Skocz do zawartości

Przy jakim napięciu spoczynkowym aku powinienem odpalić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam 316 z 1998r. Przy jakim napieciu spoczynkowym akumulatora powienienm spokojnie odpalic autko? A przy jakim juz nie? Chodzi mi o ta granice. Szukam ciagle przyczyny problemow z odpalaniem :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardziej chodzi o prąd jak o napięcie, w momencie przekręcenia kluczykiem przy słabym aku spadek napięcia będzie tak znaczny, że mimo spoczynkowego napięcia rzędu 12V, prąd potrzebny do odpalenia będzie za mały. Dlatego np. stosuje się dużo większe aku dla diesli gdzie początkowy prąd jest potrzebny dużo większy.
Opublikowano
na to czy odpali samochód (zakręci rozrusznik) nie ma wpływu napięcie spoczynku aku, tylko napięcie pod obciążenie. Wyeksploatowany aku może mieć większe napięcie jałowe (spoczynku) niż sprawny mowy aku, ale i tak nie odpalisz na nim samochodu ze względu na wysoką rezystancję wewnętrzną wyeksploatowanego aku. To tak w skrócie. Aby dokładnie wyjaśnić to bym musiał się trochę bardziej i teorią posypać ;-)
Opublikowano

Ja może tylko dodam taką uwagę praktyczną. Jak pod obciążeniem akumulator wyda z siebie 9-10V to auto powinno zapalić bez problemów.

Tym obciążeniem może być w warunkach domowych normalnie rozrusznik samochodu i mierzymy napięcie na akumulatorze podczas jego pracy.