Skocz do zawartości

jaki olej zalać? do e36 320 przebieg 160,000km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie krzycz ;)

Ja polecam Mobila albo Castrola o takich parametrach jak masz olej.

Zreszta poszukaj na forum bylo duzo o olejach.

Opublikowano
mam 320i e36 i przejechane 150tys i jezdze na polsyntetyku 10w40 moil i nie narekam wogole, tylko po nocy jak odpalam to pare sekund slychac stukanie ale nie wiem czy to wina oleju czy czego
Marcin-coupe...BMW theBestMachineontheWorld
Opublikowano

a ja zalalem sobie teraz 5w50 mobil one do v8

228tys przebieg

w sumie nie widze roznicy w pracy silnika, 10 tys km temu mialem 10w40 castrola ktory zalalem przez pomylke bo radzili polsyntetyk zamiast syntetyka pseudo mechanicy

teraz dowiedzialem sie dopiero ze w bmw olej sie wysysa a nie spuszcza, podobno duzo bardziej skuteczniejsze od spuszczania

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
a ja zalalem sobie teraz 5w50 mobil one do v8

228tys przebieg

w sumie nie widze roznicy w pracy silnika, 10 tys km temu mialem 10w40 castrola ktory zalalem przez pomylke bo radzili polsyntetyk zamiast syntetyka pseudo mechanicy

teraz dowiedzialem sie dopiero ze w bmw olej sie wysysa a nie spuszcza, podobno duzo bardziej skuteczniejsze od spuszczania

Wysysanie nie jest dobre dlatego ze nigdy do konca nie wyssiesz oleju z miski olejowej. :naughty: Nie ma to jak konwencjonalne odkrecenie korka spustowego na dnie miski i spuszczenie calej zawartosci zuzytego oleju.

Opublikowano
hm..ja tego nie rozumiem...czemu do samochodow o mniejszym przebiegu od mojego (250tys) leja polsyntetyk albo w skrajnych sytuacjach mineral??? u mnie zawsze smiga na full syntetyku...jak to jest?? ja mam auto e30 z 90roku i mnie to zastanawia..
Opublikowano
mam 320i e36 i przejechane 150tys i jezdze na polsyntetyku 10w40 moil i nie narekam wogole, tylko po nocy jak odpalam to pare sekund slychac stukanie ale nie wiem czy to wina oleju czy czego

to raczej VANOS nie olej....

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

Opublikowano
hm..ja tego nie rozumiem...czemu do samochodow o mniejszym przebiegu od mojego (250tys) leja polsyntetyk albo w skrajnych sytuacjach mineral??? u mnie zawsze smiga na full syntetyku...jak to jest?? ja mam auto e30 z 90roku i mnie to zastanawia..

bo to jest takie glupie myslenie, ze jak silnik ma duzy przebieg to pewnie gdzies cieknie, wiec zeby nie cieklo to gesty olej leja

mi tez tak poradzili, powiedzialem ze 220 tys przebieg, no to pol syntetyk zalecili

ale potem pogadalem z fachowcami i wyszlo zeby lac tylko dobry syntetyk a jak cos cieknie to dolac, dluzej sprawnie silnik pojezdzi

z 2 strony dobry syntetyk jest drogi, a jak komus wchodzi 8.5 litra :) to kupuje tani polsyntetyk :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif