Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Czy ktos moze mi podpowie jak samemu wyregulowac reczny. Bo jak mysle o fachowcach to mi sie niedobrze robi. Problem w tym ze reczny mam bardzo slaby tzn trzyma glownie lewe kolo. Szczeki zmienione jakies 4 tygodnie temu. Dam rade to zrobic bez kanalu ??

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Regulacja jest banalnie prosta ale przydała by się druga osoba żeby kręcić kołami. Trzeba podnieść auto, podeprzeć z 2 stron kręcić kołami i podciągać śruby przy dźwigni.Można ustawić na "włos" - 3 ząbek powinien blokować koła.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Czyli ze przy bebnach i szczekach nic juz nie musze kombinowac? Bo jak napisalem wczesniej trzyma glownie lewe kolo i to prawie na ostatni zabek. Tzn chodzi mi o to czy nie ma jakis srub regulacyjnych jeszcze przy kazdym z bebnow.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Na forum masz linki do ksiazki "sam naprawiam..." a tam jest wszystko ladnie napisane jak robic krok po kroku, sa nawet obrazki ;) Po krotce:

1. Zaciagasz dzwignie recznego na 4 zabek,

2. Sciagasz mieszek i podnosisz jedna strone samochodu, zeby bylo uniesione tylne kolo, chyba ze masz podnosnik i mozesz odrazu uniesc oba tylne kola to wtedy jest bajka,

3. Luzujesz nakretki kontrujace i dokrecasz nakretke regulujaca dla danego kola (lub ja luzujesz jesli trzma za mocno reczny), sprawdzajasz potem jak kreca sie kola, powinny sie krecic z dosc mocnym oporem, jesli tak jest, luzuzjesz reczny i sprawdzacz czy po tym nie "trzyma" on regulowanego kola, jesli nie to analigocznie powtarzasz czynnosci dla drugiego kola, a po skonczeniu regulacji kontrujesz spowrotem nakretki.

Cala regulacja to krecenie nakretkami pod mieszkiem i sprawdzanie czy kola rowno trzymaja, zrobisz to sam w 30 minut, najgorsze to manerwrowanie lewarkiem. Przy bebnach nic nie ruszasz, tylko regulujesz naciag linek nakretkami pod mieszkiem, pozdrawiam!

Opublikowano

Dzieki Wielkie :modlitwa:

Wlasnieo taka odpowiedz mi chodzilo, szukalem szukajka ale nie moglem znalezc.

Pozdrawiam

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Stosujac sie do instrukcji chcialem wyregulowac ten reczny i jescze bez podnoszenia auta po zdjeciu mieszka zauwazylem ze prawa linka / sruba w porownaniu z lewa jest calkiem luzna. Myslalem ze znalazlem przyzcyne i zaczalem naciagac linke krecac w prawo jak wiadomo, oczywiscie po poluzowaniu nakretki kontrujacej. Efekt jest taki ze prawa sruba juz wystaje do przodu 2cm wzgledem lewej i nadal jest luzna.

Czyzby urwana linka? Chwilowo nie mam jak podniesc auta i polukac bo leje non stop. A moze krecic dalej? Ale to chyba juz za duza roznica.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Nie moge na razie zajrzec gleboko pod auto. Ostatnio jak zdjalem prawy beben (czyli ta strona ktora nie trzyma) to wypadlo mi do reki w dwoch czesciach to co tu jest zaznaczone :

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA92&mospid=47437&btnr=34_0478&hg=34&fg=10

jako nr 4 wraz ze sprezynka ktora to trzymala do szczeki. Ale jak dla mnie to nie ma kompletnie zwiazku z recznym i teoretycznie powinno regulowac odleglosc szczeki od bebna w miare scierania szczeki. Chyba ze jest inaczej.

Ok jesli to linka, to musze poczekac az przestanie lac.

W kazdym razie dzieki

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Wedlug wszelkich znakow na ziemi ta blaszka jest tylko odpowiedzialna za samoregulacje i na ogol z tego co wiem prawie nie dziala.

Poza recznym hamulce dzialaj OK nic nie sciaga, nie grzeje sie nadmiernie i hamuje w porzadku.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
to nie znaczy ,że jest niepotrzebna jeżeli odpowiada ,za samoregulację to jak może nie działać ,nie rozumiem.Musi tam być i musi działać po to tam jest. :hand: