Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może by ktoś poszukał i konkretnie stwierdził,

bo puki co jest ustalone od -10mm do -30mm :)

co do kalibracji zbieżności,

byłem sprawdzić geometrię i zbieżność i ewentualnie ustawić,

ale musze przyzać ze te niby pare cm ale różnica jest spora,

znalazłem coś takiego

http://img149.imageshack.us/img149/2061/nivosv8.th.jpg

SA 227 to niby sportowe zawieszenie,

ale nie potwierdzam na 100%

Opublikowano
co do średnicy Kola to tez jest pojecie względne bo tolerancja może być nawet do 5-6 mm tyle może być różnicy na profilu, podczas pomiaru wysokości należy tez uwzględnić czy jest zawieszenie samopoziomujące itd itp. Skoro różnica w wysokości jest dość widoczna miedzy M a OEM to raczej jest to więcej jak 20mm
Opublikowano
Pojęcie wzgledne chyba tylko wtedy jak nie wiemy czy porównujemy nowe czy zuużyte opony. :wink: Ktoś kiedyś na Forum porównywał obniżenie swojej E39 z zawieszeniem m-technic do zwykłej E39 z przodu i wyszło mu 20mm, stąd moja opinia o tej różnicy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

po zrobieniu trochę kilometrów musze przyznać że te sprężyny to był dobry zakup,

auto zdecydowanie inaczej się prowadzi w zakretach, piękna sprawa,

jeżeli komuś się wydaje ze te springi to tylko wizulany bajer to jest w błędzie:)

Opublikowano
A jak koledzy poradziliscie sobie z problemem odbojów? Z tego co ja pamietam to w swojej 523i musialem je sporo poucinac wy rowniez tak robiliście na standartowych amortyzatorach?
Opublikowano

Bardzo ładnie wygląda, gustownie i z klasą.

W moim aucie przód musi być jednak obniżony nieco bardziej, myślę więc że Weitec 50/20 byłby trafnym pomysłem. Pojawia się tu jednak problem z amortyzatorami, potrzebne bedą jakieś sportowe tylko za cholerę nie wiem jakie wybrać, na każdym Forum radzą mi co innego.

Opublikowano

Pozwoliłem sobie porównać Twoją Beemkę na zawieszeniu Eibacha 30/25-20 (czyli 40/20) oraz Weitec 50/20. :)

1. Eibach

http://img124.imageshack.us/img124/7213/x1vd9.jpg

2. Weitec

http://img155.imageshack.us/img155/1412/x1ank8.jpg

Myślę, że na obu wygląda bdb.

Opublikowano
[...]wiec może lepiej zainwestuj w większe felgi :) np 18

A co Ci da zmiana felg na 18"??? Tylko tyle, że zmieni się udział powierzchni felgi w powierzchni całego koła, ale to wcale nie obniży auta. No i będziesz musiał zmienić opony na 18" i z niższym profilem, żeby nie odbiegać ze średnicą toczenia od wielkości optymalnej... Jak się to dokalkuluje to nie wiem, co się bardziej opłaca...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

trochę już pośmigałem na tych springach,

i choć moze niżej lepiej wyglada,

ale ja jeszcze chce tym jeździć hehe

i wiem ze nizej to nie chcę,

pomijając efekt wizualny to jest całkiem inna jazda :)

szczególnie daje się odczuć progresywność,

a Ty Kris jaki w końcu podjąłes wybór ?

Opublikowano

Co do zawiechy to oczywiście trzeba obniżać z głową, te co masz wg mnie bardzo fajnie wygląda, nawet felgi 17-nastki nie sprawiają wrażenia malutkich jak przy standardowym zawieszeniu, choć mi jest potrzebne nieco większe obniżenie przodu.

Powiem Ci, że ciężka sprawa z tym zawieszeniem. Na pewno będę wymieniał je całe, czyli springi+amorki. Przekopałem pół internetu, odwiedziłem masę forum i nadal mam dylemat. Raczej na pewno wybiorę sprężyny 50/20, ponieważ najbardziej mi się wtedy E39 podoba wizualnie. Chciałbym też zakupić odpowiednie amortyzatory do obniżających sprężyn, żeby było bezpiecznie dla mnie (aby autko nie skakało na dziurach) i dla samych amortyzatorów (aby nie wykończyły się po 15 tys. km), ale przy tym żeby z autka nie zrobiła się taczka i tu zaczyna się problem.

Początkowo byłem zdecydowany na Weitec 50/20 z amorkami do obniżonych zawieszeń Bilstein B8 (ze skróconym uskokiem), jednak dowiedziałem się że są to bardzo mało komfortowe amortyzatory, są po prostu bardzo twarde, w dodatku są dedykowane do springów do -35mm, a przy tym ich cena jest wysoka, czyli żadna rewelacja dla mnie. Jeśli zdecyduję się na zestaw kombinowany będzie to najprawdopodobniej Weitec 50/20 z amorkami Sachs Advantage, choć one również mają swoich przeciwników i zwolenników. Przykładowo InterCars sprzedaje je do zawieszeń M-technic, a wiele osób z kolei mówi, że się do obniżająych sprężyn ... nie nadają. Myślę też o pełnym, dedykowanym zawieszeniu tj. Weitec Ultra Gt lub Koni Sport Kit 1150, jednak nigdzie nie mogę znależć użytkowników tych zestawów, sami teoretycy.