Skocz do zawartości

Czy da sie zamontowac elektryczne szyby do BMW E-34?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś może mi doradzić, bo nie mam szyb elektrycznych w BMW E-34 a chciałbym zamontować kupić podnośniki od E-34 na przód tylko nie wiem czy jeżeli nie mam oryginalnych elektrycznych szyb a będzie chciał zamontować elektryczne to czy będę pasować podnośniki oryginalne do E-34. Proszę o szybko odpowiedz. Pozdrawiam. Wysyłam zdjęcie podnośników, które chce kupić proszę mi doradzić czy będę dobre.

http://img05.allegro.pl/photos/oryginal/48/4836/483648/48364834

Adres strony www. ze zdjeciem: http://img05.allegro.pl/photos/oryginal/48/4836/483648/48364834

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja jestem właśnie na etapie zakładania elektrycznych szyb u siebie, podnośników jeszcze nie zamontowałem, ale po przymiarkach wychodzi na to że wszystko pasuje jak ulał. U mnie ręczne prowadnice są przynitowane do drzwi tak więc aby je zdemontować, nity trzeba odwiercić i zastąpić je śróbami. Na oko mam takie same podnośniki jak te na zdjęciu

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Udalo wam sie zamontowac te podnosniki??

Mam wlaczniki i podnosniki ale jak rozebralem drzwi - zonk.

Nie ma instalcji wogole, nawet nei jest doprowadzona do slupka przedniego :|

Klad ktos z was moze instalcje do szyb?

Mam juz kompletne wiazki do drzwi, ale co z doprowadzeniem zasilania do kosci w drzwiach?

To samo z podlaczeniem przelacznikow, tam tez brak wiazki (w starszych modelach E34 byla).

Czy ta wiazke mozna smialo kupic i jest szansa jej wpiecia w jakas wolna kosc a np nie bedzie trzeba ciagnac jej spod tylenj kanapy po jej wczesniejszym wlutowaniu gdzies ??

Jesli chodzi o sterownik szyb - jest :)

Chociaz tyle....

Pomocy - lato idzie :/

Pozdrawiam!

Opublikowano
Udalo wam sie zamontowac te podnosniki??

Mam wlaczniki i podnosniki ale jak rozebralem drzwi - zonk.

Nie ma instalcji wogole, nawet nei jest doprowadzona do slupka przedniego :|

Klad ktos z was moze instalcje do szyb?

Mam juz kompletne wiazki do drzwi, ale co z doprowadzeniem zasilania do kosci w drzwiach?

To samo z podlaczeniem przelacznikow, tam tez brak wiazki (w starszych modelach E34 byla).

Czy ta wiazke mozna smialo kupic i jest szansa jej wpiecia w jakas wolna kosc a np nie bedzie trzeba ciagnac jej spod tylenj kanapy po jej wczesniejszym wlutowaniu gdzies ??

Jesli chodzi o sterownik szyb - jest :)

Chociaz tyle....

Pomocy - lato idzie :/

Pozdrawiam!

Ja zakładałem elektryczne szyby do E34 i wszystko działa.Kosztowało mnie to 300 zł razem z przełacznikiem.Instalacji fabrycznej nie miałem,musiałem robic według schematu.

518i LPG - wersja poscigowa :)
Opublikowano

A kladles oryginalna wizake?

Gdzie sie wpina zaasilanie silnikow w drzwiach? Chodzi mi o to skad ida kable zasilajace do drzwi?

No i skad wychodzi wiazka do przelacznikow? Czy jest mozliwosc jej wpiecia w instalace czy trzeba duzo przerabiac :?:

Pozdrawiam :D

Opublikowano
A kladles oryginalna wizake?

Gdzie sie wpina zaasilanie silnikow w drzwiach? Chodzi mi o to skad ida kable zasilajace do drzwi?

