Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam niedawno kupiłem BMW 730 z 1995r niby ma 157 tyś i mam takie pytanie kiedy auto jest odpalone to z lewej strony od kierowcy silnik tyka dźwięk jest podobny jak tykanie zegarka kiedy dodaje gazu tykanie wzrasta

wraz z dodawaniem gazu moje pytanie czy to jest normalna praca ślinika czy jest coś uszkodzone proszę o poradę pozdro.

Opublikowano
coś z hydrauliką zaworów może być nie tak,popychacze tak jak kolega wyżej napisał,przy takim przebiegu silnik powinien być jak nowy,myślę,że orginalny przebieg to 357 tyś km :(
Nur bmw e32
Opublikowano
generalnie jeśli chodzi o popychacze to zapomnij o wymianie, bo się rozpłaczesz, demotaż dwóch głowic ich szlif to są masakrzyczne koszty, dowiedz sie jaki olej był wlany jeli ktoś jeździł na mineralnym to zmień na półsyntetyk i nie słuchaj jakie zdanie na ten temat bezie miał mechanik. Popychacze hydrauliczne nie moga pracować na oleju mineralnym, generalnie jeśli nie jest to klekotanie albo stukanie to nie robił bym nic po za zmianą oleju na półsyntetyk,no chyba że auto jeździ na sytetyku.
Opublikowano
Zapomnij o tym przebiegu. Ostatnio widziałem E65 2004r 300 tyś miała już nabite. Pomyśl ile będzie miała jak/jeśli dożyje wieku Twojego auta.
Opublikowano

Ciekawy ten przebieg, chociaż ja mam u siebie też taki, że nie wiem co o nim sądzić.

Ale jeszcze jedno - wykręć sobie świece i sprawdź ich stan, ewentualnie od razu wymień na nowe, bo może masz już wypalone i to nie "tykanie", tylko wolne loty cylindra bez iskry.

Może to troche za proste, ale też bardzo prawdopodobne, no i zrób porządek z olejem tak jak koledzy wyżej napisali

Opublikowano

taki przebieg sie bierze z OTOMOTO i allegro :mrgreen: tam wszystko ma 150 tys...

jezeli to popychacz - i jest tylko jeden uszkodzony - to mozesz postarac sie ustalic na ktorym to cylindrze i wymienic 4szt ... wariant bardziej kompleksowy - wymienic wszystkie w tej glowicy ... wariant full - wymienic wszystkie - koszt ok 30-40 zl/szt - jest ich 32szt + uszczelki pod dekle + robocizna ...