Skocz do zawartości

Awaria!!!!! Bierze olej :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, co robić? Auto kupione miesiąc temu- 323i Touring 1997r. Przebieg podobno 182000. Niestety dymi na niebiesko jak dam mu w piec. Olej znika bo zalałem Castrolem 10W/40 na max a teraz jest poniżej środka bagnetu. Moc owszem jest bo BMKI jak umierają to z twarzą czyli nie dają po sobie poznać. Ale co teraz? Sprzedawać czy remont? Ile to może kosztować? Może kupić drugi silnik? Poradźcie coś.
"Jak się przyłożysz to osiągniesz każdy cel"
Opublikowano
a zobacz czy zejdzie do min, moja pierwsza e36 po zalaniu na maxa brala olej do min na bagnecie i tak trzymala do nastepnej wymiany (dziwne) moze bagnet byl nieorginalny czy co
www.auto-optima.pl
Opublikowano

trzeba sprawdzić czy bierze olej zaworami czy przez pierścienie jezeli zaworami to mógłbyś wymienić uszczelniecze

jeżeli pierścienie to już trochę gorzej-większe koszty

Opublikowano
będziesz musiał poszukać nowego silnika

Nowych już nie robią, a używka będzie na 95% w gorszym stanie... :nienie:

Lepiej dorzucić w wyremontować ten... wtedy będziesz miał bez żartów nowy silnik :cool2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
jeśli to pierścienie to jaki koszt orientacyjnie? czy przy pierścieniach moc bardzo spada bo w moim przypadku raczej silnik tego nie wykazuje?
"Jak się przyłożysz to osiągniesz każdy cel"
Opublikowano

przede wszystkim trzeba sprawdzić kompresję wtedy wiele się wyjaśni

wypadałoby też przeprowadzić próbę olejową aby stwierdzić czy bierze olej zaworami czy przez pierścienie

ogólnie zasada jest taka jeżeli dymi na zimnym to zawory jeżeli na gorącym to pierścienie

dopiero po wykonaniu prób trzeba się zastanowić co robić dalej

niestety kosztów nie znam