No i skad wychodzi wiazka do przelacznikow? Czy jest mozliwosc jej wpiecia w instalace czy trzeba duzo przerabiac :?:

Pozdrawiam :D

Jeżeli nie masz instalacji do szyb to zapomnij o fabrycznym połaczeniu.Ja robiłem instalacje z prostego schematu.Jedyny minus jest taki ze nie bedziesz miał domykania szyb z kluczyka.U mnie to działa juz 5 lat i nie mam żadnego problemu z szybami.Nic nie przerabiasz,musisz tylko rozwiercić nity wsadzić cały mechanizm w miejsce nitów dajesz sruby przeciągasz kable i po robocie.A dokładny schemat Ci wysle.

518i LPG - wersja poscigowa :)
Opublikowano

Bylbym Ci ogromnie wdzieczny za schemat.

Denerwuje mnie szczegolnie prawa strona, lewa jeszcze mozna krecic ale prawa szyba masakra!

Szczegolnie ze coraz cieplej a klimy brak :roll:

[email protected]

Pozdrawiam!

Opublikowano
oo dobrze że odświeżyliście temat, ja od 2 tygodni cięszę sie elektryką szyb, wiązki kładłem samemu, zasilanie od akumulatora bezpiecznik na plusie, potrzebne sa Ci też cztery przekaźniki po dwa na jedną szybę do zamiany plusa z minusem podłączenie banalnie proste do przełączników podłączasz tylko sterowanie sygnałem zaś przekaźnik załącza prąd na silniczek, przekaźniki muszą być min 10A. Przewody do silniczków o gróbości 1mm2 przeciągasz pod dywanikami (ciężko jest ale na sie zrobić) wykręcasz od strony zawiasów kostkę z wiązką w drzwiach i przeciągasz tam przewody podłączasz do silniczków i musi chodzić. Główny bezpiecznik daj 20A bo 15A chodzi na dwóch szybach ale jak silniczek dostaje większego obciążenia to bezpiecznik leci.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam. jak widzę odświeżam ten wątek...ale dla mnie temat jak najbardziej aktualny a z tego co przeczytałem z szybami jest pewien problem...

...moja sprawa wygląda tak:

kupiłem na allegro orginalne elektryczne szyby razem z wiązkami w drzwiach od identycznego modelu ale z innym silnikiem (tam benzyna a u mnie diselek)...mam orginalne przyciski, oraz sterownik ten co się ma znajdować pod siedzeniem(właściwie to nie mam ale czekam, aż mi go doślą)...

...i teraz niech mi kto odpowie czy wystraczy wsadzić nowe wiązki w drzwi podpiąć pod moją instalacje w karoserii, wyciąć otwór w konsoli środkowej i wsadzić tam przyciski(czy pod konsolą znajdują się standardowo kabelki do przycisków?)...i pod które kabelki podpiąć ten sterownik...ufff wiem, że dużo pytań ... a właściwie to sparawa podąża do jednego, czy w każdym BMW e34 jest taka sama standardowo kładzona instalacja czy też to zależy właśnie od wyposażenia?...

...bardzo proszę o pomoc... :modlitwa:

Opublikowano
Wydaje mi sie ze instalacja powinna byc poprowadzona. Wystarczy wpiac sterownik, wsadzic silniczki i wyciac dziure. W e34 nie trzeba w sumie wycianc dziury tylko podmienic przyciski.
Opublikowano

...hym...jakby tu powiedzieć by nie narazić się na śmieszność :oops: ... mógłby ktoś pokazać gdzie dokładnie znajdują się te przyciski?...bo już zgupiałem :duh:

...BMW kupiłem bez większego zastanowienia (mam jeszcze golfa kombi TDi i Vectre A) i wydawało mi się, że to takie samo auto jak inne a tu "zonk" przez ok 2 tygodnie otwierałem maskę i nawet nie zauważyłem, że nie ma akumulatora( teraz wiem, że jest pod siedzeniem :duh: ale trochę wstydu mnie kosztowało by się tego dowiedzieć) :oops:

...to jak z tymi przyciskami?

Opublikowano
Wydaje mi sie ze instalacja powinna byc poprowadzona. Wystarczy wpiac sterownik, wsadzic silniczki i wyciac dziure. W e34 nie trzeba w sumie wycianc dziury tylko podmienic przyciski.

