Skocz do zawartości

Czujnik temperatury, kabinowy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !Może ktoś pomoże , muszę wymienić wewnętrzny czujnik temperatury (podobno znajduje się w kabinie auta) lecz nie wiem gdzie mam tego szukać.Ogólnie na stacji ASO komputer wykrył usterkę -( błąd wentylatora klimatyzacji-czujnik temperatury) .Może ktoś mi coś podpowie.

Z góry wielkie dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się , że ten czujnik jest w panelu klimatronika.

Tam jest wiatraczek który ma właśnie podawać powietrze do czujnika.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak. O tym na którym ustawiamy praktycznie wszystko co związane z temperaturą wewnątrz.

Panel pod radiem.

Ale na 100% to nie jestem tego pewny.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Tak. Jest w panelu klimy. Najlepiej zrobic podmianke na inny panel zeby sprawdzic czy czujnik jest walniety.
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
a mi się wydawało że jest w wylocie na szybę tam jest taki wciskany czujnik na samym środku

To jest chyba czujnik nasłonecznienia.

Co to takiego czujnik nasłonecznienia i do czego ma służyć?? Nie słyszałem nigdy o czymś takim.

Ja zawsze myślałem że jest to jakaś antena (może od navi) ale może się mylę.

Opublikowano
Co to takiego czujnik nasłonecznienia i do czego ma służyć?? Nie słyszałem nigdy o czymś takim.

Czujnki, który sprawdza z jakim natężeniem słońce uderza na szybę i nagrzewa kabinę. Ta informacja jest wykorzystywana przez automatyczną klimę - im jest mocniejsze słońce, tym klima będzie mocniej chłodzic, by nie pozwlic się wnętrzu nagrzac. Dodatkowo zbiera informacje z ktorej strony slonce swieci tak by odpowiednio rozdrystrybuowac powietrze w przypadku kilkustrefowych klimatyzacji (inna temperatura dla pasazera, inna dla kierowcy).

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DT53&mospid=47587&btnr=64_1085&hg=64&fg=45

Opublikowano
Obiawy! Nie pracuje wentylator klimatyzacji.Zaczeło się od wymiany śmigła z niewiadomych mi przyczyn została tylko połowa łopatek(naszczeście chłodnica cała)Samego śmigła raczej nie da się dokupić a więc nowy (używany) wentylator.Podłączenie na szybko (sprawdzenie pod kostką czy pracuje) uruchamiam silnik wlączam klimę i za chwilę włącza sie wentylator klimy ,czyli wszystko ok.Po paru dniach wizyta w ASO I tu usterka ( błą wentylatora klimatyzacji-czujnik temperatury) ci z ASO odpowiedzieli że to czujnik kabinowy i że może mi wariować klima (może nawet grzać na przemian).Po wyjechaniu ze stacji zauważyłem że nie pracuje wentylator klimy.Znowu zderzak w dół na krótko raz działa i dalej nic.Rozebrałem wentylator a czytałem na forum że padają jakieś rezystory ,lecz wzrokowo wszystko ok!(wiem jak wygląda popalony).No i problem tego typu klima ogólnie działa lecz nie działa wentylator.