Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z góry dziękuje za wszelkie rady, jestem już nieźle znerwicowany zachowaniem mojej BMW.Więc proszę o Pomoc.

Problem wygląda tak:

NA luzie kiera wpada w rezonans, denerwujący zresztą dość mocno.zresztą jak dotknie się nogą koła też czuć na nim delikatny rezonans.wydaje mi się że nawet delikatnie drga buda ale to tak ledwo wyczuwalne.Oczywiście zacząłem od poduszek silnika, niestety nie pomogło, Potem maglownica wyjęta i sprawdzona jest ok luzów brak przy tym zabiegu wymieniłem drążki kierownicze i końcówki, przy okazji tych zmian poszły tuleje metalowo gumowe wahaczy, dalej był płyn od wspomagania i nie muszę pisać że to nic nie dało. niby jak delikatnie przytrzymam na obrotach tak ciut ciut , to jest lepiej o niebo. zwiększam tak 50 70 obrotów , co prawda całkiem nie znika objaw. Autko śmiga super dynamika przyśpiecha nie kopci (no raz na jakiś czas po spokojnej jeździe jak zacznę cisnąc to w pierwszej chwili bączka puści) filtry olej wszystko w czasie wymieniane. Już nie wiem jak z tym walczyć niby problem błahy ale mocno wkurzający. Może ktoś wie jak w 330d obroty chociaż podnieść o te 50. Choc to nie jest rozwiązanie ale zawsze

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
A mogą to być wtryski ?? dziwne że na luzie i lekkie dodanie gazu poprawia sprawę ??dzisiaj się przyjrzałem i silnik delikatnie wibruje na luzie mimo nowych poduszek??
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano

no a co do dwumasówki czy nie powinienem mieć jakiś innych objawów jeszcze ?? wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia drgania są i już ??

Już mnie to wnerwia może ktoś ma jakieś sugestie??

Opublikowano

Dwumas będzie najbardziej drgaŁ na tzw póŁsprzęgle.

BTW czy to dotyczy tej beemki okazyjnie kupionej za śmieszne 10 TEuro?

Opublikowano
noop właśnie tej, w takim razie to nie dwumas:) Wiesz jakub to dziwne co stało się z kierą u mnie, auto ciągnie do przodu ostro nie ma uszczerbku na osiągach, dziś jechałem za nią 2 autem 320d 150kM nie puściła nawet dymka no i koleś jak się dopadł do 330d to cisnął aż musiałem go upomnieć :) obroty na luzie stoją nie drgną żadnego wycieku oleju i 22000 od przeglądu do przeglądu nic nie bierze suchy silnik i turbo, tylko ta kiera lekko drga i tylko na wolnych na luzie, Już nie wiem czy wspaniałe drogi we Wrocławiu odcisnęły piętno na kolumnie kierowniczej ?? 45000zrobiłem autkiem i jedyne co mnie dręczy to że jakiś rok temu na trasie zalałem paliwo i to był syf niestety, auto zaczeło się dusić wymiana filtrów i tankowanie do pełna vpowerem pomogły ale nie wiem czy to nie echo tego paliwa ?? co do bmw to dalej bym jej nie zmienił chyba że na 330ci :)))
Opublikowano
Obroty mogą podnieść w każdym ASO o max 100rpm. Tez denerwowalo mnie ze lekko buda drży na postoju np na swiatlach i zastosowalem wlasnie trik podniesienia obrotow. Tyle, ze ja robilem to sam, wlasnym kompem...

Xdrive

Koder

Opublikowano
kolego a jakim programem da się w to zaingerować i podnieść obroty?? i czy może ktoś z okolicy dysponuje takim softem ??ale dzięki za pomoc
Opublikowano
kolego a jakim programem da się w to zaingerować i podnieść obroty?? i czy może ktoś z okolicy dysponuje takim softem ??ale dzięki za pomoc

Ja robilem easyDIS'em v44, dostepnym na naszym forum. Dysponują nim rownież warsztaty zajmujace się BMW (w ASO maja nowszą jego wersje). Nalezy wejsc w diagnostyke, nastepnie kalibracje i regulacje obrotów biegu jałowego.

Xdrive

Koder

Opublikowano

ok no to poszukiwań ciąg dalszy: dokładnie się przyjrzałem wsztskiemu i jest tak :

1.Wtryski na kompie ok pompa ok auto przyśpiesza i wszytko jest ok

2. Problem to drgania na kierownicy taki rezonans wpada że gołym okiem widać

Przy tym drgania są wyczuwalne delikatne na fotelu szczególnie jak się oprę o zagłówek, lekkie dodanie gazu zmniejsza ten rezonans ale dalej jest wyczuwalny.

Rezonans na luzie jest też na wydechu jak dotknę końcówki to czuć wibracje,no i na kole przednim też czuć lekkie wibracje.

Dodam do tego że jest takie zatelepanie budą jak wyłączę silnik

a i ostatni objaw to wciśniecie sprzęgła do końca słychać wtedy terkotanie takie .

Podczas przyśpieszania nie ma już objawów wszystko się wyrównuje powyżej 1000 rpm .

