Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupuje sobie felgi. Mam możliwość nabycia oryginalnych do BMW w fajnej cenie z tym , że ET felg wynosi 35.. Wiem, że fabrycznie w E34 jest Et20. Także pytanie: czy takie felgi w ogóle wejdą do tego auta i czy nie będą czasem wystawały po za obrys samochodu lub nie będą zbyt "głęboko" w stosunku do obrysu wozu ( co wyglądało by debilnie).

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Te fele wejdą głębiej o 15 mm w stosunku do fabrycznych z ET20 i wtedy może obcierać opona o amor lub felga o zaciski.Musiał byś zastosować dystans o grubości 15mm-20mm żeby wyrównać ET i wówczas będzie :cool2: .

P.S. Dystanse=DŁUŻSZE śruby.

Opublikowano

Tylko częściowo masz rację.

Dla E34 ET jest od 13 do 20 (to przy felgach szerszych niż 8,5 cala). Natomiast NIE MA takiej felgi, która miałaby ET 35 i była dedykowana dla tego modelu. I lepiej bez dystansów nie próbować. No, chyba, że miałaby 6 cali szerokości.

Opublikowano
Dla E34 ET jest od 13 do 20 (to przy felgach szerszych niż 8,5 cala)

Coś chyba zamieszałeś. ET20 jest przy felgach standardowych - 15" 7J. Przy szerszych niż 8,5 jest chyba do 13. Poprawcie mnie jeśli źle mówie.

Opublikowano

Źle mówisz. Jest dokładnie odwrotnie. W standardowych felgach też nie ma jednego stałego ET, a ET im szersza felga tym będzie większe żeby nie tarła o nadkole.

Katalogi aplikacyjne większości producentów alufelg podają ET15 do szerokości 8 cali (czasem do 8,5), a dla felg od 8 cali szerokości wzwyż już ET20.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam właśnie pytanie propo ET w E34.Kupiłem felgi 8 1/2j 17" na oponach 225/45 i ET 41.Felgi ocierają mi z przodu o kielichy.Czy jak zastosuje dystanse, to czy opony nie wyjdą mi za bardzo na wierzch i nie będą trzeć o nadkola?
Opublikowano

Nic dziwnego, że ci trze - masz felgi o 20 mm za głęboko w nadkolu :!:

Będzie dobrze pod warunkiem że dasz dystans o grubości ok. 20mm.

I jeszcze jedno - jaka masz szerokość opon?

• 2 tygodnie później...