Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

mam pytanko czy wymieniac profilaktycznie SWIECE czy jest to zbedne a druga sprawa czy wymieniac olej w skrzyni manualnej?

p.s. kupilem przed paroma miesiacami autko i nie wiem co bylo przy nim robione przebieg 190 tys.

dziekuje z gory za podpowiedzi

Opublikowano

A wiesz, czy w ogóle :mrgreen:, a jeśli tak to kiedy były wymieniane świece?

Odnośnie oleju w skrzyni biegów to sprawdziłbym poziom i ewentualnie uzupełnił jeśli nie ma normy...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Proponowałbym zacząć od wymiany oleju silnikowego wraz z filtrem.jezeli nie znasz historii samochodu i nie wiesz kto tym wcześniej powoził to taka wymiana jest jak najbardziej uzasadniona.świece w zasadzie powinno sie wymieniac co 10 tys. km.do tego jeszcze dołozyłbym nowy filtra paliwa.
Przyjemność nie jest prostą linią
Opublikowano

no wlasnie o wymianie swiec nie mam zadnych wiadomosci a jesli chodzi o olej silnikowy to wiem kiedy wymienic bo mam naklejone na silniku naklejke z proponowanym nastepnym przebiegiem do wymiany oleju i jaki olej byl wlany.

czyli jesli poziom oleju w skrzyni bedzie ok to nie ma sensu go w calosci wymieniac? czy moze zalezy to od stanu oleju.

znalazlem wiele postow na temat wymiany oleju w skrzyniach automatycznych ale nie moge nic znalezc na temat wymiany oleju w manualu i czy tez sa podzielone zdania na temat wymiany tego oleju.

jeden mechanik stwierdzil ze nie trzeba tego robic i jest to zbedne

jak myslicie

Opublikowano

Ja u siebie wymienilem olej w skrzyni i w dyfrze po 60 tys. km. Wczesniej mialem taki problem, że czasami jedynka nie chciala sie wbic, a po wymianie to jakos ustąpiło.

Swiece fabryczne wymienilem po 70 tys. km. Jakby leciutko sie zuzycie paliwa po tym poprawilo, ale w tym samym czasie wymienialem tez pare innych rzeczy, wiec trudno na 100% powiedziec, ze to akurat wymiana swiec pomogla. Na wyglad byly juz troche zjechane, ale zadnej zmiany w kulturze pracy silnika nie zaobserwowalem...

http://i34.photobucket.com/albums/d102/escape2music/530i/misc/th_P1020618.jpg

Opublikowano
nie ma co szczędzic, skoro dopiero kupiles to troche napewno pojezdzisz, kup swiece, najlepiej V-line 30 odpowiednio do 523i, sam kupilem, auto odżyło i faktycznie minimalnie mniej zaczelo palic, ale dokupilem do tego jeszcze fajki Beru komplet, wymien olej, ja wymienilem na półsyntetyk przy przebiegu 165 tys. byc moze za wczesnie ale wolalem tak bo nigdy nie ma pewnosci co poprzedni wlasciciel wlał ;) filtry tez pasowalo by wymienic, filtr paliwa, filtr powietrza, bedziesz mial juz z glowy a napewno poprawi sie jazda i co do spalania napewno wiecej palic nie bedzie ;) ja inwestowalbym na twoim miejscu w dobrej jakosci czesci, najlepiej oryginały
Opublikowano
sory za może głupie pytanie, ale co ile sie wymienia świece żarowe w 530 d ?
Konrad
Opublikowano

Po zakupie wymiany (raczej zawsze traktowalem je jako obowiazkowe...)

1. filtr oleju + olej

2. filtr powietrza

3. filtr paliwa

4. filtry kabinowe

4. Świece też można (sam tego nie zrobiłem, a później się dziwiłem... :)

Co do oleju w skrzyni - nie wymieniam, ale co ok. 10 000 km jest sprawdzany poziom i ewentualna dolewka.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)