Witam.

Hymm... wydaje mi sie ze nic bardziej mylnego. W mojej "piatce" (BMW E34 2,0 24V) z rocznika 91 chyba nie ma poprowadzonej instalacji do szyb, rozebralem boczek w drzwiach i zadnej kostki luzem, i w sumie to nie wiem gdzie jest sterownik centralnego. Pod tylna kanapa?? Moj kumpel ma taka sama BeMWuszke (chyba nawet ten sam rocznik) i mial instalacje, cholercia od czego to zalezy?? Moze cos przeoczylem?? Gdzie jest centralka, chcialbym ja podmienic na centralke z domykaniem szyb z kluczyka, ale czy da sie to zrobic???

Opublikowano

Sprawdzilem u siebie i mam instalacje, kiedys likwidowalem zamki u kolesia i on tez mial instalacje. Nie mam zielonego pojecia od czego moze to zalezec.

Modul sterowania centralnym jest pod tylnym siedzeniem ale za chiny nie pamietam ktory to jest

Opublikowano
jeśli to coś pomoże, zakładałem całą instalacje na 4 szyby w E34 z 89r. - sprawa była naprawde bardzo prosta, wymieniłem siłowniki (orginalne tymały nity,wystarczyło rozwiercić a nowe siłowniki przykręciłem na śruby) następnie wiązki kabli w dzwiach (wymieniłem na orginalne kable z modelu wyposarzonego w ele. szybki) reszta instalacji w aucie była !!! czyli kostki w słupkach były przygotowane do podłączenia wiązki z ele.szybami a w tunelu środkowym były gotowe kostki do podłączenia konsoli z przyciskami ! moduł centralnego zamka obsługuje również elektryczne szyby wiec nawet go nie szukałem :D
Opublikowano
jeśli to coś pomoże, zakładałem całą instalacje na 4 szyby w E34 z 89r. - sprawa była naprawde bardzo prosta, wymieniłem siłowniki (orginalne tymały nity,wystarczyło rozwiercić a nowe siłowniki przykręciłem na śruby) następnie wiązki kabli w dzwiach (wymieniłem na orginalne kable z modelu wyposarzonego w ele. szybki) reszta instalacji w aucie była !!! czyli kostki w słupkach były przygotowane do podłączenia wiązki z ele.szybami a w tunelu środkowym były gotowe kostki do podłączenia konsoli z przyciskami ! moduł centralnego zamka obsługuje również elektryczne szyby wiec nawet go nie szukałem :D

No witaj.

Cholercia no i tu wlasnie pewny nie jestem, pod tylna kanapa (od strony pasazera) mam chyba tylko jeden modul. A jesli chodzi o kostki w slupkach, to w drzeiach podlacza sie tyklo jakis kruciutki kabel miedzy podnosnikiem a wtyczka wchodzaca w drzwi???

a tunel tylny raz wyjmowalem i chyba tam nie byla zadnej wtyczki... :roll:

Opublikowano
Sprawdzilem u siebie i mam instalacje, kiedys likwidowalem zamki u kolesia i on tez mial instalacje. Nie mam zielonego pojecia od czego moze to zalezec.

Modul sterowania centralnym jest pod tylnym siedzeniem ale za chiny nie pamietam ktory to jest

Moduł znalazlem, ida do niego dwie kostki czarna z pinami "grubymi" i biala z "cienkimi" pinami. Oznaczony jest: ZV 61.35-1382425.1 . Ma ktos pojecie co to znaczy??

CENTRINO powiedz mi jeszcze jak wygladaja kostki instalacji pod pulpitem, i czy one bezposrednio wychodza spod wykladziny na tunelu, czy gdzies od nagrzewnicy?? :worried:

Jak to wyglada w drzwiach?? Tez wisza jakies niepodlaczone kable??

