Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam auto z systemem audio busines czyli 2 głosniki basowe w podłodze + 4 średnio-wysokotonowe w drzwiach. W zasadzie spełnia to moje wymagania, ale dźwięk jest mało "soczysty" z powodu zbyt małego pasma wysokich tonów. Pomyślałem, że może dobrze byłoby domontować choć 2 głosniki wysokotonowe w drzwiach w wewnętrznych osłonach lusterek bocznych. Stąd moje pytanie czy ktoś ma doświadczenia w takiej przeróbce. Jednoczesnie mam drugie pytanie jak rozmieszczone są głośniki a fabrycznych bardziej "wypasionych" systemach audio. Może ktos ma jakieś fotki.
Opublikowano

Hej.

Więc tak. W BMW możesz spotkać 4 rodzaje nagłośnienia:

Standard ma 6 głośników (2 pod tylną szybą, 2 pod siedzeniami, 2 w przednich drzwiach).

W przypadku LOGIC 7 (13 głośników) wygląda to tak:

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?s=ef94da45211a9e6ce4a879f936a1e388&attachmentid=684&stc=1&d=1113822919

W przypadku Hi-Fi (10 głośników) dochodzą (w stosunku do standardu) dodatkowo głośniki na wysokości lusterek w drzwiach oraz kolejne 2 pod tylną szybą.

Jest jeszcze hi-fi individual, która ma 16 głośników. Układ taki sam jak przy logic 7 ale głośnik pod szybą przednią oraz głośniki w przednich drzwiach (te niżej) są podwójne, tzn jest głośnik wysokotonowy oraz niskotonowy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Fabryczny system audio jest kiepski.

Sama wymiana głośników na lepsze niewele da, bo bez wzmacniacza radio ich nie pociągnie.

Ja u siebie wstawiłem 4 kanałowy wzmacniacz, plus większe głośniki basowe pod siedzenia. Głośniki średniotowe w drzwi . I wysoko tonowe w w okolice lusterek. I teraz jest już naprawdę ok.

Opublikowano

nawet "kiepski" glosnik jest lepszy niz, to co fabryki nam montuja w serii :-(

jestem w trakcie upgrade'u - dam znac jak zakoncze (za ok 2 tyg)

ja sie zdecydowalem na 3 drozny przod i maly bas (25cm) + wmacniacz i osprzet

zh
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za dotychczasowe informacje, ale prosze o więcej szczegółów. Co to znaczy większy głosnik - czy obudowa pozostała stara, a jak nie to jak wmontować większy glośnik do starej obudowy. Może jakieś fotki??
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzieki za dotychczasowe informacje. Ale nadal nie jestem bliżej rozwiązania. Zamówiłem w serwisie nowe ramki wokół szyb przednich wg nowego wzoru czyli z miejscem na głosniki wysokotonowe. Myślę, że to powinno troche poprawić akustykę. I tu mam pytanie, bo przy okazji rozebrania drzwi chciałbym wymienić oryginalne głośniki drzwiowe na zamienniki, ale takie które będą pasować bez przeróbek tj podcinania, rozwiercania itp. Mam na myśli głosniki gabarytowo jak oryginalne, ale o lepszych parametrach. Czy ktoś zrobił coś takiego. Cenna byłaby uwaga typu - głosnik frmy xxxx o ntr kat. yyyy, mozna kupić tu i tu. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ramki wymienione. Wstawiłwm w nie głosniki wysokotonowe marki INFINITY model 1021t. Efekt jest lepszy niz oczekiwałem. Pozostały do wymiany głosniki drzwiowe, aby poprawić odtwarzanie środkowego pasma dźwięku. Może być z tym problem. bo mają nietypową obudowę z mocowaniem niesymetrycznym na trzy śruby. Oryginalne są PHILIPS'a i wygladają dość solidnie. Namawiam wszystkich właścicieli samochodów E90 i 91 w wersji z osłonami mocowania lusterek bez głosników do przeróbki. Cena kpl oryginalnych ramek 170 zl + głośniki + 2 godziny pracy.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Czy ktoś z Was montował zestaw Alpine, który oferuje dodatkowo BMW - nr 65410445684 ? Na pewno chcę dodać wysokotonowe głośniki w ramkach z przodu, ale zaproponowali mi zestaw 2 x gł. wysokotonowy, 2 x gł. średniotonowy drzwi przód, wzmacniacz Alpine. Jeżeli to rzeczywiście zadziała, to jestem w stanie wydać 1600 za taki zestaw.

Niestety nie mam czasu aby samemu się bawić i kupować różne części, czytać które lepsze, a które gorsze. Muszę się zdać na opinie albo BMW, albo firmy która zajmuje się car audio - tylko że jak zaczynam mówić o wzmacniaczu w firmie zajmującą się car audio, to oni już widzą kwoty rzędy 3-4 tyś.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja ostatnio dałem moją e91 do wymiany całego audio. Wcześniej miałem Bussines teraz cały zestaw mam Audio System. Wszystko było wymieniane łącznie z okablowaniem.

Dostawiony został wzmacniacz. Trudno mi mówić o różnicy przed i po .... bo w ogólenie da się porównać!