Czy faktycznie to może być objaw dwumasu ??

Poduszki całe zresztą nowe :(

czy dwumas nie powinien hałasować podczas przyśpieszania ??

Skąd drgania kiery i budy na luzie ??

Opublikowano
U mnie były identyczne objamy wszystko ustąpiło po wymianie poduch oraz podpory i krzyzaka na wale napędowym. Po wymianie poduch było dużo lepiej ale dalej się odczuwało drgania a po wymianie podpory wału o niebo lepiej
Opublikowano
no i po wymianie sprzęgła niestety koniecznej miało się ku końcowi:( ale jest nowy luk i dwumas też nowy , niby lepiej , sprzęgło chodzi leciutko i jest cichsze i fajniej zmienia biegi, ale problem drgania pozostał, rozumiem że nikt nie miał podobnego problemu :cry2:
Opublikowano
no i po wymianie sprzęgła niestety koniecznej miało się ku końcowi:( ale jest nowy luk i dwumas też nowy , niby lepiej , sprzęgło chodzi leciutko i jest cichsze i fajniej zmienia biegi, ale problem drgania pozostał, rozumiem że nikt nie miał podobnego problemu :cry2:

A sprawdzałeś amortyzator drgań na kole pasowym, bo jesli jest oberwany to własnie drży wszystko na obrotach biegu jałowego. Cięzko jest to dojrzec bez zdejmowania, ale po zdjeciu pasków mozna wyczuć luz jesli jest mocno oberwane.

Opublikowano
no nie sprawdzałem tego i właśnie chyba we wtorek spróbuję, czyli jak ściągnę pasek to poczuje luz jeśli jest?? Oczywiście przy tej operacji dobrze jest wymienić pasek ?? czy raczej to nie jest konieczne?? dzięki za rady jak to sprawdzę to dam znak sygnał :)
Opublikowano
U mnie gdy mechanik wymieniał paski to po ich zdjeciu był czuć lekki luz(bicie) na kole pasowym. W przypadkach ekstremalnych ta guma jest oberwana na całym swoim obwodzie. Najlepiej sprawdzic to wzrokowo ale wtedy trzeba sciągać koło
Opublikowano
ok czyli tak czy siak ściągam pasek i to koło i wtedy dopiero wzrokowo to ocenię, dzięki grodzish za sugestię mam nadzieję że to będzie to
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
no i niestety to nie tłumik drgań :( paski i napinacze new już im się należało po tym przebiegu autko rano ciche ale dalej drgania na kierownicy na zimnym mocne a na mocno ogrzanym do zniesienia ale są i łamigłówka dalej nie rozwiązana, niby wszystko ok i da się z tym żyć ale... ja jestem chyba mocno dociekliwy :( może jeszcze jakieś pomysły ?
Opublikowano
to spróbuj podnies te obroty na komp. to kosztuje ze 20zł w warsztatach gdzie naprawiaja bmw(nie mowie o aso)

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Objaw masz ewidentnie z poduszek. Jakie założyłeś ?

Wejdz pod auto i zobacz jak wiszą poduszki od skrzynie (prosto czy do tyłu).

Czy dolot powietrza z przedniego pasa wyczepia sie z mocowań ? Czy jest caly czas na swoim miejscu ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

hej

dolot wyczepia się z mocowań może nie do końca ale wychodzi:( poduszki wyglądają ok poduszki pod skrzynią sprawdzę i dam znać

założyłem Febi na masce żadnych drgań:( przeniesienie napędu może mieć coś do rzeczy ??

Opublikowano
Zdarza się ze przez uszkodzona poduszkę silnik sie opiera o przekładnie kierowniczą. Czesto tez bywa że silnik cofa sie o 1-2cm (jesli poduszki sa padniete) i wtedy wyczepia dolot z mocowan. Zdarza sie też ze FEBI sa wadliwe od poczatku :)

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
ok ale poduchy wymieniłem jakiś miesiąc temu pod silnkiem i są ok, natomiast pod skrzynią ponad rok temu i czy same poduchy pod skrzynią mogą mieć wpływ na takie drgania ?? a mam pytanie bo jakiś mechanik mówił mi że może to być coś z przeniesieniem napędu ?? ale na luzie ?? mówił coś że jak wal drga albo z tyłu coś np. półosie ?? to może to powodować takie drgania, na budzie i kierze ale mechanicy mówili mi już różne rzeczy i jak do tej pory bez skutku, w tym kierunku jednak nie szukałem przyczyny, ale od czego zacząć ??
Opublikowano

Witam

u mnie podobny problem. Drga na luzie ale przy zwalnianiu. JA osobiście podejrzewam albo ten amortyzatorek od paska alternatora, albo poduszki albo też koło pasowe- czyli tłumik drgań.

Opublikowano
no ja na razie spasowałem, podniosłem obroty na disie o 40rpm, terasz mam 790rpm i jest spokój, co prawda nie wyleczyłem przyczyny a jedynie zlikwidowałem jej skutek ale jest cisza zero drgań nawet na zimnym, tak musi być widocznie:(