Skocz do zawartości

Antena RADIA FM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :-),

pytanie mam na pierwszy rzut oka proste. Mianowicie chodzi mi o informację gdzie jest umieszczona antena radiowa FM w e39 sedan? :-)

W górnej części tylnej szyby mam antenę, ale to jest od samochodowego telefonu GSM.

Pozdrawiam.

Piotr.

Opublikowano
wiem jak trudno coś znaleź przy pomocy forumowej wyszukiwarki więc powiem krótko -- ogrzewanie tylnej szyby to antena , dla tego gdy włączysz ogrzewanie szyby to radio może trzeszczeć
Opublikowano
  • Autor
wiem jak trudno coś znaleź przy pomocy forumowej wyszukiwarki więc powiem krótko -- ogrzewanie tylnej szyby to antena , dla tego gdy włączysz ogrzewanie szyby to radio może trzeszczeć

dzięki serdeczne :-).

Jasny gwint, niezłe rozwiązanie :-). To jak będę chciał podłączyć antenę zewnętrzną do radia FM to mam zastosować jakiś rozdzielacz na kablu ogrzewającym szybę??

Opublikowano
Napisz jasniej, co kombinujesz?

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
  • Autor

Chcę podpiąć rafio FM do zewnętrznej anteny w górnej części tylnej szyby w sedanie.

Można zrobić jakieś rozdzielenie na kablu ogrzewającym szybę czy ciągnąć nowy kabel antenowy od radia do anteny zewnętrznej?

Opublikowano
Czy masz fabryczna instalacje audio?

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano

no nie do końca antena to te same ścieżki co ogrzewanie bo:

Przyjrzyj sie paskom w szybie trzy górne paski są oddzielnie połączone jako antena a reszta to właśnie ogrzewanie szyby. Nie realne żeby było jedno drugim!!

W lewym słupku tylnym masz jeszcze wzmacniacz anteny który musi być zasilony plusem aby spełniał swoją rolę.

Opublikowano

Jak najbardziej realne! Paski grzejne sa zasilane przez filtry przepuszczajace prad staly, a bedace izolatorami dla pradow wysokiej czestotliwosci.

Jednoczesnie sa tam wzmacniacze wstepne i zwrotnice dla sygnalow AM/FM/TV.

W celu zainstalowania innego radia, jak fabryczne, nalezy wykorzystac przewod antenowy istniejacej instalacji i podac zasilanie na wzmacniacze z nowego radia. Jest to konektor opisany jako ANT lub REMOTE.

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano
w mojej e39 trzy górne paski są ewidentnie oddzielone od reszty i to one są podłączone jako antena. Hmm moze było też i tak jak piszesz.
Opublikowano

Ja nie przygladalem sie gmatwaninie paskow na mojej szybie, sa pionowe, poziome, jest tam antena TV....

W E 34 rzeczywiscie 3 gorne paski sa oddzielone i nie grzeja, ale paski grzejne sa rowniez wykorzystywane jako antena. Gdzies mam instrukcje serwisowa od 34 i zaraz zerkne i dopisze jak jest w tym modelu.

I dopisuje. Paski na szybie podzielone sa na trzy grupy. Najwyzsze trzy paski nie grzeja i prawdopodobnie sa uzywane jako antena FM. Srodkowa i dolna grupa wielu paskow grzeje i uzyta jest prawdopodobnie dla pasma AM. Na lewym slupku sa zwrotnice i wzmacniacze, a na prawym tylko izolatory dla wielkiej czestotliwosci, przezroczyste dla pradu stalego i podlaczone do masy.

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W celu zainstalowania innego radia, jak fabryczne, nalezy wykorzystac przewod antenowy istniejacej instalacji i podac zasilanie na wzmacniacze z nowego radia. Jest to konektor opisany jako ANT lub REMOTE.

U mnie nie trzeba podłączać zasilania na wzmacniacze bo tam jest 12v cały czas. Nawet jak nie ma radia.

Zasilanie to jest podłączone z instalacji samochodu a nie radia bo te anteny obsługują też pilot od centralnego zamka.

Dodam jeszcze , że fabryczna antena jest miernej jakości i radio łatwo gubi sygnał.

Jak montujesz dodatkową antenę to odłącz tą oryginalną

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Dodam jeszcze , że fabryczna antena jest miernej jakości i radio łatwo gubi sygnał.

Dziwne bo ja uważam ze seryjna antena i wzmak bardzo dobrze się sprawują i nie jeden bat może tylko pozazrościć takiego odbioru jak na serii.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dziwne bo ja uważam ze seryjna antena i wzmak bardzo dobrze się sprawują i nie jeden bat może tylko pozazrościć takiego odbioru jak na serii.

Ja zmieniłem wzmacniacz. Nic to nie dało.

Zmieniłem radio i też nic.

Więc jeszcze jedno radio i nic.

Oczywiście kable też.

Ale ja mam kombiaka a tu jest tylko antena w bocznej szybie i nie jest to jakaś szczególnie wielka antena.

W sedanie antena jest większych rozmiarów.

Teraz mam kawał kabla w bagażniku i tak jest najlepiej.

Przymierzam się do zamontowania bata ale teraz nie mam czasu i nie znalazłem " godnego kandydata"

Napisz czy bywasz w Łomży.

A jeśli tak to czy w Łomży odbiera ci RMF?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
tak bez problemów odbiera na 100,2 bez kłopotów. Większość u nas w Zambrowie ma problemy z dobrym sygnałem radia eska 88,8 u mnie problem ten nie występuje. Ale owszem możliwe że w sedanie jest większa i problem nie występuje.