Skocz do zawartości

320d filtr powietrza i paliwa gdzie on jest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam właśnie wymieniam u siebie w aucie filtry znalazłem kabinowy i wymieniłem niestety nie wiem gdzie znajduje się filtr powietrza ,czy wymienię sam czy trzeba jechać do mechaniora .Kupiłem też filtr paliwa i pytanie brzmi czy po wymianie filtra paliwa trzeba odpowietrzyć układ paliwa czy odpowietrza się sam .Auto to bmw e46 320d z 2001r przedliftingowe.
Opublikowano
Przy wymianie filtra paliwa nie trzeba odpowietrzać układu, ale najlepiej zalać go paliwem. A co do filtra powietrza to jest zabudowany plastikami po lewej stronie silnika patrząc od frontu auta. Ogólnie trzeba trochę tych plastików zdemontować , żeby się dostać do filtra.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

Dobrze było by jeszcze wyjąć obudowę filtra powietrza i wywalić cały syf z paliwa, który zbiera się na dnie obudowy, żeby nie zamulił nowego filtra. Obudowa jest na wsówce a przewody paliwowe na takich szybkozlączkach. Pamiętaj, przy zdejmowaniu dużej ostatniej osłony filtra powietrza, o śrubie mocującej, która jest schowana pod podszybiem po lewej i na 1 rzut oka jej nie widać.

Pozdrawiam, Hary

Pozdrawiam, Hary.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Zdejmowanie przedniej osłony (tej nad chłodnicą) przy wymianie filtra powietrza chyba nie jest konieczne? - nie blokuje ona przecież dostępu do filtra... :think:
Opublikowano
Dobrze było by jeszcze wyjąć obudowę filtra powietrza i wywalić cały syf z paliwa, który zbiera się na dnie obudowy, żeby nie zamulił nowego filtra. Obudowa jest na wsówce a przewody paliwowe na takich szybkozlączkach. Pamiętaj, przy zdejmowaniu dużej ostatniej osłony filtra powietrza, o śrubie mocującej, która jest schowana pod podszybiem po lewej i na 1 rzut oka jej nie widać.

Pozdrawiam, Hary

Chyba troszkę pomieszałeś z tymi filtrami :shock: .

Opublikowano
a filtr paliwa z tego co wiem znajduje sie pod autem a dokladnie po stronie kierowcy czy pasazera???

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano
Pod samochodem jest pompa, filtr paliwa jest pod maską dokładnie przed kierowcą. Łatwo go znaleźć.
Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Przed liftem: filtr pod maska, brak pompki pod autem (zbiornikowa jest presupply i druga komora), po lifice: filtr pod autem, pompka zasilajaca pod autem (zbiornikowa ciagnie z drugiej komory). Mowa o 320d.
Opublikowano

czyli po lifcie filtr pod autem, ok dzieki

a od str kierowcy czy pasazera go szukac???

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....