Skocz do zawartości

Nieprzyjemny zapach w kabinie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.W mojej E34 czuć jakby zapach płynu chłodzącego i nagrzewających się elementów.Zapach przypomina ten, który odchodzi od mocno nagrzanych rur pieca i grzejników.Ogólnie w samochodzie nie pachnie najlepiej.Jakie specyfiki zastosować i jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?
Opublikowano

Miałem podobne problemy.

Co do zapachu to:

Możesz kupić sobie spray - odgrzybiacz za kilkanaście zł. Jest dołączona rurka przez którą wpsikuje się w kratki i kanały wentylacyjne pachnącą piankę.

Po drugie powinieneś sprawdzić stan filtra przeciwpyłkowego albo miejsce po nim :roll2:

Zapach płynu może sugerować,że cieknie Ci nagrzewnica. Zobacz czy płynu nie ubywa w układzie chłodzenia. Koszt nowej nagrzewnicy to ok 350zł.

U mnie nagrzewnica była wymieniana na nową. Z tym ,że u mnie po odkręceniu ogrzewania przez kratki wentylacyjne leciało mnóstwo pary (wrząca woda) - pierwsze co zrobiłem to zjechałem nagle na pobocze i odkręciłem klemy z akumulatora bo myślałem ,że coś się pali. :jawdrop: U ciebie jes płyn to może tej pary nie być a jest smród.

Pozdrawiam!

Opublikowano
jeśli masz klimatyzację i ją systematycznie odgrzybiasz to wszystko powinno być OK, chyba, że woda zbiera Ci się w samochodzie. Nie słyszałem, żeby rozgrzane elementy plastikowe wydawały nieprzyjemną woń.
PawełH
Opublikowano

inna sprawa: w moim tds (wersja z klima) tez mialem problem zapachu "szmaty" w samochodzie. W wersji ostatecznej zaczela mi leciec para do auta z nawiewu.

Serwis zaczął poszukiwania od rurki od klimy.... która okazała się być zapchana. Po jej uwolnieniu od syfów wyleciało sporo wody, a zapach szmaty zniknął, przestało też dmuchać parę do środka :)

Wymień też filtr kabinowy :)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
inna sprawa: w moim tds (wersja z klima) tez mialem problem zapachu "szmaty" w samochodzie. W wersji ostatecznej zaczela mi leciec para do auta z nawiewu.

Serwis zaczął poszukiwania od rurki od klimy.... która okazała się być zapchana. Po jej uwolnieniu od syfów wyleciało sporo wody, a zapach szmaty zniknął, przestało też dmuchać parę do środka :)

Wymień też filtr kabinowy :)

Chodzi ci o odpływ?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
dokładnie :)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Zapach płynu może sugerować,że cieknie Ci nagrzewnica. Zobacz czy płynu nie ubywa w układzie chłodzenia. Koszt nowej nagrzewnicy to ok 350zł.

DAN-LZ moglbys mi wskazac na "http://www.realoem.com/bmw/select.do" ktora to czesc?????

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano
Ja mam podobnie gdy jade na klimie jest ok troche zapach nie zaciekawy ale tylko przez 1 minute pozniej jest ok, gdy wyłącze klime a wentyle chodzą to po jakimś czasie pokazuje mi sie para wodna na sybie przedniej. Co to może być? Gdzie jest odpływ wody z klimatyzacji w E39 ?
Opublikowano

DAN-LZ moglbys mi wskazac na "http://www.realoem.com/bmw/select.do" ktora to czesc?????

Może lepszy będzie link do allegro http://www.allegro.pl/item424076455_bmw_e34_nagrzewnica_chlodniczka_do_grzania.html#photo

ukryta głęboko jest za panelem ogrzewania,tam mniej więcej gdzie filtr przeciwpyłkowy. Dużo rozbierania ale robota w środku kabiny.