blanka Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 Witam !Może ktoś pomoże , muszę wymienić wewnętrzny czujnik temperatury (podobno znajduje się w kabinie auta) lecz nie wiem gdzie mam tego szukać.Ogólnie na stacji ASO komputer wykrył usterkę -( błąd wentylatora klimatyzacji-czujnik temperatury) .Może ktoś mi coś podpowie.Z góry wielkie dzięki.
Zasłużeni forumowicze dyzio255 Opublikowano 6 Września 2008 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 6 Września 2008 Wydaje mi się , że ten czujnik jest w panelu klimatronika.Tam jest wiatraczek który ma właśnie podawać powietrze do czujnika. Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
blanka Opublikowano 6 Września 2008 Autor Opublikowano 6 Września 2008 Mówimy o tym panelu na którym ustawiamy nawiew.?
Zasłużeni forumowicze dyzio255 Opublikowano 6 Września 2008 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 6 Września 2008 Tak. O tym na którym ustawiamy praktycznie wszystko co związane z temperaturą wewnątrz.Panel pod radiem.Ale na 100% to nie jestem tego pewny. Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Dymek442 Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 a mi się wydawało że jest w wylocie na szybę tam jest taki wciskany czujnik na samym środku Moja BetsY zobaczInterfejsy BMW INPA USBInstalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis
Jayu Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 Tak. Jest w panelu klimy. Najlepiej zrobic podmianke na inny panel zeby sprawdzic czy czujnik jest walniety. NO BMW - NO FUN !!!
zibii2 Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 Na 100% w panelu klimy !! zibiBYŁO w kolejności:318,320, M3, 735AHG, 730, 525TDS, 725TDS, 740JEST : 530D Touring
Pete Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 a mi się wydawało że jest w wylocie na szybę tam jest taki wciskany czujnik na samym środkuTo jest chyba czujnik nasłonecznienia. http://www.fuelly.com/smallsig-metric/8590.png
rafalb Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 Jakie masz objawy padniętego czujnika??
Jerry Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 a mi się wydawało że jest w wylocie na szybę tam jest taki wciskany czujnik na samym środkuTo jest chyba czujnik nasłonecznienia. Co to takiego czujnik nasłonecznienia i do czego ma służyć?? Nie słyszałem nigdy o czymś takim. Ja zawsze myślałem że jest to jakaś antena (może od navi) ale może się mylę.
Pete Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 Co to takiego czujnik nasłonecznienia i do czego ma służyć?? Nie słyszałem nigdy o czymś takim.Czujnki, który sprawdza z jakim natężeniem słońce uderza na szybę i nagrzewa kabinę. Ta informacja jest wykorzystywana przez automatyczną klimę - im jest mocniejsze słońce, tym klima będzie mocniej chłodzic, by nie pozwlic się wnętrzu nagrzac. Dodatkowo zbiera informacje z ktorej strony slonce swieci tak by odpowiednio rozdrystrybuowac powietrze w przypadku kilkustrefowych klimatyzacji (inna temperatura dla pasazera, inna dla kierowcy). http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DT53&mospid=47587&btnr=64_1085&hg=64&fg=45 http://www.fuelly.com/smallsig-metric/8590.png
blanka Opublikowano 7 Września 2008 Autor Opublikowano 7 Września 2008 Obiawy! Nie pracuje wentylator klimatyzacji.Zaczeło się od wymiany śmigła z niewiadomych mi przyczyn została tylko połowa łopatek(naszczeście chłodnica cała)Samego śmigła raczej nie da się dokupić a więc nowy (używany) wentylator.Podłączenie na szybko (sprawdzenie pod kostką czy pracuje) uruchamiam silnik wlączam klimę i za chwilę włącza sie wentylator klimy ,czyli wszystko ok.Po paru dniach wizyta w ASO I tu usterka ( błą wentylatora klimatyzacji-czujnik temperatury) ci z ASO odpowiedzieli że to czujnik kabinowy i że może mi wariować klima (może nawet grzać na przemian).Po wyjechaniu ze stacji zauważyłem że nie pracuje wentylator klimy.Znowu zderzak w dół na krótko raz działa i dalej nic.Rozebrałem wentylator a czytałem na forum że padają jakieś rezystory ,lecz wzrokowo wszystko ok!(wiem jak wygląda popalony).No i problem tego typu klima ogólnie działa lecz nie działa wentylator.
Rekomendowane odpowiedzi