Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

W moim BMW 525 TDS zauważyłem wyciek z przewodów paliwowych, więc ściągnąłem kolektor wydechowy i musiałem odłączyć wtyczkę która jest podłączona od pomopy wtryskowej. Po dokręceniu przewodów chciałem uruchomić silnik i sprawdzić czy przewody dalej ciekną. Samochód nie chciał odpalić gdyż była odłączona okrągła wtyczka z elektryki.

Po podłączeniu tego samochód pracuje nie równo, dymi na czarno i przy zwiększaniu gazu słychać zawory. Samochód stał się o wiele słabszy. Proszę o pomoc

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jak już to odkręciłeś kolektor ssący a nie wydechowy.

Jak wtyczka od pompy była odłączona przy uruchamianiu samochodu to mogły wejść błędy(ale tego nie jestem pewien).

Jak przykręcałeś kolektor może nie zrobiłeś tego dobrze i teraz jest ograniczony dopływ powietrza (dostaje za dużo paliwa a za mało powietrza i dlatego kopci na czarno).

Może jeszcze ktoś cos doda.

Pozdro

003.jpg
Opublikowano

sprawdzałem 3 razy i kolektor jest ok.

Jest to możliwe że gdy chciałem uruchomić silnik bez tej wtyczki zapłon się przestawił?

• Członkowie klubu
Opublikowano
a jak takie błędy naprawić?

Sam nic nie zrobisz, jedź na diagnostykę.

Podepną pod kompa i zobaczą co sie dzieje.

003.jpg
Opublikowano

pod pompą jest nastawnik kąta wtrysku a takim cienkim kablem , sprawdż to.

tam nie słychać zaworów tylko "szczekanie silnika" co jest spowodowane zbyt wczesnym kątem wtrysku, na dłuższą metę to na pewno pęknie głowica.

zbyt wczesny powoduje grzanie silnika.

KAŻDY SAMOCHÓD MA COŚ W SOBIE , B M W MA WSZYSTKO....
Opublikowano

Wczoraj jeszcze raz to rozkręciłem i okazało się że pomyliłem przewód paliwowy. Dzięki wszystkim za pomoc

Pozdrawiam