:modlitwa: Pomocy!!! :modlitwa:

Opublikowano
jeszcze raz, tunel środkowy przykręcony jest bodajże na 3 śruby - gdy go zdejmiesz powinieneś zobaczyć dwie kostki (czarną i białą) wystająca z podłogi obok ręcznego, tak aby idealnie sięgnęła do przycisków od elektryki :!: :!: (jak będziesz miał konsole z przyciskami bez problemu się zoriętujesz jak to podłączyć !) natomiast w dziwach jeśli nigdy nie miąłeś eklektycznych szybek to nie ma żadnych zbędnych kostek do podłączenia :!: i tu trzeba wymienić owe kable (wypiąć kostkę ze słupka przy dziwach i najlepiej wymienić całą wiązkę na taką która jest z drzwi od elektrycznych szybek :!: )
Opublikowano
jeszcze raz, tunel środkowy przykręcony jest bodajże na 3 śruby - gdy go zdejmiesz powinieneś zobaczyć dwie kostki (czarną i białą) wystająca z podłogi obok ręcznego, tak aby idealnie sięgnęła do przycisków od elektryki :!: :!: (jak będziesz miał konsole z przyciskami bez problemu się zoriętujesz jak to podłączyć !) natomiast w dziwach jeśli nigdy nie miąłeś eklektycznych szybek to nie ma żadnych zbędnych kostek do podłączenia :!: i tu trzeba wymienić owe kable (wypiąć kostkę ze słupka przy dziwach i najlepiej wymienić całą wiązkę na taką która jest z drzwi od elektrycznych szybek :!: )

No i wlasnie "martinku555" kaszan, bo dzisiaj zdjelem tylna czesc tunelu ta z dzwignia recznego i tam zonk :shock: nie bylo zadnej kostki, tzn byla jedna wtyczna ale z wejsciem na 2 piny, wiec chyba to nie to, z przodu tunelu (przy dzwigni zmiany biegow) tez jest kabel polaczony wtyczka i cholera wie do czego. A czy ta kostka do przelacznikow moze byc schowana gdzies pod wykladzina?? Nie mam pojecia gdzie tego szukac, a moze nia mam tedo w swojwj becie?? Pytalem paru gasci z allego ktorzy sprzedaja wiele czesci do e34 i twierdza ze instalacja powinna byc, juz sam nie wiem... :mad2:

:modlitwa:

Opublikowano

a ja już po założeniu elektrycznych szyb...i wszystko poszło jak po masełku :liar: ...no prawie wszystko :8)

...jak już pisałem kupiłem dwie prowadnice elektrycznych szyb, dwie wiązki kablowe w drzwiach, oraz przycisk który ma się znajdować na "tunelu" powiedzmy...

...poszedłem tropem kolegi martin555... pomyślałem, że powinno być tak, iż w karoserii bez względu na wyposażenie powinna być taka sama standardowa instalacja do wszystkiego... i tak Panowie było w moim przypadku. Byłem tak zdecydowany na te szyby, że bez wachania wyciąłem otwór w którym są umieszczone przyciski i tu odrazu była pozytywna wiadomość...były wyprowadzenia gotowe do podłączenia...i tu UWAGA! na wszystkie 4 szyby!...jest tam biała kostka i czarna- biała odpowiada, za szyby przednie. Wystarczyło wpiąć;)... następnie odłączyłem wiązki instalacyjne z moich drzwi i podpiąłem te które kupiłem razem z prowadnicami i sprawdziłem "na sucho"... wszystko zadziałało :D ...

... rozebrałem drzwi mając nadzieje, że może wiązki w nich będą wykonane pod elektryczne szyby, ale to byłoby za dużo szczęścia :hand:

...trzeba było przełożyć wiązke ale , po wypięciu mojej i porównaniu okazało się, że jest różnica pomiędzy końcówkami na ele. lusterka i inny kształt mają końcówki do centralnego...czyli zrobiły się "schody", jednak po chwili wpadłem na dobry pomysł i postanowiłem wypiąć kabelki potrzebne do uruchomienia szyb z wiązki kupnej i przełożyć do swojej... rozciąłem wiąche i ...okazało się że szybami w drzwiach zarządzają tylko 4 kabelki...trochę się pomęczyłem ale udało się wyciągnąć z kostek całe kabelki z końcówkami a następnie wsadzić w te same miejsca( po numeracji) w mojej wiązce...i tyle.

reszta to "bajka" :D starą prowadnice wyciągnąłem rozwiercając nity a elektryczne przykręciłem na śrubki...

wszystko działa...nawet domykanie kluczykiem...super :D

...żałuje tylko, że nie kupiłem odrazu boczków bez dziur...trochę szpecą :roll: ...ale napewno to poprawie :cool2:

...

