Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich zainteresowanych :mrgreen: kilka dni temu wywaliłem ten szajs z katalizatora i została sama obudowa . auto naprawdę nie te co wcześniej :!: lepsze odejscie z niskich obrotów i odczuwalnie silniejsze ( E36 320i 150km ) spadek w spalaniu :!: :cool2: . pytanie :) - czy ktoś wie jakie przyrosty mocy są bez kata ( konie , niutonometry )? :twisted2:
Opublikowano
Tak, wiem. Zazwyczaj usunięcie sprawnego kata obniża moment i przenosi go wyżej. Zależnie od sterownika moc maksymalna (więc w praktyce rzadko używana) może nieco wzrosnąć - szacuję 1-3%. Efekt o którym piszesz, ze szczególnym uwzględnieniem wzrostu w zakresie niskich obrotów to książkowy przypadek efektu placebo - po prostu auto jest głośniejsze :twisted2: . Ale jak Tobie z tym lepiej.....
Opublikowano
o jezu :!: właśnie że nie jest głosniej :!: i mówie ze wyraznie auto lepiej ciśnie :twisted2: a co z spalaniem jak to wyjaśnisz ? ! ja wiem jedno jest lepiej i ma kopa klempa lepszego :cool2:
Opublikowano
możliwe :norty: różny szajs w stacjach paliw sprzedają co odbija sie na silniku itd :?

Najgorszy dla kat'a jest kontakt z odrobiną, choćby, etyliny. Ponadto kat jest częścią podlegającą zużyciu - choć jego życie jest dość długie.

Opublikowano
mama taki sam silnik i juz dawno sie biore za usuniecie kata tylko caly czas sie balem czy nie bedzie duzo glosniej,bo dla mnie kat to zbedny balast w aucie :lol: tyle ze ja mysle go calkiem wyciac i wstawic rure
Opublikowano
mama taki sam silnik i juz dawno sie biore za usuniecie kata tylko caly czas sie balem czy nie bedzie duzo glosniej,bo dla mnie kat to zbedny balast w aucie :lol: tyle ze ja mysle go calkiem wyciac i wstawic rure

Tylko że wtedy możesz mieć kłopoty z przejściem przeglądu ja miałem jak usunąłem z passata lepiej zostawić samą puszkę albo wstawić inna a starego kata sprzedać można za niego dostać nawet 150pln :mrgreen:

Opublikowano
a starego kata sprzedać można za niego dostać nawet 150pln :mrgreen:

Starego kata możesz sprzedać bez problemu za 600zł na Allegro.

600 to chyba trochę lekka przesada może faktycznie ja też trochę zaniżyłem...

Opublikowano
Można też domowym sposobem sprawdzić jego prześwit. Wiadomo że jak zabity to pod światło mało co jest widać.

:duh: - i będziesz go potem wspawywał jak się okaże, że jest dobry???

Za podłączenie do analizatora spalin na stacji diagnostycznej płaci się 20zł.

Pzdr,

Opublikowano
Uwierz mi że nie raz już widziałem i słyszałem jak właśnie tak ludzie robią.

Bo Polak potrafi ( skomplikowac sobie prostą czynność ):P. Można także wyjmować silnik z auta celem wymiany swiec zapłonowych - nieprawdaż??? A któż zabroni.

Ja podałem sposób najszybszy i najtańszy w diagnostyce katalizatora.

W każdym mieście/wsi są warsztaty posiadające analizator spalin - wystarczy podjechać i nie babrać się na podnosniku/kanale z wyjmowaniem kata (nawet gdy jest on przykręcany to śruby są zapieczone w dodatku można urwać uchwyty mocujące rure wydechową).

Pzdr,