Skocz do zawartości

geometria przedniej osi??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy kat pochylenia kol przednich w E36 jest ustawialny??

moje kolo od strony kierowcy stoi tak ----\ czyli pochylone gora do srodka... :/ widac to mocno golym okiem... wahacze nowe drazki koncowki tez...

BMW E36 318i :) 91r ;) czerwien
Opublikowano
kolego. Czy gdzies napisalem ze sam bede ustawial?? Gdzies czytalem ze katy przednich kol sa nie ustawialne... dlatego sie zapytalem... z moich ogledzin tez tak wynika... nie zauwazylem nigdzie gdzie by mozna wyregulowac te katy o ktore mi chodzi...
Opublikowano

Przepraszam Kolego masz rację pomyliłem z tylną osią

pochylenie kół przednich wynika z konstrukcji zawieszenia i nie jest regulowany

w autach BMW kąt pochylenia kół przednich jest ujemny czyli na dole koła są bardzej odchylone niż na górze

Opublikowano
Kolego i tak sam nie ustawisz trzeba podjechać do stacji obsługi gdzie mają odpowiednie urządzenia

Kolego tu sie mylisz :)

Ja pojechalem na pełną geometrię (komputer i te sprawy) a po pol roku okazalo sie ze w ich planie ustawiania geometrii nie ma nic o wlasnie tym pochyleniu kola - pojechalem tam spowrotem i kazali mi zrobic znowu pelna geometrie ....

Opublikowano
kolego nie bardzo rozumiem Twojego posta przecież napisałem że pochylenia kół przednich się nie reguluje i wynika ono z konstrukcji przedniego zawieszenia
Opublikowano
kolego nie bardzo rozumiem Twojego posta przecież napisałem że pochylenia kół przednich się nie reguluje i wynika ono z konstrukcji przedniego zawieszenia

Widze kolego że teoretyzujesz. Ja bawie sie w mechnike dla odmiany :)

Mocowanie amortyzatora u dolu jest na 2 śrubach mimośrodowych, czyli z teorii powinieneś wiedzieć co to znaczy.

Może w nowszych E36 wycofali te ustawienie, u mnie w 1991 jest.

Opublikowano

Widze kolego że teoretyzujesz. Ja bawie sie w mechnike dla odmiany :)

Mocowanie amortyzatora u dolu jest na 2 śrubach mimośrodowych, czyli z teorii powinieneś wiedzieć co to znaczy.

Może w nowszych E36 wycofali te ustawienie, u mnie w 1991 jest.

jezeli tak jest do dzis to sie okaze ;) wieczorem postaram sie sprawdzic czy tak jest :)

Opublikowano

jezeli tak jest do dzis to sie okaze ;) wieczorem postaram sie sprawdzic czy tak jest :)

Tyle ze Ty piszesz o bardzo duzym odchyleniu, wiec pewnie samymi srubami nie zniwelujesz tego. Natomiast jak z amortyzatorem i PODUSZKA na nim? Ja bym na nią stawial.

Opublikowano

Tyle ze Ty piszesz o bardzo duzym odchyleniu, wiec pewnie samymi srubami nie zniwelujesz tego. Natomiast jak z amortyzatorem i PODUSZKA na nim? Ja bym na nią stawial.

wieczorem postaram sie tam zerknac jak to wyglada :) a poduszka wydaje sie byc dobra... nie puka bynajmniej

Opublikowano

wieczorem postaram sie tam zerknac jak to wyglada :) a poduszka wydaje sie byc dobra... nie puka bynajmniej

Nie musi pukac, wystarczy ze guma osiadla z racji wieku i zrobionych km. :)

Pojezdzij po bardzo mocnych dolach i wtedy bedzie raczej slychac. W BMW zawieszenie jest nadwyraz dobrze zrobione i dlatego na szarpakach nic nie da sie stwierdzic, ale wystarczy np. padnieta poduszka ktora nie puka i kierownica jest np. skrecona podczas jazdy oraz sciaga.... taki los.

Opublikowano
mam tylko jedne teoretyczne pytanie do Kolegi sGARY

czy kolega obniżał zawieszenie?

nie zawieszenie standard :)

Opublikowano

Panowie,

miałem podobny problem - przy obniżeniu ok -60mm miałem prawe koło w negatywie (-1.5*) natomiast lewe w "mniejszym netatywie", mianowicie (-0.5*).

Wyglądało to mniej więcej tak:

/------\

z tym że lewa strona była bardziej do pionu.

Wiem że w autach po chyba 1992 nie ustawia się kątów pochylenia przednich kół... wymieniłem więc amortyzatory, zwrotnice itp. celem wykluczenia ich (cięzko sprawdzić czy są krzywe).

Niestety cały czas problem był ten sam - za mały negatyw na lewym kole, pojechałem więc do magika w Sopocie (p. Majchrzaka) znanego speca od zawieszeń w światku wyścigów... i udało nam się ustawić kąt lewego koła.

Teoretycznie nie ma możliwości ustawiania, ale :

- Mozna kupić posuszki amortyzatora z regulacją

- mozna tez użyć prostszej metody, mianowicie - ustawilismy kąty dokładając po jednej podkładce pod śruby numer 3 na obrazku:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//static.bmwfans.info/images/epc/MzU1MF9w.png

Przedtem mierzyłem zarówno punkty bazowe karoserii, wymieniałem wszystko co mogło by się wygiąć... i nic - to była ostatnia deska ratunku i powiem szczerze że jeździ się teraz wyśmienicie ;-)

Jeżeli wszystko sprawdzisz, wymienisz i nadal będziesz miał ten problem, to przedstawionym powyżej sposobem możesz ustawić koło bardziej w negatyw.

Trzeba tylko pamiętać żeby nie przesadzić - tym sposobem możesz ustawiać mniej więcej do 1* (jednego stopnia).

Mam nadzieje że to co napisałem okaże się choć trochę pomocne.

Moje BMW 330d E46 Sedan '04 (manual) wciąga średnio:

http://www.motostat.pl/user_images/15057/icon1.png

Opublikowano

ok ale jezeli podloze pod srube 3 podkladke to uzyskam jeszcze bardziej pochylone kolo u gory ----\ ja bym musial w miejscu 5 odsunac zwrotnice... zeby uzyskac taki kat ----| oczywiscie wiem ze kolo tak nie powinno stac tylko powinno byc troche przechylone.

Dobrze rozumuje?? :)

Opublikowano

Dobrze rozumujesz ;-)

a może właśnie koło powinno być bardziej pochylone?

Widzę że mieszkasz koło trójmiasta, więc proponuje przejechać się do sopotu i pogadac z gościem, podaje numer: Mirosław Majchrzak 605-314-674

Możesz powiedzieć że masz numer od gościa z niebieskiego E36 Compact - pewnie będzie wiedział o kogo chodzi... może policzy troszkę korzystniej - to bardzo miły człowiek ;-)

Wydaje mi się że powinien coś wymyślić ;-)

Moje BMW 330d E46 Sedan '04 (manual) wciąga średnio:

http://www.motostat.pl/user_images/15057/icon1.png