Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam może i banalne pytanko: jak ściągnąć podsufitówkę w e39 w sedanie z 98 roku. Chcę zamontować CB radio i będę montował antenę w dachu (ponieważ myślę że to najlepsze rozwiązanie ale to nie temat w tym poście). Za wszystkie wskazówki z góry dziękuje.
Opublikowano
Witam. Mam może i banalne pytanko: jak ściągnąć podsufitówkę w e39 w sedanie z 98 roku. Chcę zamontować CB radio i będę montował antenę w dachu (ponieważ myślę że to najlepsze rozwiązanie ale to nie temat w tym poście). Za wszystkie wskazówki z góry dziękuje.

Nie montuj anteny w dachu tylko na dachu nie rob dziur, a po co demontowac podsufitke?

Zawsze mozna postawic antene na dachu, kupic dluzszy przewod poprowadzic go przez drzwi za uszczelke, pod kanape z tylu wyprowiadzic obok tunela srodkowego (pod gumowym dywanikiem) i do radyjka i zawsze mozna bez problemu je pozniej wyjac :)

pare pomyslow

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=63872&highlight=monta%BF+++radia&sid=8e774292964bb781c66ab6bc55aa9cef

a jak zdemontowac podsufitke: musisz odkrecic uchwyty zdemontowac lampki i spr czy nie ma tam zadnych srub nastepnie delikatnie ciagnac do dolu podsufitka powinna sie wysunac.

brokat_
Opublikowano
Ok. Dzięki za podpowiedź. Ja mam na oku antene Tajfun 27. Antena ta wygląda jak radiowa i nie będzie w tym przypadku żadnych problemów z kablem na dachu czy pod uszczelką jak będzie zamontowana. Tak sobie to wymyśliłem ale oczywiście jestem wdzięczny za każdą podowiedź.
Opublikowano
Ok. Dzięki za podpowiedź. Ja mam na oku antene Tajfun 27. Antena ta wygląda jak radiowa i nie będzie w tym przypadku żadnych problemów z kablem na dachu czy pod uszczelką jak będzie zamontowana. Tak sobie to wymyśliłem ale oczywiście jestem wdzięczny za każdą podowiedź.

Ja niedługo będę zmieniał antenkę magnesową na stałą na dachu tzn mam antenę od telefonu a zmienię ją na antenę od CB. Bez wierceń w dachu.

Opublikowano

rozwieję wątpliwości niektórych na temat mocowań stałych. Otórz dzura to najmniej szkodowe rozwiązanie z możliwych. Dlaczego? Bo:

-radio lepiej pracuje ma lepsze osiągi

-nie niszczymy lakieru rysując magnesem, szorując kablem,

-mocowania na klapę też nie są bezszkodowe (zdejmij owe zamocowanie i się przekonasz jak zniszczyło klapę. Zobaczysz guzy po śróbkach i uszkodzenia na lakierze)

-nie mamy problemów z ciągle walającym się kablem na wierzchu dachu

-nie przycinamy kabla dzięki czemu nie zniszczy się nie załamie.

-montaż jest dużo bardziej estetyczny (przeprowadzone kable pochowane pod podsufitką, wyciszeniami,dywanami itd

Podsumowując:

radio mamy zamontowane fachowo a otwór przed sprzedażą można zaślepić np króciutką antenką od zestawu tel. kom. lub atrapą anteny np "płetwą" Nie bójcie sie wiecenia. Napewno woda nie zacieknie i korozii nie będzie. Antenę nawet tą stałą zawsze można zdemontować przed złodziejem i schować do bagażnika.

Przykład: ostatnio montowałem CB właśnie na otwór w E60 bo właściciel miał okazję porównać magnez i mocowanie na stałę. Zdecydowanie wybrał drugie rozwiązanie mimo młodego auta jakim jest E60.

Pozdrawiam.

Opublikowano
A ja mam plan taki: mam w górnej części tylnej szyby antenę od samochodowego telefonu GSM i zamiast niej chcę zamontować krtótką antenę do CB i moim zdaniem to dobre wyjście.
Opublikowano

Ha ha no to szerokiej drogi i bardzo dużo powodzenia koledzę życzę. Oj będzie Ci potrzebne. Po pierwsze owa antena w szybie nie jest mocowana na otwór tylko jest klejona lub magnetycznie mocowana z podstawką jaką masz od środka auta. Po drugie to kolega nie wie jak widać że masa anteny CB to podstawa bez której poprawnie nie będzie pracowała.

Dlatego kategorycznie mówię nie! To zacne rozwiązanie niestety jest porażką. Pozdrowionka.