Skocz do zawartości

Zakładać alarm czy tylko ster. centralnym zamkiem z pilota?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym zainstalować albo alarm albo pilota do centralnego zamka ponieważ org. kluczyk się wyrobił,zamki też powoli już sie powyrabiały i musiałem dorobić nowy kluczyk. Poza tym spałbym spokojniej gdyby samochód miał alarm (chodzi mi o takie sytuacje jaką opisywał nie tak dawno Johny 2007).

Wolałbym alarm - mam taki na oku:http://www.allegro.pl/item410868798_bmw_alarm_2_piloty_syrenka_czujnik_.html

ale słyszałem od elektoników w zakładzie ,że nie polecają do tego modelu alarmu bo to "samobójstwo" - chodziło im chyba ,że może narobić szkód w elektronice i o tą blokadę rygli w drzwiach.

Jeśli chodzi o samego pilota to znalazłem punkt z dorabianiem kluczy gdzie za ok 100zł obiecali dorobić samego pilota do centralnego zamka.

Mam takie pytania:1) czy alarm może coś "napsuć" w elektronice w samochodzie?

2) czy jeżeli założę alarm ale zrezygnuję z odcinania zapłonu (na moje życzenie) to już jest bezpiecznie dla elektroniki samochodu?

3) czy ktoś z naszego forum zakładał coś podobnego? jak to się sprawuje i gdzie to kupił?

4) lepszy alarm czy tylko sam pilot do centr. zamka?

Dodam,że przeglądałem dział "elektronika,alarmy..." i podobnie zaczęte wątki nie spotkały się z większym odzewem stąd napisałem tu. Jeżeli trzeba to proszę o przeniesienie mojego postu do odpow. działu.

Pozdrawiam!

Opublikowano

ile alarmow uratowalo swoje auta ?

na ile wyjacych syren ostatnio wyszedles na balkon popatrzec co sie dzieje ?

mam wrazenie, ze jedyny sensowny alarm to powiadomienie na telefon lub namierzanie gps - reszta to psu na bude

ale moge sie mylic oczywiscie

zh
Opublikowano
Zwykły alarm na zwykłego burka co radio chce skroić i tyle, jak maja ci ukraść auto czego oczywiście nie życzę, to i tak zapie*****, nawet na lawete ostatnio się przerzucili... Ehhh.....

mi ukradli radio Z PODWORKA

o 4 nad ranem

alarm sie wlaczyl, doszedlem do okna juz bylo PO SPRAWIE

zh
Opublikowano

Na każdą! Poważnie. Nie należę do tych, co niczym się nie przejmują. Mam przez to dużo kłopotów (wezwania na policję w charakterze świadka - nie znoszę wandalizmu).

Chcę wyjaśnić,że nie po to mi alarm aby ochronić auto przed kradzieżą- nie boję sie o to bo wątpię,czy ktoś by ukradł mi samochód nawet gdyby był otwarty i z kluczykami w środku. Kradzieże samochodów to praktycznie przeszłość - zwłaszcza kilkunastoletnich.

Celem alarmu byłaby ochrona przed wandalizmem albo przed takimi "typami" co stukną w samochód przez nieuważne cofanie i odjeżdzają bez śladu- mam samochód pod balkonem i jakbym usłyszał alarm to zdążyłbym wybiec na zewnątrz.

Ale nie wiem jakie te alarmy są, czy w zimie nie przysparzają problemów (bez alarmu jak ściśnie mróz to nieraz musiałem wchodzić drzwiami pasażera bo w drzwiach kierowcy przymarzało coś w zamku i nie odskakiwał rygiel- dopiero po pewnym czasie grzania w środku centralny zamek działa jak należy), i jaki jest pobór prądu. Żeby nie było tak ,że przez noc wyssie cały akumulator (były już posty na temat ,że rozładował sie akumulator i nie można otworzyć drzwi)

Opublikowano
ile alarmow uratowalo swoje auta ?

mam wrazenie, ze jedyny sensowny alarm to powiadomienie na telefon lub namierzanie gps - reszta to psu na bude

ale moge sie mylic oczywiscie

Dokladnie tak, ja bede robil tylko z powiadomieniem, inaczej to nei ma sensu.

Narazie jeszcze musze skonczyc zawias tyl i potem zabieram sie za alarm wraz ze swiezym AC/OC :)

Pozdrawiam
Opublikowano
[...]mam wrazenie, ze jedyny sensowny alarm to powiadomienie na telefon lub namierzanie gps - reszta to psu na bude[...]

i tez nie do końca... Znam przypadek koparko-ładowarki JCB wartej około 250 tys PLN, w której był alarm i monitoring firmy ochroniarskiej + GPS. Po pierwszych dwóch wzbudzeniach alarmu ochroniarze jeździli na miejsce i było OK, po trzecim pojechali i już nie było koparko-ładowarki mimo, że dojazd to tylko 3-4 min. Namierzali pozycje i namierzyli, że jedzie jakąś tam drogą z prędkością około 40 km/h, ale sygnał nagle znikł... i popij wodą... :twisted2:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Co do alarmu - zakladaj tylko atestowane urzadzenia. W swoim E34 525 TDS zalozylem SEO Dolphin i zadnych anomalii nie stwierdzilem po montazu (szalejacy central czy glupiejaca elektronika).

Pozdrawiam

Opublikowano
albo pozadny alarm albo sam centralny na pilota. tez mialem ten dylemat, ale doszedlem do wniosku, ze alarm to tylko dla mojego psychicznego spokoju bym zalozyl bo dla zlodzieja to pikus. zalozylem wiec sam centralny na pilota z kluczykami bmw. juz chyba lepiej jakis ukryty przycisk, ktory trzeba nacisnac, zeby odpalic.
Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj spotkała mnie bardzo miła niespodzianka :D

Otóż zjawiłem się wedle wcześniejszych uzgodnień na założenie alarmu.

Jest to punkt gdzie dorabia się zamki, piloty itp itd.

Chłopak który wyszedł do mojego auta wziął mój stary kluczyk który tylko migał diodą ale nigdy centr. zamek na niego nie reagował i powiedział,że powinien działać. Okazało się,że tylko nie był zaprogramowany. Zaprogramował go więc w kilka sekund przekręcając kluczyk w pozycję "zapłon" i trzymając wciśnięty przycisk w swoim firmowym kluczyku jakiego używa do BMW. Po chwili miałem już otwieranie i domykanie szyb na pilota.

...a ja :duh: :mad2: jeżdzę już ponad 5 lat tym autem i męczę się dłubiąc kluczykiem w wyrobionych zamkach :mad2:

Okazuje się ,że nawet kilkunastoletnie auto może jeszcze miłe zaskoczyć :dance:

Teraz zastanawiam sie co z tym nieszczęsnym alarmem. Bo był w prawdzie alarm dawno temu w samochodzie ale wywaliłem syrenę teraz kupiłem syrenę nową i nikt jej nie chce podłaczyć bo do tej starej jest 8 kabli a ta mowa ma tylko dwa : + i minus.

Opublikowano
uważam, że alarm się przydaje. Najbardziej właśnie w przypadku kiedy zostawia się auto na parkingu, mój znajomy natrafił już dwa razy na "nieuważnych" kierowców. Sam chce zamontować ale taki z powiadomieniem radiowym. W GPS'a nie inwestuje bo wiem, że auta i tak nikt nie ukradnie. Od wielu lat jest w moim aucie odcięcie zapłonu i nic z elektronika się nie dzieje :) zmieniam tylko co jakiś czas miejsce mikrowyłącznika :)
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

Jutro okaże się czy można reanimować ten stary alarm czy nie. Okazało się,że jak dawna kostka do syreny miała 8 kabelków a nowa syrena ma 2 kabelki i już 5 ciu elektryków nie wiedziało jak sobie z tym poradzić. Najlepsze jest to ,że facet od zakładania alarmów spojrzał na kostkę i powiedział że nie wie jak to zrobić i boi się żeby nie popsuć :shock: Jeden jeszcze zasugerował,że w syrenie którą wywaliłem mogła być centralka alarmu i wywaliłem wszystko co najważniejsze. Ten alarm to był jakiś stary a nazywał się Marelli czy Maranelli - sam już nie wiem. Pamiętam że w syrenie był zamek na kluczyk.

Zastanawiam sie czy jak nie da rady go reaktywawać to czy można jakiś zwykły alarm podłaczyć i żeby można było kluczykiem orginalnym sterować bo zamykać centralny zamek kluczykiem a potem oddzielnie innym pilotem uruchamiać alarm to mnie raczej nie do przyjęcia.

Opublikowano

Skoro poobcinales stary alarm, to wytnij go do konca. Zaloz bezpilotowy SEO Perfect i wszystko bedzie ladnie smigalo. (bezpilotowy oznacza, ze alarm uruchamiasz wraz z zamknieciem auta fabrycznym kluczykiem na podczerwien).

Pozdrawiam

Opublikowano
Ten stary alarm nazywał się jednak inaczej: Cassini. Czy ktoś miał coś podobnego? Zastanawia mnie fakt czy był to właśnie rodzaj alarmu bezpilotowego czy na dodatkowego pilota. Znalazłem tą syrenę i w niej jest chyba centralka bo przekaźnik jest i zamek na kluczyk. Wychodzi z niej 7 kabli. Jeśli był to bezpilotowy to może warto ją podłączyć na nowo bo dziś pytałem i alarm bezpilotowy kosztuje 650 zł a to dużo. :?: :doh: