Skocz do zawartości

czym przesmarować prowadnice szyb???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niedługo bede rozbierał boczki w drzwiach więc pomyślałem że nie zaszkodzi przesmarować prowadnice szyb,wiec czym to najlepiej przesmarować??? pozdrawiam!
Opublikowano

Smarem grafitowym lub takim co nie twardnieja przy niższych temp.

W rzadnym razie Tawotem bo później będziesz go ściągał spowrotem bo szyby nie będą chciały się opuszczać.

Opublikowano

Hej,

Możesz powiedzieć coś więcej o tym towocie, bo ja nim przesmarowałem jakiś czas temu mechanizm opuszczania szyb i faktycznie nie chce się opuszczać i jeżdżę z zamkniętymi.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Tawot w ciepłe dni zachowuje się normalnie ale jak temp. spada i to nawet nie do 0 robi się gęsty i zwarty.

Ja też przesmarowałem nie tylko prowadnice ale wszystkie zamki w drzwiach i klapach i przy porannych jazdach drzwi od pasażera musiałem domykać z zewnątrz i trzaskać nimi jak w żuku:)

Zeskrobałem z grubsza ten tawot i popsikałem preparatem do potencjometrów "KONTAKT" który czyści brud i zostawia powłokę ochronną i jak na razie mam spokój i wszystko lekko chodzi.

Opublikowano

Hmm,

U mnie okna się zablokowały przy raczej normalnej temperaturze. Nie mam pojęcia co się dzieje, zdjemowałem już 2 razy boczek i je ręcznie odblokowywałem, ale po zamontowaniu z powrotem po godzinie jazdy znów się zablokowały, a ja już nie mam ochoty sie po raz 3 z tym bawić nie znając przyczyny.

Czy może to być z powodu towotu na mechanizmach (np. na tym ząbkowanym płaskowniku, który napędza silniczek) ?

Ja jeszcze dotykałem się ogranicznika zakresu pracy mechanizmu, może to z tego powodu.

Czy ktoś wie jak należałoby go ustawić poprawnie?

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
  • Autor
jesli u mnie wszystko jest w porzadku to przesmarowac czy lepiej nie ruszać??
Opublikowano

Jak nie swedzi to nie drap ;-)

Ja kiedys u siebie smarowalem smarem do silnikow zaburtowych do lodzi

(takie cus co znosi slona oceaniczna wode i nie jest przez nia wyplukiwane itp. itd. - do zdobycia u dilerow sprzetu marine.silnikow zaburtowych) i jest gitara, ale ja musialem bo szyby przekladalem.

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
potwierdzam, najlepiej to zrobic smarem silikonowych lub wazelina techniczną
www.auto-optima.pl