Skocz do zawartości

praca skrzyni automat tip-tronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, zastanawiam sie nad odkupieniem e39 520i od znajomego, ale nigdy nie mialem stycznosci z automatami. pytanie: czy skrzynia podczas zmiany przelozenia np wsteczny - luz itd robi to bezszelestnie? slychac stukniecie, czy jest z nia cos nie tak czy moze tak zachowuja sie one? jesli feler to co moze byc nie tak? auto ma 150kkm z 98roku.z gory dzieki.pozdrawiam!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam, zastanawiam sie nad odkupieniem e39 520i od znajomego, ale nigdy nie mialem stycznosci z automatami. pytanie: czy skrzynia podczas zmiany przelozenia np wsteczny - luz itd robi to bezszelestnie? slychac stukniecie, czy jest z nia cos nie tak czy moze tak zachowuja sie one? jesli feler to co moze byc nie tak? auto ma 150kkm z 98roku.z gory dzieki.pozdrawiam!

Mam automat i też uważam, że nie powinno być żadnych stuknięć. Zresztą to auto równie dobrze może mieć i 250 tys km, nie wierz Polakowi na słowo, rządaj dowodów!!! :wink:

Opublikowano

Hehe po pierwsze 150 tys i 98 rok :)

Ja mielm 142 czy cos kolo tego, i to 2001 od prywatnego niemca i spoooro sie naszukalem, wiec przebieg moze byc falszywy choc roznie bywa :)

Co do stukania, moze za slabo naciskasz hamulec jak zmieniasz, wtedy takie jak by strzelanie moga wydac hamulce, poprostu tarcza sie minimalnie ruszy na troche zacisnietych klockach i tak jak by zastuka troche.

Jesli to nie to, to chyba jakas usterka.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
sprawdz przegób przy moście. Standardowo w BMW po pewnym czasie łapie minimalny luz i podczas włączania biegu słyszalne jest minimalne stuknięcie. Najlepiej wiechać na kanał i popatrzeć poruszać wałem napędowym. Ręką wyczujesz mały luz jeśli jest. Moze też coś z poduszkami sie dzieje. Nie sądzę zeby skrzynia coś rypała. A jak sie zachowuje podczas jazdy? Zmiana biegów następuje płynnie?? Oczywiście będzie wyczówalna tylko czy nic nie tłucze????
Opublikowano
pierwsza zasada jazdy automatem, to nie machać wajchą. Wówczas będzie żyć wiecznie. Zjeżdziłem już klika aut z automatami i nigdy mnie nie zawiodły. Teraz E34 zrobiłem ponad 100kk i wszystko jest ok. :mrgreen:
Opublikowano
pierwsza zasada jazdy automatem, to nie machać wajchą. Wówczas będzie żyć wiecznie. Zjeżdziłem już klika aut z automatami i nigdy mnie nie zawiodły. Teraz E34 zrobiłem ponad 100kk i wszystko jest ok. :mrgreen:

Piszesz o tym zeby nie zmieniac szybko przelozen czy poprostu ograniczac sie w niepotrzebnych zmianach ?? pytam bo wkoncu tez automat uzytkuje.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
szybka zmiana nie ma tu nic do rzeczy chodzi o to żeby przedewszystkim nie zmieniać kierunku jazdy ani nie właczać biegu jeśli auto się toczy. Szybkie przełączenie z P na D niczego nie uszkodzi. Ruch drążka (szybki) wskazuje tylko elektronice to czego chce kierowca. Hydraulika i tak zawsze działa z minimalnym opóżnieniem. Tak więc przechodząc z trybu P poprzez tryb R-N aż do D dla skrzyni oznacza poprostu tylko P-D. Chcesz długo urzywać automata??? Zmieniaj biegi całkowicie stojąc autem nie katuj automatu zimnego pilnuj stanu oleju oraz zmieniaj olej i filtr a będziesz zadowolonym urzytkownikiem. Dobrze eksploatowany automat przechodzi podobno 2 silniki.
Opublikowano

No wlasnie dopoki silnik sie nie nagrzeje do polowy, to deptam tylko tyle zeby auto sie toczylo, naprawde bardzo deliktanie. Potem juz normalna jazda, mam nadzieje ze za ten czas skrzynia tez jest juz ciepla.

Hmm nie wiem czy dobrze robie, ale zmieniajac z P na D, robie to dosc powoli, tzn bez przesady, ale z takim minimalnym zatrzymaniem sie na kazdym przelozeniu. Ze szczegolnym uwzglednieniem N, gdzies czytalem ze tak jest lepiej dla skrzyni. Tylko nie wiem czy to prawda. Czy lepiej szybko na D ( tzn z sensem szybko, nie ekstremalnie szybko ) czy lepiej tak cyk...cyk...cyk co pol sekundy zmiana. Jak sadzisz ?

Opublikowano

osd opinii jest sporo.Jedni twierdzą że należy poczekać chwilke,drudzy że można odrazu.

Ja robie to w miarę szybko.Bo po to jest N między R a D żeby właśnie pozwolić hydraulice przejść "bezpiecznie" a nie odrazu z biegu na bieg.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
wydaje mi sie ze wszystko wchodzi w miare gladko, tylko nie wiem co to za stukanie, moze ja robie cos nie tak. musze wziasc kogos kto mial duza stycznosc z auto i zobaczymy, chwilowo niemam kogo wiec pytam tutaj, dzieki za odpowiedzi panowie. pozdr
Opublikowano
dokładnie opini na temat szybkiej i wolnej zmiany przełożeń w automatach jest sporo. Ja osobiście robię to dość szybko. Powiem poprostu normalnie przełączam i nigdy nic złego się nie działo. A jeśli chodzi o to stukanie to myśle ze problem nie tkwi w samej skrzyni tylko gdzieś w jakimś luzie typu przegób wału napędowego, podpora wału, łącznik elastyczny wału (ten przy skrzyni), poduszki skrzyni bądz silnika. Ostatnio spotkałem sie z złym umocowaniem wydechu i też podczas włączania D było puknięcie metaliczne. Wydech jest mocowany do potwierzki która jest przykręcona do skrzyni. Skrzynia pracuje podczas nprężeń i porusza wydechem. To też może być powodem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
osd opinii jest sporo.Jedni twierdzą że należy poczekać chwilke,drudzy że można odrazu.

Ja robie to w miarę szybko.Bo po to jest N między R a D żeby właśnie pozwolić hydraulice przejść "bezpiecznie" a nie odrazu z biegu na bieg.

Ja gdzieś (chyba na www.automat.pl) czytałem że w auto skrzyniach elektronika sama zapewnia bezpieczne "przejście" od P do D czy od R do D :) nie trzeba robic tego powoli :)