...a teraz pare faktów...podzwoniłem trochę i rzeczywiście dowiedziałem się, że jak ktoś ma centralny zamek to ten sam komputerek odpowiada za szyby elektryczne (ja miałem centralny :D )...

...nie wiem co ściągnąłeś danon_d ale te kostki znajdowały się prawie pod samym wyłącznikiem świateł awaryjnych...może wyciągnij ten wyłącznik i poświeć latarką...pewnie uda się coś dostrzec :D

...ja odrazu ciąłem w miejscu wyłączników i się udało :D

...jak się uda to machnę i wstawie fotke wylącznika i tych kabelków w tunelu...ale to późnym wieczorkiem :8)

Opublikowano

Hymm... Wiec tak, rozebralem tylna czesc tunelu (ta z recznym) i nie bylo tam zadnej kostki typu czarna czy biala (a ile one maja pinow??). I teraz mam pytanie czy te kable moga wychodzic spod nadrzewnicy, a moze sa gdzies pod wykladzina?? Jeszcze pytanie do kolegi "ZWIERZAK" jaki masz modul centralnego zamka, chodzi mi o oznaczenia, modul miesci sie pod tylna lewa kanapa.

Wyslalem maila do [email protected] z zapytaniem czy do kazdego modelu BMW 5 byla zakladana rozszezona instalacja, ale nie uzyskalem odpowiedzi... Kogo jeszcze mozna o to zapytac??? :?

Chetnie porozmawiam na gg: 1860772 (czesto jestem niewidoczny).

Juz stracilem nadzieje...

Opublikowano
wyciąłem otwór w którym są umieszczone przyciski i tu odrazu była pozytywna wiadomość...były wyprowadzenia gotowe do podłączenia...i tu UWAGA! na wszystkie 4 szyby!...jest tam biała kostka i czarna- biała odpowiada, za szyby przednie. Wystarczyło wpiąć;)...

Zajrzałem u siebie i znalazłem także dwie kostki - czarną ( 7 pinów, na dwóch po włączeniu zapłonu +) i białą (3 piny, na jednym + po włączeniu zapłonu) tylko jest mały problem, kostki te znajdują się koło lewarka i z pewnością nie sięgnął do włączników.

rozciąłem wiąche i ...okazało się że szybami w drzwiach zarządzają tylko 4 kabelki...

znaczy się 2 na jedne drzwi, bo......

rozpiąłem wiązkę i od zewnętrznej strony samochodu (drzwi) jest 13 pinów, a w wiązce która wychodzi z samochodu w słupku jest 15 pinów, niebiesko-żółty i chyba niebieski jest wolny :think: :D .

...jak się uda to machnę i wstawie fotke wylącznika i tych kabelków w tunelu...ale to późnym wieczorkiem :8)

Będę bardzo wdzięczny :D.

Jeszcze jedno, w który miejscu znajduje się sterownik centralnego zamka :oops: .

Z góry dzięki za pododpowiedzi.

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Czy teraz jest już wszystko jasne? :wink:

http://images3.fotosik.pl/41/3tn3vsalzry8u46t.jpg

http://images4.fotosik.pl/4/99u92jpn0sgnnwun.jpg

http://images1.fotosik.pl/41/yldejd2wyx6aburf.jpg

chodziło mi, że w jednych drzwiach szybami zarządzają 4 kabelki...dwa do silniczka i dwa do wyłączniczka krańcowego...

...sterownik znajduje się pod tylnym siedzeniem..ale już go nie szukałem skoro wszystko działa :wink: ... generalnie jest tak, że jak się ma central-zamek to jest napewno...chyba napewno :roll: