmw1qf7.jpg

BMW E60 530dA Individual, 11.2006, 231hp +DENSION GW500

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim dziekuje za zaangazowanie w pomocy.

Stan dzisiejszy:

Odbylem dluzsza rozmowe z serwisem BMW w Niemczech, i tam pewien gosciu po konsultacjach z PUMA i ze swoimi kolegami stwierdzil, ze zarowno ccc (prof.) jak i m-ask (business) od roku 05 (tyle ze nie wiem od ktorego tyg.roku) mozna flashowac tak, aby odtwarzaly pliki mp3.

A tak na marginesie, jeden typ radia od drugiego mozna rozpoznac najprosciej w ten sposob, ze prof. ma dwa tunery, a tym samym istnieje mozliwosc "odhaczenia" w ustawieniach, aby w tle odbieral TMC z innej stacji i je odgrywal w momencie nadawania.

@ stinger:

I-pod - pewnie ze mozna - ale mnie przede wszystkim chodzi o wykorzystanie mozliwosci juz istniejacych.

pozdrowienia

mj

Edytowane przez marekjez
Opublikowano
Nie wiem jak w Business ale w Professional też nie dadzą Ci gwarancji, że mp3 będzie działało. U mnie np nie działa w zmieniarce (a przed aktualizacją mówili, że powinno działać). To chyba zależy od wersji którejś z części komputera. Na przykład u mnie nie ma możliwości wysyłania kontaktu z N95 do samochodu. Ta sama N95 na innym BMW E60 z navi pro działa bez zarzutu.

Zawsze możesz dokupić podłączenie USB/iPoda i problem rozwiązany :)

Mnie się jakoś kojarzy, że w zmieniarce za bardzo nie można mieć możliwości odtworzenia płyt z mp3. Właściwie u siebie nie sprawdzałem... ale np. w specyfikacji ta opcja nazywa się bodajże "Zmieniarka CD", zatem raczej chodzi tylko o audio...

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano
W zmieniarce także można odtwarzać MP3. Na forum są koledzy którym MP3 śmiga w każdym z napędów.

Muszę to sprawdzić.. :) Pzdr

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
  • 6 lat później...
Opublikowano
Witam serdecznie mam taki problem z wyżej wymienionym radiem Bmw business że nie czyta żadnych płyt ani cd ani mp3 ani oryginalnej płyty z mapami do bmw. Radio nie chce wciągnąć płyty do środka. Samochód bmw e61 520d po lifcie z końcówki 2007 roku. Radio z dolnym panelem z cyframi. Kolega który się na tym trochę zna wyciągał radio i stwierdził że mechanizm wysuwania/wsuwania płyt jest zepsuty i że z radiem już było coś robione lutowane wtyczki. Poradzi ktoś co zrobić z tym dalej czy kupić inne radio koszt około 300 zł z tego co patrzyłem. Czy da się jakoś naprawić stare ? Zaznaczę że chciałbym aby czytało mi MP3 z tego co się orientuje wersja którą mam czyta mp3? Może ktoś ma takie radio do sprzedania to zapraszam na priv. Proszę o pomoc pozdrawiam.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Odświeże temat no nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Mam radio business z navigacja rok 2004 czy jestem w stanie ncs aktywować mp3?
Opublikowano
Witam mam pytanko jestem nowy i nie wiem jak zalozyc temat żeby o cos zapytać potrzebuje kodu do radia od mojej e34 bavaria c reverse gdzie mam o to zapytać?
Opublikowano
Dzięki wielkie słabo szukałem a sposób zadziałał :cool2:

Great :D :cool2:

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
  • 2 lata później...
Opublikowano
Odświeże temat no nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Mam radio business z navigacja rok 2004 czy jestem w stanie ncs aktywować mp3?

Udało mi się aktywować MP3 w napędzie DVD, nawigacja business (S606A) + zmieniarka w schowku (S672A), pacjent to E60 z 08/2003.

Opublikowano

Witam.

U mnie działa MP3 na napedzie DVD. Niestety na CD i zmieniarce nie działa. Macie jakiś pomysł? Samochód to E61 2006 roku Navi professional 2 napędy CD i DVD plus zmieniarka w schowku.