Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie potrzebuję porady chcę zmienić olej w mojej E-32 do tej pory jeździłem na półsyntetyku Lotosa zamówiłem Castrola Magnateca ale zamiast półsyntetycznego wysłali mi syntetyczny czy mogę wlać ten olej ? Czy nic nie stanie się z silnikiem ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Opublikowano
nie jest to nowe auto i jezeli zalejesz silnik syntetykiem po skutek bedzie taki prawdopodobnie ze wyplucze ci wszystkie osady nagary , wyplucze "syf" i autko bedzie chodzic glosniej i bedziesz mial do wymiany uszczelki pod klawiatura miska i byc moze nawet pod glowica, ja bym nie ryzykowal lania syntetyku
e38 m62
Opublikowano
Czy nic nie stanie się z silnikiem ?

Na to pytanie nikt Ci wiarygodnej odpowiedzi nie udzieli, ale ja na Twoim miejscu zaczął bym od stałej i częstej obserwacji bagnetu. Jeżeli olej nie będzie robił się czarny, to będzie oznaczało, że Twój półsyntetyk nie zostawiał zbyt wiele nagaru i możesz jeździć na syntetyku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja ostatnio wymieniałem olej w e32 3,0 i kolega z serwisu mercedesa powiedział, że przy dużym przebiegu okolo 300tysiecy najlepiej wlac mineralny i faktycznie autko sie ladnie wyciszylo i nigdzie sie nie poci no moze poza uszczelka klawiatury ale to juz bylo...
Opublikowano
nie jest to nowe auto i jezeli zalejesz silnik syntetykiem po skutek bedzie taki prawdopodobnie ze wyplucze ci wszystkie osady nagary , wyplucze "syf" i autko bedzie chodzic glosniej i bedziesz mial do wymiany uszczelki pod klawiatura miska i byc moze nawet pod glowica, ja bym nie ryzykowal lania syntetyku

mam 260 tysiecy przebiegu auto smiga na 5 W50 Mobil 1 pełny syntetyk niebierze grama oleju i nigdzie sie niepoci chodzi tak jak powinna tagze wszystko zalezy w jakiej kondycji masz silnik

Moje BMW- E30 318I,

- E34 525TDS

-E32 730IA-kochana babcia

-E34 520I M50

E46 Touring 320CI M54

E36 M43 Touring

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam e36 i e38 oba w 94r i jezdza na 5w40 castrola i nic nie niewyplukalo!!!!!!! co za bzdury, a olej mineralny nieplucze silnika tak??? tylko jeszcze bardziej zabrudza silnik i jest wtedy szczelny, proponuje zalac smoly z pokostem a bedzie silnik chodzil rewelacyjnie cicho no i sie uszczelni
www.auto-optima.pl
Opublikowano

Jeżeli jeździłeś na półsyntetyku, to na twoim miejscu bym tego nie zmieniał.

Moja E32 ma nabite 360 tys. i silnik jest w świetnej kondycji, nie bierze grama oleju , silnik od środka jest czysty, nie straciła na mocy ani nic takiego , jeźdze na Castrolu Magnatecu, półsyntetyk 10W40.

Pozdrawiam

Opublikowano

Żadnych minerali, nawet jak masz większy przebieg. SZKODA MęCZYć SILNIK.

Jak miałeś półsyntetyk lotosa, to teraz zalej półsyntetykiem mobila, o tych samych parametrach lepkości.

Przelanie od razu na syntetyk może być ryzykowne. A przy jeździe na mineralu w szybkim czasie z pewnością zaczniesz słyszeć popychacze w silniku.

Jako ciekawostkę podam, że fachowcy od mobila (przedstawiciele/eksperci), podają że ich półsyntetyk ma lepsze właściwości dla pracy silnika niż syntetyk. Jest to poparte ich wewnętrznymi badaniami, choć ja nie mam wobec tego stanowiska.